Najlepšie JAHODOVÉ KOLÁČE: Báječné RECEPTY z Dobrého jedla, ktoré vyťahujeme každú sezónu!
2. 6. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Milujeme ich VŠETKY! Vždy keď dozrejú JAHODY, pustíme sa do nich. Pridajte sa, u vás doma sa budú zalizovať až za ušami!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Recept na túto nadýchanú bublaninu mám po mojej starej mame - je geniálny! Zamilujete si ho.
Jahodová bublanina
Zdroj: Shutterstock
Božská jahodová bublanina.
ZA PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 6 vajec
- 220 g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100 ml mlieka
- 100 ml oleja
- 350 špaldovej hladkej múky
- 1 kypriaci prášok
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- jahody
POSTUP:
- Bielky so štipkou soli vymiešajte na sneh. Žĺtky s cukrami vyšľahajte na penu. Primiešajte do nej mlieko a olej, potom múku s kypriacim práškom aj so sódou bikarbónou.
- Nakoniec zľahka vmiešajte tuhý sneh z bielkov a cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech (ak použijete okrúhlu formu, cesto pripravte z polovičného množstva surovín). Na vrch poukladajte umyté a osušené jahody. Bublaninu pečte rúre vyhriatej na 180 °C pečte približne 25-30 minút. Po vychladnutí ju môžete poprášiť cukrom, ak chcete - ale chutí báječne aj bez toho. Dobrú chuť!

Galetka s vanilkovým krémom a ovocím
Zdroj: Laura Witteková
Jahodová galetka chutí ako sen.
8 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 140 g hladkej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 120 g stuhnutého masla
- 1 žĺtok
- 1-2 lyžice ľadovej vody
- štipka soli
Na plnku:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 200 ml smotany na šľahanie
- 4 vajcia
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžice cukru
Na ozdobu:
- 2 hrste jahôd (drobného ovocia)
- práškový cukor
POSTUP:
- V mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky a zapracujte do zmesi. Mala by byť podobná vlhkému piesku, s niekoľkými minihrudkami masla.
- Vidličkou rozšľahajte žĺtok s vodou a nalejte ho na maslovú zmes. Premiešajte a vytvorte guľu. Zabaľte ju do fólie a trochu utľapkajte. Uložte na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkajte okrúhle cesto.
- Rúru vyhrejte na 170 °C. Do vymastenej formy s priemerom 28 cm uložte cesto tak, aby vytŕčalo cez okraje.
- V mise zmiešajte všetky ingrediencie na plnku, rozšľahané vajcia pridajte ako posledné. No ešte predtým si z nich trochu odložte na potretie cesta.
- Na cesto nalejte krém, presahujúce okraje opatrne zahnite do stredu. Cesto potrite rozšľahaným vajcom a pečte 40-50 minút.

Zdroj: NMH
Tento recept máme od našej šikovnej cukrárky Veroniky Kolárovej. Je fantastický!
Jahodovo-tvarohové rezy z praclíkov
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Šťavnatý s jahodami
20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 250 g slaných praclíkov (rozmixovaných)
- 60 g rozpusteného masla
- 3 lyžice práškového cukru
Na tvarohová náplň:
- 450 g jemného tvarohu
- 350 ml smotany na šľahanie
- 120 g kryštálového cukru
- kôra z 1 citróna
Na jahodové želé:
- 250 ml jahodového sirupu
- 1 a pol balíčka tortovej želatíny
- 50 ml vody
- 500 g jahôd (nakrájaných)
POSTUP:
- Formu (s priemerom 24 cm) vyložte papierom na pečenie a rúru rozohrejte na 180 °C. V mise zmiešajte rozmixované praclíky s cukrom a roztopeným maslom. Zmes vysypte do formy, dobre utlačte a dajte piecť na 10 minút.
- Pripravte náplň: Tvaroh vyšľahajte so smotanou, s cukrom a citrónovou kôrou. Hmotu natrite na vychladnutý korpus a dajte chladiť.
- Do hrnca dajte zohriať jahodový sirup. V menšej miske rozmiešajte tortové želé a vlejte ho do zohriateho sirupu. Nechajte 2-3 minúty prevrieť a odstavte. Nechajte trochu vychladnúť a zatiaľ rozložte na vychladený koláč nakrájané jahody. Vylejte na ne želé, nechajte opäť stuhnúť, rozkrájajte a môžete podávať.

Zdroj: NMH
Ak nemáte formičky na madlenky, použite formu na nízke keksíky!
Madlenky s jahodami
Zdroj: Archív
Madlenky sa hodia aj do ruksaka na výlet.
24 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 3 väčšie vajcia
- 50 g kryštálového cukru
- 100 g hladkej soli
- kôra z jedného biocitróna
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 g masla
- 100 g jahôd
- práškový cukor na ozdobu
POSTUP:
- Vymažte formu na madlenky a rúru predhrejte na 190 °C. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do penista. Postupne pridávajte preosiatu múku so soľou, citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Premiešavajte ručne. Nakoniec vmiešajte roztopené maslo.
- Hotovým cestom naplňte formičky, počítajte však s tým, že zväčšia svoj objem. Do každej vložte jednu-dve jahody, pečte maximálne 10 minút. Vychladnuté madlenky nakoniec posypte práškovým cukrom.

Naša cukrárka Veronika to s jahodami vie. Aj jej tart budete doma zbožňovať... oblížete si všetky prsty!
Tart s jahodami
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Aj tento si musíte urobiť!
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
Na tart:
- 100 g masla (na kocky)
- 150 g hladkej múky
- 30 g kakaa holandského typu
- 75 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 1 lyžica studenej vody
Na jahodovú penu:
- 4 plátky želatíny
- 350 g jahôd (plus na ozdobu)
- 2-3 lyžice práškového cukru (podľa chuti)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 250 ml šľahačkovej smotany
POSTUP:
- Pripravte korpus: Zmiešajte maslo s múkou, kakaom a práškovým cukrom, aby vznikla jemná mrvenička (môžete aj v robote). Potom pridajte žĺtok a vodu a ešte raz všetko dobre vymiešajte do kompaktného cesta.
- Z cesta vyformujte placku, zabaľte do potravinárskej fólie a vložte aspoň na pol hodiny do chladničky. Potom cesto vyvaľkajte a vložte do formy (ideálne s vyberateľným dnom). Poriadne ho popichajte vidličkou (počas pečenia sa nebudú tvoriť bublinky) a opäť ho dajte chladiť aspoň na 30 minút.
- Vychladnuté cesto vložte do rúry a pečte asi 15 minút pri teplote 180 °C. Upečený korpus potom nechajte dobre vychladnúť.
- Urobte jahodovú penu: Plátky želatíny namočte do studenej vody a nechajte aspoň 10 minút napučať. Jahody rozmixujte a prepasírujte. Pyré podľa chuti oslaďte a pridajte vanilkový extrakt. Odlejte z neho asi 100 ml a dajte do malého hrnčeka jemne zohriať. Potom doň pridajte napučanú želatínu a miešajte, kým sa celkom nerozpustí.
- Želatínové pyré vmiešajte do zvyšného pyré. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte do tuha a potom ju veľmi jemne zamiešajte do jahodového pyré. Penu nakoniec vlejte do vychladnutého korpusu a dajte chladiť na 4-5 hodín, najlepšie na noc. Tart pred podávaním ozdobte poriadnou dávkou čerstvých jahôd. Dobrú chuť
Už ste počuli náš podcast?
Ďalšie tipy na DOBROTY z Dobrého jedla: