Cuketové lazane vám budú chutiť s mäsom aj bez mäsa.

Archív

Varíme čerstvo s FRESHBOXOM: Cuketové lazane Mirky Luberdovej už dnes na večeru!

Recept plný kvalitných lokálnych surovín pripravila známa foodblogerka a mamina Mirka. Budete sa zalizovať.

Cuketové lazane s mäsom aj bez mäsa

Mirka Luberdová varí zdravo a chutne.
Mirka Luberdová varí zdravo a chutne.
Zdroj: Archív

4 PORCIE, PRÍPRAVA 70 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 veľkú cuketu (3 malé), dopestovanú na Slovensku z Freshboxu
  • 1 šalotku
  • 1 balenie tempehu na vegetariánsku verziu alebo 500 g mletého červeného mäsa na mäsovú verziu
  • 1-2 strúčiky cesnaku 
  • 1 liter kvalitného paradajkového pretlaku (domáca paradajková omáčka)
  • sušené oregano
  • 1 balenie ricotty
  • 1 citrón
  • za hrsť čerstvej bazalky (koriandra)
  • soľ, korenie
  • hroznový alebo olivový olej na varenie, 2 lyžice masla ghee
  • parmezán na posypanie
Mirka použila poctivo dopestovanú cuketu z farmy Južné Sady. Zoženiete ju iba vo Freshboxe.
Mirka použila poctivo dopestovanú cuketu z farmy Južné Sady. Zoženiete ju iba vo Freshboxe.
Zdroj: Archív

POSTUP:

  1. Cuketu pozdĺžne rozkrájajte na tenučké plátky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Osoľte a potrite olejom. Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C asi 10 minút.
  2. Zatiaľ urobte paradajkovú omáčku: Na masle ghee orestujte šalotku dozlatista, pridajte nastrúhaný tempeh alebo pomleté mäso, podľa toho, či chcete mäsové lazane alebo bez mäsa. Všetko premiešajte a pridajte pretlačený cesnak. Potom prilejte pretlak, dochuťte oreganom a osoľte.
  3. Na ricottovú zmes v miske zmiešajte ricottu s dvomi-tromi lyžicami olivového oleja. Pridajte citrónovú šťavu, nasekanú čerstvú bazalku alebo koriander. Jemne osoľte.
  4. Plech vymastite a na spodok dajte vrstvu predpečenej cukety, potrite ju paradajkovou omáčkou a na ňu naneste ricottovú zmes. Opäť rozložte kúsky cukety a zalejte zvyšnou paradajkovou omáčkou. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 215 °C na 15-20 minút.
  5. Keď sú okraje lazaní pekne opečené, vyberte ich z rúry, posypte parmezánom a ešte dopečte 3-5 minút. Podávajte teplé.

Viac o online dodávateľovi slovenských potravín nájdete na https://www.freshbox.sk/

S naším videom sa vám bude variť ešte ľahšie!