Šarkanova nadýchaná JAHODOVÁ BUBLANINA: Mamina v nej jahodami rozhodne nešetrila!
22. 5. 2024, 8:08 (aktualizované: 27. 5. 2024, 15:42)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/Ce9CElBK4_s/
„Nikdy sme nepočkali, kým vychladne. Bublaninu sme pri posýpaní cukrom hltali rovno z plechu, pretože jahodová bola pre nás vždy najvyššia karta,“ usmieva sa moderátor, spevák a gurmán Peter Šarkan Novák.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CUAU5OhqAY7/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CQetsJ6rs5W
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CBbqAXEn77z/
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„... maminu bublaninu som miloval vo všetkých jej štádiách, dokonca som vylizoval misu od cesta. Jahodová bola vždy prvá. V tých časoch jahody trvali len krátko, iba keď dozreli v záhrade. Dnes pečieme bublaninu aj u nás doma, a okrem toho, že do nej dávame čo najviac jahôd a menej cukru, klasickú múku sme vymenili za špaldovú s jej príjemnou orieškovou chuťou,“ dodal pre Dobré jedlo Šarkan, ktorý má doma dvoch malých gurmánov - dcéru Elu a syna Matyáša s krásnou bývalou Miss sympatia Michaelou Štítovou. Sympatickú rodinku si pozrite TU!
Jahodová bublanina
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jahodová bublanina podľa rodinného receptu.
ZA PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 6 vajec
- štipka soli
- 220 g trstinového alebo práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml mlieka (alebo viac podľa potreby)
- 100 ml oleja
- 350 špaldovej hladkej alebo klasickej polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok a pol lyžičky sódy bikarbóny
- 750 g jahôd

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Bielky so štipkou soli vymiešajte na sneh. Žĺtky s cukrami vyšľahajte na penu. Primiešajte do nej mlieko a olej, potom múku s kypriacim práškom aj so sódou bikarbónou. Ak je zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka.
- Nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov a cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný klasický plech. Ak použijete tortovú formu, použite zo surovín polovičnú dávku.
- Na vrch poukladajte umyté a osušené ovocie. Bublaninu pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 až 30 minút. Po vychladnutí ju môžete poprášiť cukrom, ak chcete, ale chutí báječne aj bez toho.
DOBRÝ TIP:
Ovocie jemne poprášte múkou – počas pečenia tak neklesne naspodok bublaniny.