Tiež milujete PRÍVARKY? Recepty na ĽUDOVÉ JEDLÁ STARÝCH MÁM sú božsky dobré!
19. 5. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Laura Witteková
Jednoduché, sýte a lacné jedlo, ktoré vám vyčaruje spomienky na detstvo a starú mamu. Navyše je šetrné k vášmu rozpočtu. My prívarky milujeme!
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Galéria k článku

PRÍVAROK Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE
Zdroj: Laura Witteková
PRÍVAROK Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 stredná cibuľa
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 zemiak
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g červenej šošovice
- 500 ml zeleninového vývaru
- soľ, korenie
- 2 vetvičky tymianu
- 1 lyžica masla";i:10;s:19:"citrónová šťava";i:11;s:29:"za hrsť petržlenovej vňate";i:12;s:16:"1 grilovací syr
POSTUP
- Do hrnca vlejte olej a nechajte zohriať. Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte. Pridajte na malé kocky nakrájanú mrkvu, zemiak, pretlačený cesnak, opláchnutú šošovicu a znovu orestujte. Zalejte vývarom, osoľte, okoreňte, pridajte vetvičku tymianu a varte do mäkka.
- Keď je zelenina mäkká, pridajte lyžicu masla na zjemnenie a pokvapkajte citrónovou šťavou. Nakoniec zamiešajte hrsť petržlenovej vňate.
- Na grilovacej panvici pripravte syr. Na tanier naložte prívarok a pridajte syr.

Zdroj: TV Markíza
ŠPENÁTOVÝ PRÍVAROK SO ZEMIAKOVÝMI ČIPSAMI
Zdroj: Laura Witteková
ŠPENÁTOVÝ PRÍVAROK SO ZEMIAKOVÝMI ČIPSAM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 400 g mrazeného špenátu
- 1 lyžica masla
- 1 malá cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica múky
- 100 ml zeleninového vývaru
- soľ, korenie podľa chuti
- 3 lyžice šľahačkovej smotany
- 4 vajcia
- sušené čili
Na zemiakové čipsy:
- 1-2 zemiaky
- olej alebo masť na vysmážanie
- soľ
POSTUP:
- Špenát nechajte rozmraziť. Použiť môžete aj mrazené špenátové listy a trochu ich nasekať, prívarok tak bude mať veľmi príjemnú štruktúru.
- Do hrnca dajte lyžicu masla a nechajte roztopiť. Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a osmažte. Pridajte pretlačený cesnak a minútu prehrejte. Primiešajte lyžicu múky, zápražku zalejte vývarom, dobre rozmiešajte a pridajte rozmrazený špenát. Osoľte, okoreňte podľa chuti a povarte, aby sa múka prevarila.
- Na čipsy nakrájajte zemiak na tenučké plátky. Plátky dobre osušte papierovou utierkou a vysmažte na zohriatom oleji alebo masti do zlatista. Nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku a osoľte.
- Prívarok nakoniec zjemnite smotanou a môžete podávať so zemiakovými čipsami, strateným vajíčkom a sušeným čili.

PRÍVAROK SO ZELENÝMI FAZUĽKAMI
Zdroj: Laura Witteková
Ak použijete mrazené fazuľky, varte ich kratšie, rýchlejšie zmäknú
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g zelených fazuliek (môžu byť aj mrazené)
- 2 bobkové listy
- 60 g masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 250 ml šľahačkovej smotany
- soľ, korenie podľa chuti
- ocot alebo citrónová šťava na dochutenie
- 4 vajcia
POSTUP
- Fazuľky umyte a spolu s bobkovými lístkami dajte variť do vriacej vody. Varte približne 10-15 minút, prípadne kým nebudú na zhryz. Uvarené fazuľky nezlievajte.
- Do hrnčeka dajte maslo a nechajte rozpustiť, vsypte múku a urobte zápražku. Zalejte ju smotanou a primiešajte k uvareným fazuľkám. Osoľte, okoreňte podľa chuti. Za stáleho miešania povarte 3-4 minúty, aby múka prevrela.
- Dochuťte octom alebo citrónovou šťavou a podávajte s vajíčkom na tvrdo.

