objednať časopis
všetky kategórie

Nízkokalorická potravina hrá často pri obede a večeri v mnohých jedlách prvé husle. Stačí si len vybrať z pestrej ponuky ten správny druh a pripraviť talianske či slovenské rizoto, nákyp, koložvársku kapustu, mäsovo-ryžové guľky alebo jej trocha odsypať ako závarku do polievky.

Plody jednoročnej tropickej a subtropickej rastliny sú veľmi obľúbené nie­len v ázijských krajinách, kde sa ryža siata vo veľkom pestuje na mokrých poliach. Nízkokalorická potravina sa v kuchyni využíva najmä ako „obligátna“ príloha k mäsu či zelenine, pričom kreativite pri jej tepelnej úprave sa medze nekladú.

Ryža
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Možno ju varíte v ryžovare či predvaríte v hrnci s vodou ochutenú cibuľou a klinčekmi a necháte ju pod paplónom či duchnou pekne dôjsť - tak ako ste to vídali u svojej babky. Alebo ju opekáte na oleji a dusíte s nakrájanou mrkvou a hráškom, prípadne ju šupnete do rúry… No ryža hrá často pri obede a večeri v mnohých jedlách aj prvé husle.

Dokonca ryžovými vločkami alebo krupicou môžete jednoducho zahustiť každú omáčku. Neolúpané zrnká sú bohatšie na bielkoviny, vlákninu, minerály i vitamíny B. Ryža v biokvalite obsahuje nižšie stopy arzénu, ktorý sa do tejto plodiny môže dostať z pôdy. Preto ju pred varením dobre prepláchnite pod tečúcou vodou alebo ju nechajte dlhšie namočenú!

Poznáte druhy ryže? Čítajte na ďalšej strane >>>