Reklama

Šarkanova nadýchaná JAHODOVÁ BUBLANINA: Mamina v nej jahodami rozhodne nešetrila!

Takúto domácu tortu dostal syn Matyáš na štvrté narodeniny.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/Ce9CElBK4_s/

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Nikdy sme nepočkali, kým vychladne. Bublaninu sme pri posýpaní cukrom hltali rovno z plechu, pretože jahodová bola pre nás vždy najvyššia karta,“ usmieva sa moderátor, spevák a gurmán Peter Šarkan Novák.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepší JAHODOVÝ DŽEM: Bez chémie a priamo od pestovateľky! Teaser
    Zdroj: NMH

    „... maminu bublaninu som miloval vo všetkých jej štádiách, dokonca som vylizoval misu od cesta. Jahodová bola vždy prvá. V tých časoch jahody trvali len krátko, iba keď dozreli v záhrade. Dnes pečieme bublaninu aj u nás doma, a okrem toho, že do nej dávame čo najviac jahôd a menej cukru, klasickú múku sme vymenili za špaldovú s jej príjemnou orieškovou chuťou,“ dodal pre Dobré jedlo Šarkan, ktorý má doma dvoch malých gurmánov - dcéru Elu a syna Matyáša s krásnou bývalou Miss sympatia Michaelou Štítovou. Sympatickú rodinku si pozrite TU!

    Jahodová bublanina

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Jahodová bublanina podľa rodinného receptu.

    ZA PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
    Potrebujete:

    • 6 vajec
    • štipka soli
    • 220 g trstinového alebo práškového cukru
    • 1 vanilkový cukor
    • 100 ml mlieka (alebo viac podľa potreby)
    • 100 ml oleja
    • 350 špaldovej hladkej alebo klasickej polohrubej múky
    • 1 kypriaci prášok a pol lyžičky sódy bikarbóny
    • 750 g jahôd
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Fantastický ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ čitateľa Petra: Bez múky, padli sme z neho na zadok!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Bielky so štipkou soli vymiešajte na sneh. Žĺtky s cukrami vyšľahajte na penu. Primiešajte do nej mlieko a olej, potom múku s kypriacim práškom aj so sódou bikarbónou. Ak je zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka.
      2. Nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov a cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný klasický plech. Ak použijete tortovú formu, použite zo surovín polovičnú dávku.
      3. Na vrch poukladajte umyté a osušené ovocie. Bublaninu pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 až 30 minút. Po vychladnutí ju môžete poprášiť cukrom, ak chcete, ale chutí báječne aj bez toho.

      DOBRÝ TIP:
      Ovocie jemne poprášte múkou – počas pečenia tak neklesne naspodok bublaniny.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.