ZEMIAKOVÝ PRÍVAROK S BRAVČOVÝM
Zdroj: Laura Witteková
ZEMIAKOVÝ PRÍVAROK S BRAVČOVÝM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na prívarok:
- 700 g zemiakov
- 4 zrniečka nového korenia
- 4 zrniečka celého čierneho korenia
- 2 bobkové listy
- soľ
- 200 ml smotany na varenie
- 100 ml mlieka
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice octu";i:10;s:19:"kôpor podľa chuti
Na mäso:
- 1 lyžica masti
- 1 stredná cibuľa
- 350 g bravčového mäsa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- soľ, korenie
POSTUP:
- Najprv pripravte mäso: Bravčové nakrájajte na kocky. Do hrnca dajte masť a nechajte ju zohriať. Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte. Pridajte mäso, nasekaný cesnak a znovu orestujte, aby sa mäso zatiahlo a opieklo. Vsypte mletú papriku, soľ, korenie, premiešajte a zalejte šálkou vody. Priveďte do varu, plameň stiahnite a varte do zmäknutia.
- Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a vsypte do väčšieho hrnca. Zalejte vodou, pridajte koreniny, osoľte a uvarte do mäkka. Zemiaky nezlievajte. V miske vymiešajte smotanu spolu s mliekom, múkou a vlejte k zemiakom. Dobre premiešajte a povarte ešte 3-4 minúty, aby sa múka prevarila.
- Odstavte a dochuťte cukrom, octom a pridajte nasekaný kôpor. Prívarok podávajte s výborným bravčovým mäsom.

KAPUSTOVÝ PRÍVAROK NA ČERVENO
Zdroj: Laura Witteková
KAPUSTOVÝ PRÍVAROK NA ČERVENO
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
Na prívarok:
- 1 lyžička masti alebo oleja
- 1 cibuľa
- 600 g čerstvej kapusty
- soľ, korenie
- štvrť lyžičky celej rasce
- cukor podľa chuti
- 100 g paradajkového pretlaku
- pol lyžičky mletej papriky
- 1 lyžica masti
- 1 lyžica hladkej múky
Na hovädzie mäso:
- 6 plátkov hovädzieho mäsa (zo stehna)
- 1 lyžica masti
- 1 cibuľa
- pol lyžičky celej rasce
- 200 ml mäsového vývaru
- zemiaky, maslo a petržlenová vňať na podávanie
- soľ, korenie
POSTUP:
- Pripravte mäso: Plátky hovädzieho osoľte, okoreňte a sprudka opečte v panvici na bravčovej masti. Keď je mäso opečené z oboch strán, vyberte ho na tanier. Do výpeku, ktorý ostal v panvici, vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju. Pridajte rascu, soľ, korenie, vložte opečené mäso, zalejte vývarom a na strednom plameni duste do zmäknutia.
- Pripravte prívarok: Na rozohriatu masť vysypte nasekanú cibuľu a orestujte do sklovita. Po častiach pridávajte k cibuli kapustu nakrájanú na tenké rezance a dobre orestujte. Osoľte, okoreňte, vsypte rascu a cukor podľa chuti. Premiešajte a pridajte mletú papriku, paradajkový pretlak a všetko spolu ešte orestujte.
- Keď je kapusta už jemne zmäknutá, podlejte vodou a duste do mäkka. V menšom hrnčeku zohrejte masť, pridajte múku, minútu opražte a zápražku pridajte ku kapuste. Povarte ešte aspoň 3-4 minúty a v prípade, že je kapusta príliš hustá, prilejte vodu, prípadne dochuťte soľou a cukrom.
- Hotový prívarok podávajte s varenými zemiakmi s maslom, petržlenovou vňaťou a hovädzím mäsom.
Vyskúšajte viac chutných receptov z Dobrého jedla: