FALAFEL V PITA CHLEBE 4 PORCIE, PRÍPRAVA
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT + NAMÁČANIE 8 HODÍN, CHLADENIE 45 MINÚT, OPEKANIE 15 MINÚT
Potrebujete:
Na guľky:
- 225 gramov sušeného cícera
- 5 jarných cibuliek
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 šálky petržlenovej vňate, koriandra alebo mäty (najlepšie zmes všetkých troch)
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku mletej rasce
- pol lyžičky mletého koriandra
- pol lyžičky mletého kardamómu
- štipku kajenského korenia (nemusí byť)
- trištvrte lyžičky kypriaceho prášku
- mleté čierne korenie (podľa chuti)
- olej
Na servírovanie:
- pita chlieb
- listy šalátu
- červenú cibuľu
- biely jogurt
POSTUP
- Sušený cícer dajte do veľkej misy a zalejte studenou vodou. Nechajte ho namočený cez noc. Cícer sceďte, opláchnite a dobre osušte utierkou alebo ho vysušte v odstredivke na šalát.
- Do mixéra dajte cícer, nakrájané cibuľky, cesnak, bylinky, soľ, rascu, koriander, kardamóm, kajenské korenie, kypriaci prášok a mleté čierne korenie. Zmes mixujte, kým nie je dostatočne jemná, ale nie je to ešte pyré.
- Zmes na falafelové guľky preložte do misy a prikryte. Dajte do chladničky aspoň na 15 minút.
- Pomocou lyžice robte z cícerovej zmesi guľky a ukladajte ich na tanier. Dajte ich ešte zachladiť na 30 až 60 minút. Vychladenie zabráni tomu, aby sa pri opekaní rozpadli.
- Do panvice dajte vyššiu vrstvu oleja (asi 2 cm). Rozohrejte ho na strednú teplotu a opatrne doň vkladajte falafelové guľky. Opekajte z každej strany do zlatista.
- Z pita chleba urobte kornút, vložte listy obľúbeného šalátu, plátky červenej cibule a falafel. Pokvapkajte jogurtom.
Gúľajte aj bez mäsa. Guľky z brokolice a parmezánu. Recept je TU >>>