Cuketa – štíhla príbuzná tekvice a čo s ňou?

Čím menšia, tým chutnejšia

Pestovatelia sa v prípade cukety nesnažia lámať rekordy  o „najväčší úlovok“, pretože lahodnejšie a jemnejšie sú menšie asi 20 cm dlhé plody s tuhou, kompaktnou dužinou bez semien. Takmer žiadnu tepelnú úpravu nepotrebujú maličké mladé cuketky, ktorých dužina je pevná a kompaktná. Veľké cukety strácajú na svojej mierne orechovej príchuti. Na konzumáciu sú vhodné viaceré kultivary. Okrem tmavozelených cukiet s hladkou, lesklou šupkou sú známe aj žlté cukety, ktoré majú rovnejší tvar a pevnejšiu dužinu. U nás sa menej vyskytujú  aj plody s jasnozelenými, okrúhlymi tvarmi a napríklad v Taliansku sa  tešia obľube dlhé, tenké cukety.

Dlhé krátke, guľaté.
Dlhé krátke, guľaté.
Zdroj: [email protected]_selbstversorger_farm

Kuchynské minimum

  • Na kuchynské spracovanie vyberajte len pevné plody s neporušenou, lesklou šupkou. Lepšie sú menšie kusy.
  • Cukety uskladnite na tmavom mieste, kde vydržia jeden týždeň. Potom už šupka veľmi stvrdne.
  • Čerstvé cukety môžete konzumovať aj surové – ošúpané a nastrúhané alebo najemno najkrájané v šalátoch, prípadne odšťavené.
  • Mladým cuketám stačí len urezať koniec so stopkou, inak sa dajú spracovať celé, aj s umytou  šupkou.
  • Menšie cukety nakrájané na pozdĺžne plátky, na kolieska,  alebo na kocky sú vhodné na opekanie, grilovanie, restovanie alebo dusenie.
  • Tepelné spracovanie mladej dužiny je časovo nenáročné. Ak nechcete svoj výtvor povýšiť na blatovú hmotu, s dĺžkou tepelnej úpravy to nepreháňajte. Na dusenie mladých plodov, bez podlievania vodou, stačí asi 5 minút. Približne 8  minút trvá, kým sa dužina cukety uvarí nad parou.
  • Väčšie plody sa spracúvajú obvykle bez šupy, ktorá sa  natenko odreže nožom alebo škrabkou. Mäkký stred dužiny vyškrabte lyžičkou, čím cuketu zbavíte semienok. Naplnenú mäsovou alebo zeleninovou plnkou zapekajte podľa veľkosti cca 25 až 35 minút.
  • Okrem zapekania môžete cukety nastrúhať a použiť do koláča, nákypu, polievky, omáčky alebo placiek.
  • V kuchyni môžete využiť aj rozkvitnuté žlté kvety cukety. Poslúžia ako efektný a jemný obal na rôzne plnky z mäsa, ryže, zo zeleniny a z byliniek, ktorý sa môže dať zapiecť do rúry alebo podusiť na masle. Kvety rýchlo vädnú, preto ich treba  spracovať ihneď.

CUKETOVÝ KOLÁČ S MALINAMI

Cuketové koláčiky s malinami.
Cuketové koláčiky s malinami.
Zdroj: [email protected]_zo_zivota

Pre celú rodinu

Cesto:

  • 350 g polohrubej múky
  • 2 lyžice práškového cukru
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 60 g rozpusteného masla
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 200 ml mlieka
  • 200 g strúhanky opečenej nasucho
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 balíček ananásovej šumienky
  • 1,5 kg očistenej cukety nakrájanej na kocky
  • 300 ml malín
  • 150 g mandľových lupienkov

Posýpka:

  • 100 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • štipka škorice
  • 150 g polohrubej múky
  1. Na posýpku zmiešajte všetky ingrediencie a na 15 minút odložte do mrazničky.
  2.  
  3. V mise vymieste dohladka múku, práškový cukor, soľ, vajcia, maslo, droždie a mlieko. Hladké cesto nechajte 30 minút kysnúť.  Opečenú strúhanku zmiešajte s oboma druhmi cukru.
  4.  
  5. Cuketové kocky povarte v šumienke dosklovita. Vykysnuté cesto rozvaľkajte a preneste na plech. Posypte ho strúhankovou zmesou. Na to rozložte cuketu, maliny a mandľové lupienky. Nakoniec na vrch nastrúhajte posýpku. Pečte asi 35 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

CUKETOVÉ MAFINY

Nikto neodmietne chutný mafin z cukety.
Nikto neodmietne chutný mafin z cukety.
Zdroj: [email protected]_zo_zivota

Príprava: 40 minút

12 kusov

  • 100 g cukety
  • 150 g syra feta
  • 80 g vlašských orechiv
  • 300 g špaldovej múky
  • 3 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 2 vajcia
  • 80 ml oleja
  • 300 ml cmaru
  • 100 g sterilizovanej kukurice
  •  
  1. Cuketu nastrúhajte, syr rozdrobte, oriešky najemno nasekajte. Múku, prášok do pečiva a soľ preosejte do misy. Vajcia rozšľahajt s olejom a cmarom, pridajt múčnu zmes, odkvapkanú kukuricu, cuketu, orechy a syr. Všetko dôkladne premiešajte.
  2. Cesto rozdeľte do 12 vymastených formičiek na mafiny alebo do vymasteného mafinového plechu. Pečte 20 až 25 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení nechajte mierne vychladnúť a uvoľnite z formičiek alebo plechu.

CUKETOVÝ MAKOVEC    

Makovec - to, že je v ňom zelenina, neuhádne nikto.
Makovec - to, že je v ňom zelenina, neuhádne nikto.
Zdroj: [email protected]_zo_zivota
                          

Príprava: 45 minút

Porcie: 8

  • 2 poháre nahrubo nastrúhanej cukety
  • 3 vajcia
  • 1 pohár práškového cukru
  • 1 pohár mlieka
  • 1 pohár oleja
  • 1 pohár mletého maku
  • 2,5 pohára polohrubej múky
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička škorice

Krém:

  • 750 ml kyslej smotany
  • 150 g čokolády
  1. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte mlieko, olej, mak, škoricu a cuketu. Z bielkov vyšľahajte sneh a postupne do neho jemne zapracujte cuketovú zmes. Nakoniec pridajte múku so sódou bikarbónou a práškom do pečiva.
  2. Pečte na plechu 27 x 35 cm vyloženom papierom na pečenie pri teplote 200 °C asi 25 minút.
  3. Na krém rozpustite čokoládu nad parou a mierne vychladnutú po častiach vmiešajte do smotany. Naneste na korpus. Nechajte v chladničke stuhnúť.

Zdroj foto: Instagram, Recepty zo Života

CUKETOVÉ MINIPIZZE

[ooyala: 1304!5##