objednať časopis
všetky kategórie

Recepty na sviatočné koláče po mame či babke si šikovné cukrárky a blogerky upravili každá po svojom. A teraz ich s láskou venujú do vašich rodín. Nech sa vydaria.

Veronika Bušová
Veronika Bušová
Zdroj: archív

cukrárka Lidlu, @veronikabusova

„U nás doma sa tradične na Veľkú noc piekli skôr zákusky ako koláče. Posledné roky sme si však veľmi obľúbili tento kysnutý pletený koláč – babku s orechmi a vaječným likérom.“

Orechová babka s vaječným likérom

ORECHOVÁ BABKA S VAJEČNÝM LIKÉROM
ORECHOVÁ BABKA S VAJEČNÝM LIKÉROM
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

1 KUS, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT + CHLADENIE

Na cesto:

  • pol kocky čerstvého droždia
  • 230 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 50 g trstinového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 60 g masla
  • štipka soli

Na plnku:

  • 90 g mliečnej čokolády
  • 60 g masla
  • 30 ml vaječného likéru
  • 70 g mletých pekanových orechov

Na polevu:

  • 30 g medu
  • 30 ml vaječného likéru
  • pekanové orechy na posypanie

POSTUP:

  1. Všetky suroviny na cesto okrem masla a soli miešajte hákom v robote alebo ručne približne 8 minút. Potom pridajte soľ aj maslo a mieste ešte 5 minút.
  2. Keď je cesto elastické a odlepuje sa od okrajov misky, nechajte ho prikryté fóliou pomaly kysnúť v chladničke do ďalšieho dňa.
  3. Deň vopred pripravte aj plnku: Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu, maslo a vaječný likér. Prisypte najemno mleté orechy a nechajte stuhnúť do ďalšieho dňa.
  4. Na druhý deň cesto rozvaľkajte na tenký obdĺžnik. Potrite ho plnkou a zviňte. Odložte aspoň na 20 minút do chladničky.
  5. Vychladené zvinuté cesto pozdĺžne rozrežte a prepleťte tak, aby rozrezaná časť smerovala nahor. Vložte do chlebíkovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečte pri 170 °C približne 30 minút.
  6. Ešte teplú babku potrite zmesou medu a vaječného likéru, aby sa pekne leskla. Posypte nahrubo nasekanými pekanovými orechmi a nechajte ju mierne vychladnúť. Potom babku opatrne vyberte z formy a môžete podávať.

Recept na sviatočný orechovník a makovník je na ďalšej strane >>>

Kategórie