Reklama

Už ste skúšali? ŠPARGĽOVÁ OMÁČKA ako zamat, s cestovinou aj zemiakmi!

Špargľová omáčka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Špargľa je sezónna kulinárska lahôdka, ktorá však "nevonia" každému. Vôni a chuti tejto omáčky ale určite neodoláte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšia zemiaková kaša: Vyskúšajte ju podľa našich rád!

    Óda na špargľu

    Zdroj: Shutterstock

    Chutí vám viac biela, či zelená? Je to stále tá istá špargľa, len inak pestovaná.

    V kulinárskom kalendári svieti práve na zeleno, tak využite sezónu, ktorá trvá zhruba päťdesiat dní. Ak ste jej pre bizarný výzor doteraz váhavo odolávali, stavte konečne na jej lahodnú, nevtieravú chuť i zdravotné benefity. Tvorí ju 93 percent vody a vďaka vysokému obsahu vlákniny prospieva tráveniu. No oplatí sa ju konzumovať aj pre obsah vitamínov A, B, C, zinku, horčíka či draslíka. Jedine puríny zvyknú robiť šarapatu, ak máte dnu. Táto diétna zelenina nemá chybu v polievke, zapečená so zemiakmi, preliata bylinkovo-smotanovou zálievkou, v omelete, krátko opečená a poliata maslom či so syrom, s novými zemiakmi a vajíčkom, blanšírovaná v šaláte, rozmixovaná v omáčke či dipe...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ako jesť ŠPARGĽU? S domácou MAJONÉZOU, ktorú si vymiešate RAZ-DVA! Teaser
      Zdroj: NMH

      Omáčka z bielej špargle

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

      Zdroj: Shutterstock

      Špargľová omáčka

      POTREBUJETE:

      • 1 kg hrubej bielej špargle 
      • 1 cibuľa • olivový olej 
      • 4 zemiaky
      • 1 bobkový list 
      • 300-350 ml zeleninového vývaru
      • 1 črievko topeného syra
      • 2 lyžice ryžových alebo zemiakových vločiek (prípadne hladkej múky) 
      • 1 téglik kyslej smotany  + 2 lyžice smotany na varenie
      • 2 lyžičky kryštálového cukru
      • pol lyžice octu ";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Špargľu očistite a nakrájajte na kúsky. Na oleji speňte nakrájanú cibuľu a po pár minútach pridajte očistené, nakrájané zemiaky a bobkový list. Opekajte 5 minút.
      2. Zalejte teplým vývarom a pridajte špargľu. Osoľte, okoreňte a keď je mäkká, pridajte syr a vločky. Premiešajte a varte 5 minút
      3. Rozmixujte, ochuťte cukrom a octom. Ak je omáčka riedka, pridajte vločky a prevarte. Smotany zmiešajte a vlejte do vriacej omáčky. Premiešajte a odstavte. Podávajte s vajíčkom a so zemiakmi, s cestovinami alebo s opečeným chlebíkom.

      Dobrý tip: Pár minút pred koncom varenia môžete pridať nasekaný kôpor.

      Ponúkame aj ďalšie recepty na lahodný obed: