Reklama

Tiež milujete PRÍVARKY? Recepty na ĽUDOVÉ JEDLÁ STARÝCH MÁM sú božsky dobré!

Okyslenie tomuto prívarku vyslovene svedčí, ak však nemáte radi ocot, použite citrónovú šťavu.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jednoduché, sýte a lacné jedlo, ktoré vám vyčaruje spomienky na detstvo a starú mamu. Navyše je šetrné k vášmu rozpočtu. My prívarky milujeme!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    HRÁŠKOVÁ NÁTIERKA: Do školy na desiatu i doma na olovrant TEASER

    PRÍVAROK Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE

    Zdroj: Laura Witteková

    PRÍVAROK Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 2 lyžice olivového oleja
    • 1 stredná cibuľa
    • 1 stredne veľká mrkva
    • 1 zemiak
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 300 g červenej šošovice
    • 500 ml zeleninového vývaru
    • soľ, korenie
    • 2 vetvičky tymianu
    • 1 lyžica masla";i:10;s:19:"citrónová šťava";i:11;s:29:"za hrsť petržlenovej vňate";i:12;s:16:"1 grilovací syr

    POSTUP

    1. Do hrnca vlejte olej a nechajte zohriať. Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte. Pridajte na malé kocky nakrájanú mrkvu, zemiak, pretlačený cesnak, opláchnutú šošovicu a znovu orestujte. Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte, pridajte vetvičku tymianu a varte do mäkka.
    2. Keď je zelenina mäkká, pridajte lyžicu masla na zjemnenie a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nakoniec zamiešajte hrsť petržlenovej vňate.
    3. Na grilovacej panvici pripravte syr. Na tanier naložte prívarok a pridajte syr.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Slovenské reštaurácie ho nevedia robiť: Teraz naučí CÉZAR ŠALÁT aj vás TEASER
      Zdroj: TV Markíza

      ŠPENÁTOVÝ PRÍVAROK SO ZEMIAKOVÝMI ČIPSAMI

      Zdroj: Laura Witteková

      ŠPENÁTOVÝ PRÍVAROK SO ZEMIAKOVÝMI ČIPSAM

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

      Potrebujete:

      • 400 g mrazeného špenátu
      • 1 lyžica masla
      • 1 malá cibuľa
      • 2-3 strúčiky cesnaku
      • 1 lyžica múky
      • 100 ml zeleninového vývaru
      • soľ, korenie podľa chuti
      • 3 lyžice šľahačkovej smotany
      • 4 vajcia
      • sušené čili

      Na zemiakové čipsy:

      • 1-2 zemiaky
      • olej alebo masť na vysmážanie
      • soľ

      POSTUP:

      1. Špenát nechajte rozmraziť. Použiť môžete aj mrazené špenátové listy a trochu ich nasekať, prívarok tak bude mať veľmi príjemnú štruktúru.
      2. Do hrnca dajte lyžicu masla a nechajte roztopiť. Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a osmažte. Pridajte pretlačený cesnak a minútu prehrejte. Primiešajte lyžicu múky, zápražku zalejte vývarom, dobre rozmiešajte a pridajte rozmrazený špenát. Osoľte, okoreňte podľa chuti a povarte, aby sa múka prevarila.
      3. Na čipsy nakrájajte zemiak na tenučké plátky. Plátky dobre osušte papierovou utier­kou a vysmažte na zohriatom oleji alebo masti do zlatista. Nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku a osoľte. 
      4. Prívarok nakoniec zjemnite smotanou a môžete podávať so zemiakovými čipsami, strateným vajíčkom a sušeným čili.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        BRYNDZOVÁ NÁTIERKA z májovej bryndze je proste TOP! TEASER

        PRÍVAROK SO ZELENÝMI FAZUĽKAMI

        Zdroj: Laura Witteková

        Ak použijete mrazené fazuľky, varte ich kratšie, rýchlejšie zmäknú

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

        Potrebujete:

        • 500 g zelených fazuliek (môžu byť aj mrazené)
        • 2 bobkové listy
        • 60 g masla
        • 1 lyžica hladkej múky
        • 250 ml šľahačkovej smotany
        • soľ, korenie podľa chuti
        • ocot alebo citrónová šťava na dochutenie
        • 4 vajcia

        POSTUP

        1. Fazuľky umyte a spolu s bobkovými lístkami dajte variť do vriacej vody. Varte približne 10-15 minút, prípadne kým nebudú na zhryz. Uvarené fazuľky nezlievajte.
        2. Do hrnčeka dajte maslo a nechajte rozpustiť, vsypte múku a urobte zápražku. Zalejte ju smotanou a primiešajte k uvareným fazuľkám. Osoľte, okoreňte podľa chuti. Za stáleho miešania povarte 3-4 minúty, aby múka prevrela.
        3. Dochuťte octom alebo citrónovou šťavou a podávajte s vajíčkom na tvrdo.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Napečte BEZ PEČENIA! Tieto dezerty si obľúbi celá rodina

          ZEMIAKOVÝ PRÍVAROK S BRAVČOVÝM

          Zdroj: Laura Witteková

          ZEMIAKOVÝ PRÍVAROK S BRAVČOVÝM

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

          Potrebujete:

          Na prívarok:

          • 700 g zemiakov
          • 4 zrniečka nového korenia
          • 4 zrniečka celého čierneho korenia
          • 2 bobkové listy
          • soľ
          • 200 ml smotany na varenie
          • 100 ml mlieka
          • 2 lyžice hladkej múky
          • 1 lyžica cukru
          • 2 lyžice octu";i:10;s:19:"kôpor podľa chuti

          Na mäso:

          • 1 lyžica masti
          • 1 stredná cibuľa
          • 350 g bravčového mäsa
          • 2 strúčiky cesnaku
          • 1 lyžička mletej červenej papriky
          • soľ, korenie

          POSTUP:

          1. Najprv pripravte mäso: Bravčové nakrájajte na kocky. Do hrnca dajte masť a nechajte ju zohriať. Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte. Pridajte mäso, nasekaný cesnak a znovu orestujte, aby sa mäso zatiahlo a opieklo. Vsypte mletú papriku, soľ, korenie, premiešajte a zalejte šálkou vody. Priveďte do varu, plameň stiahnite a varte do zmäknutia.
          2. Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a vsypte do väčšieho hrnca. Zalejte vodou, pridajte koreniny, osoľte a uvarte do mäkka. Zemiaky nezlievajte. V miske vymiešajte smotanu spolu s mliekom, múkou a vlejte k zemiakom. Dobre premiešajte a povarte ešte 3-4 minúty, aby sa múka prevarila.
          3. Odstavte a dochuťte cukrom, octom a pridajte nasekaný kôpor. Prívarok podávajte s výborným bravčovým mäsom.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Dobrota ako od babičky! Jednoduchá BÁBOVKA nie len na nedeľu! TEASER

            KAPUSTOVÝ PRÍVAROK NA ČERVENO

            Zdroj: Laura Witteková

            KAPUSTOVÝ PRÍVAROK NA ČERVENO

            4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

            Potrebujete:

            Na prívarok:

            • 1 lyžička masti alebo oleja
            • 1 cibuľa
            • 600 g čerstvej kapusty
            • soľ, korenie
            • štvrť lyžičky celej rasce
            • cukor podľa chuti
            • 100 g paradajkového pretlaku
            • pol lyžičky mletej papriky
            • 1 lyžica masti
            • 1 lyžica hladkej múky

            Na hovädzie mäso:

            • 6 plátkov hovädzieho mäsa (zo stehna)
            • 1 lyžica masti
            • 1 cibuľa
            • pol lyžičky celej rasce
            • 200 ml mäsového vývaru
            • zemiaky, maslo a petržlenová vňať na podávanie
            • soľ, korenie

            POSTUP:

            1. Pripravte mäso: Plátky hovädzieho osoľte, okoreňte a sprudka opečte v panvici na bravčovej masti. Keď je mäso opečené z oboch strán, vyberte ho na tanier. Do výpeku, ktorý ostal v panvici, vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju. Pridajte rascu, soľ, korenie, vložte opečené mäso, zalejte vývarom a na strednom plameni duste do zmäknutia.
            2. Pripravte prívarok: Na rozohriatu masť vysypte nasekanú cibuľu a orestujte do sklovita. Po častiach pridávajte k cibuli kapustu nakrájanú na tenké rezance a dobre orestujte. Osoľte, okoreňte, vsypte rascu a cukor podľa chuti. Premiešajte a pridajte mletú papriku, paradajkový pretlak a všetko spolu ešte orestujte.
            3. Keď je kapusta už jemne zmäknutá, podlejte vodou a duste do mäkka. V menšom hrnčeku zohrejte masť, pridajte múku, minútu opražte a zápražku pridajte ku kapuste. Povarte ešte aspoň 3-4 minúty a v prípade, že je kapusta príliš hustá, prilejte vodu, prípadne dochuťte soľou a cukrom.
            4. Hotový prívarok podávajte s varenými zemiakmi s maslom, petržlenovou vňaťou a hovädzím mäsom.

            Vyskúšajte viac chutných receptov z Dobrého jedla:

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.