Reklama

SLADKÉ CHLEBÍKY na raňajky i pre návštevu: S levanduľou, orieškami i čučoriedkami

Levanduľový chlebíček.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Nemusí byť vždy bábovka. Podobné cesto sa v chlebíkovej forme pekne upečie a dochutiť ho môžete čím len chcete. Vyskúšajte naše recepty!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    DOMÁCE ŠAMROLE: Rozsýpajú sa v ústach. A tá nadýchaná pena!

    CHLEBÍČEK S LEVANDUĽOU A BIELOU ČOKOLÁDOU

    10 porcií, príprava 15 minút, pečenie 30 minút

    POTREBUJETE:

    • 150 g mäkkého masla
    • 125 g práškového cukru
    • 3 vajcia
    • 150 g jemného hrudkovitého tvarohu
    • 150 g polohrubej múky
    • 75 g hladkej múky
    • 2 lyžičky kypriaceho prášku
    • 50 g posekanej bielej čokolády
    • 1 lyžička levanduľových kvetov
    • maslo na vymazanie a strúhanka na vysypanie formy";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie

    POSTUP:

    1. Rúru vyhrejte na 170 °C. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľahajte do peny. Postupne zašľahajte žĺtky, vmiešajte tvaroh a preosiatu zmes polohrubej a hladkej múky a kypriaceho prášku.
    2. Nakoniec vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov, posekanú čokoládu a nasekané levanduľové kvety. Cesto rozotrite do vymastenej a vysypanej formy.
    3. Vo vyhriatej rúre pečte 30 minút. Po miernom vychladnutí chlebíček vyklopte z formy. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najlepšie HRNČEKOVÉ KOLÁČE: Máme pre vás SUPER RECEPTY!
      Zdroj: NMH

      CITRÓNOVÝ CHLEBÍK S ČUČORIEDKAMI A KANDIZOVANÝMI CITRÓNMI

      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 190 g hladkej múky
      • pol lyžičky soli
      • 1 lyžičku kypriaceho prášku
      • 2 vajcia
      • 200 g krupicového cukru
      • citrónovú kôru z 2 biocitrónov
      • 2 lyžičky mandľového extraktu
      • 1 lyžičku vanilkového extraktu
      • 120 ml oleja
      • 180 ml mlieka";i:10;s:31:"1 lyžičku citrónovej šťavy";i:11;s:36:"1 fľašku zaváraných čučoriedok

      Na kandizované citróny:

      • 4  biocitróny
      • 2 poháre vody
      • 1 pohár kryštálového cukru

      POSTUP:

      1. V druhej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte citrónovú kôru, mandľový extrakt, olej, mlieko a jemne zamiešajte. Potom pridajte múkovú zmes a citrónovú šťavu. Veľmi jemne premiešajte.
      2.  Formu na chlebík vysteľte papierom na pečenie a nalejte do nej polovicu hmoty. Čučoriedky sceďte a rozložte na hmotu. Prikryte druhou časťou hmoty a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 55-60 minút.
      3. Zatiaľ pripravte kandizované citróny: Umyté citróny nakrájajte na plátky a dajte do vriacej vody. Povarte 3-4 minúty, vyberte a schlaďte. Do iného hrnca dajte vodu, cukor a priveďte do varu. Do cukrového sirupu vložte citróny, varte 10 minút, potom plameň stiahnite na minimum a varte ešte 30 minút, kým citróny nebudú pekne obalené sirupom a skaramelizované. Citróny vyberte a poukladajte na papier na pečenie. Sušte v rúre pri teplote 120 °C asi 30 minút.
      4. Upečený chlebík polejte sirupom a poukladajte naň kandizované citróny. Môžete servírovať.

      BANÁNOVO-ORIEŠKOVÝ CHLEBÍK

      10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT

      Zdroj: Shutterstock

      Banánový chlebík s orieškami.

      POTREBUJETE:

      • 3 zrelé banány
      • 100 ml oleja
      • 120 g trstinového cukru
      • 2 vajcia
      • 200 g hladkej múky (špaldovej)
      • 1 balíček kypriaceho prášku
      • 1 lyžička mletej škorice
      • za dve hrste lieskových orieškov (nasekaných)
      • maslo na vymastenie formy

      POSTUP:

      1. Banány roztlačte vidličkou na jemno. Olej vyšľahajte s cukrom a vajcami. V druhej mise zmiešajte všetky suché suroviny. Potom ich primiešajte k vaječnej zmesi, pridajte banány a orechy (tie môžete pred tým na sucho opiecť v panvici).
      2. Vymiešané cesto prelejte do vymastenej formy na chlebíček, posypte ešte orechmi, ak chcete, a pečte v rúre vyhriatej na 175 °C približne 60 minút. Vychladnutý chlebíček vyklopte z formy, nechajte vychladnúť a nakrájajte.

      Upečte aj ďalšie sladké recepty z Dobrého jedla: