SLADKÉ CHLEBÍKY na raňajky i pre návštevu: S levanduľou, orieškami i čučoriedkami
13. 4. 2024, 6:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Nemusí byť vždy bábovka. Podobné cesto sa v chlebíkovej forme pekne upečie a dochutiť ho môžete čím len chcete. Vyskúšajte naše recepty!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
16 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
DOMÁCE ŠAMROLE: Rozsýpajú sa v ústach. A tá nadýchaná pena!CHLEBÍČEK S LEVANDUĽOU A BIELOU ČOKOLÁDOU
10 porcií, príprava 15 minút, pečenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 150 g mäkkého masla
- 125 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 150 g jemného hrudkovitého tvarohu
- 150 g polohrubej múky
- 75 g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 50 g posekanej bielej čokolády
- 1 lyžička levanduľových kvetov
- maslo na vymazanie a strúhanka na vysypanie formy";i:10;s:30:"práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 170 °C. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľahajte do peny. Postupne zašľahajte žĺtky, vmiešajte tvaroh a preosiatu zmes polohrubej a hladkej múky a kypriaceho prášku.
- Nakoniec vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov, posekanú čokoládu a nasekané levanduľové kvety. Cesto rozotrite do vymastenej a vysypanej formy.
- Vo vyhriatej rúre pečte 30 minút. Po miernom vychladnutí chlebíček vyklopte z formy. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Video Player is loading.
Najlepšie HRNČEKOVÉ KOLÁČE: Máme pre vás SUPER RECEPTY!Zdroj: NMH
CITRÓNOVÝ CHLEBÍK S ČUČORIEDKAMI A KANDIZOVANÝMI CITRÓNMI
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT
POTREBUJETE:
- 190 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- 2 vajcia
- 200 g krupicového cukru
- citrónovú kôru z 2 biocitrónov
- 2 lyžičky mandľového extraktu
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 120 ml oleja
- 180 ml mlieka";i:10;s:31:"1 lyžičku citrónovej šťavy";i:11;s:36:"1 fľašku zaváraných čučoriedok
Na kandizované citróny:
- 4 biocitróny
- 2 poháre vody
- 1 pohár kryštálového cukru
POSTUP:
- V druhej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Pridajte citrónovú kôru, mandľový extrakt, olej, mlieko a jemne zamiešajte. Potom pridajte múkovú zmes a citrónovú šťavu. Veľmi jemne premiešajte.
- Formu na chlebík vysteľte papierom na pečenie a nalejte do nej polovicu hmoty. Čučoriedky sceďte a rozložte na hmotu. Prikryte druhou časťou hmoty a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 55-60 minút.
- Zatiaľ pripravte kandizované citróny: Umyté citróny nakrájajte na plátky a dajte do vriacej vody. Povarte 3-4 minúty, vyberte a schlaďte. Do iného hrnca dajte vodu, cukor a priveďte do varu. Do cukrového sirupu vložte citróny, varte 10 minút, potom plameň stiahnite na minimum a varte ešte 30 minút, kým citróny nebudú pekne obalené sirupom a skaramelizované. Citróny vyberte a poukladajte na papier na pečenie. Sušte v rúre pri teplote 120 °C asi 30 minút.
- Upečený chlebík polejte sirupom a poukladajte naň kandizované citróny. Môžete servírovať.
BANÁNOVO-ORIEŠKOVÝ CHLEBÍK
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT
Zdroj: Shutterstock
Banánový chlebík s orieškami.
POTREBUJETE:
- 3 zrelé banány
- 100 ml oleja
- 120 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 200 g hladkej múky (špaldovej)
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 lyžička mletej škorice
- za dve hrste lieskových orieškov (nasekaných)
- maslo na vymastenie formy
POSTUP:
- Banány roztlačte vidličkou na jemno. Olej vyšľahajte s cukrom a vajcami. V druhej mise zmiešajte všetky suché suroviny. Potom ich primiešajte k vaječnej zmesi, pridajte banány a orechy (tie môžete pred tým na sucho opiecť v panvici).
- Vymiešané cesto prelejte do vymastenej formy na chlebíček, posypte ešte orechmi, ak chcete, a pečte v rúre vyhriatej na 175 °C približne 60 minút. Vychladnutý chlebíček vyklopte z formy, nechajte vychladnúť a nakrájajte.
Upečte aj ďalšie sladké recepty z Dobrého jedla: