Veronika Bušová
Zdroj: archív
cukrárka Lidlu, @veronikabusova
„U nás doma sa tradične na Veľkú noc piekli skôr zákusky ako koláče. Posledné roky sme si však veľmi obľúbili tento kysnutý pletený koláč – babku s orechmi a vaječným likérom.“
Orechová babka s vaječným likérom
ORECHOVÁ BABKA S VAJEČNÝM LIKÉROM
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT + CHLADENIE
Na cesto:
- pol kocky čerstvého droždia
- 230 g hladkej múky
- 1 vajce
- 50 g trstinového cukru
- 100 ml mlieka
- 60 g masla
- štipka soli
Na plnku:
- 90 g mliečnej čokolády
- 60 g masla
- 30 ml vaječného likéru
- 70 g mletých pekanových orechov
Na polevu:
- 30 g medu
- 30 ml vaječného likéru
- pekanové orechy na posypanie
POSTUP:
- Všetky suroviny na cesto okrem masla a soli miešajte hákom v robote alebo ručne približne 8 minút. Potom pridajte soľ aj maslo a mieste ešte 5 minút.
- Keď je cesto elastické a odlepuje sa od okrajov misky, nechajte ho prikryté fóliou pomaly kysnúť v chladničke do ďalšieho dňa.
- Deň vopred pripravte aj plnku: Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, maslo a vaječný likér. Prisypte najemno mleté orechy a nechajte stuhnúť do ďalšieho dňa.
- Na druhý deň cesto rozvaľkajte na tenký obdĺžnik. Potrite ho plnkou a zviňte. Odložte aspoň na 20 minút do chladničky.
- Vychladené zvinuté cesto pozdĺžne rozrežte a prepleťte tak, aby rozrezaná časť smerovala nahor. Vložte do chlebíkovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečte pri 170 °C približne 30 minút.
- Ešte teplú babku potrite zmesou medu a vaječného likéru, aby sa pekne leskla. Posypte nahrubo nasekanými pekanovými orechmi a nechajte ju mierne vychladnúť. Potom babku opatrne vyberte z formy a môžete podávať.
Recept na sviatočný orechovník a makovník je na ďalšej strane >>>