Zelenina v sladkých koláčoch je úžasná vychytávka. Nielenže v nich sčasti nahradí múku, cukor alebo maslo, jej príjemne korenistá chuť im dodá (zdravý) šmrnc.

Aj preto sme ich všetky do omrvinky zjedli! Pozrite si v galériisuperzeleninové koláče na sladko, alebo si upečte niektorý podľa našich osvedčených receptov..

KLASICKÝ PÁJ ZO SLADKÝCH ZEMIAKOV
12 – 16 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + 60 MINÚT CHLADENIE CESTA, PEČENIE 40-45 MINÚT

Páj zo sladkých zemiakov ozdobte šľahačkou.
Páj zo sladkých zemiakov ozdobte šľahačkou.

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 lyžička práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • 3 lyžice studenej vody

Na náplň:

  • 2 väčšie sladké zemiaky
  • 120 g trstinového cukru
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • štvrť lyžičky mletého muškátového orieška
  • štipka soli
  • 4 veľké vajcia
  • 120 ml kondenzovaného mlieka
  • 250 ml šľahačkovej smotany na podávanie

Postup:

  1. Urobte cesto: Do robota dajte múku, maslo, lyžičku cukru, štipku soli a rozmixujte na mrveničku. Pridajte žĺtok, vodu a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte chladiť aspoň na hodinu.
  2. Cesto vyvaľkajte, vyložte ním formu (s priemerom 24 cm) a dajte opäť do chladničky.
  3. Zatiaľ umyte sladké zemiaky a prerežte ich na polovicu.
  4. Reznou stranou ich rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Upečené zemiaky vydlabte zo šupky a nechajte vychladnúť.
  5. Do mixéra dajte zemiaky, cukor, vanilkový extrakt, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, štipku soli, vajcia, kondenzované mlieko a všetko spolu rozmixujte, aby vznikla hladká hmota. Potom ju nalejte na vychladnuté cesto a pečte pri 190 °C 40-45 minút. Koláč nechajte vychladnúť a podávajte s vyšľahanou šľahačkou.

Kategórie

Najnovšie video

Odporúčame vám

Diskusia

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil