Reklama

Starajte sa o svoje obličky správnym jedlom: TIETO potraviny sú pre ne ZÁZRAK!

Nedajte sa odradiť, ak sa vám pohánka na prvý krát nepodarí pripraviť podľa predstáv.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Obličky sú veľmi dôležité pri prirodzenej detoxikácii tela. Ich hlavnou úlohou je produkcia a vylučovanie moču, s ktorým odchádzajú i prípadné škodliviny.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Výborné BANÁNOVÉ LIEVANCE: Recept podľa Nely Pociskovej

    Vedeli ste, že bezchybná funkcia úzko súvisí aj s jedálnym lístkom, píše portál Zdravie. Ktoré potraviny sa oplatí pravidelne konzumovať, aby ste si tento životne dôležitý orgán posilnili?

    Prihoďte ho do šalátu

    Obličky sa potešia chutnému karfiolu. Táto nízkokalorická zelenina vás poteší obsahom vápnika, selénu, zinku, horčíka, železa alebo mangánu. Rovnako oceníte i vitamíny skupiny B a céčko. Menej známe sú horčičné oleje, glykosidy. Podľa niektorých štúdií môžu tieto chemické zlúčeniny dokonca znížiť riziko vzniku rakoviny obličiek, uvádza nemecký portál vital.de.

    Stačí ho jemne povariť alebo spariť a môžete si ho primiešať do šalátu alebo použiť ako prílohu k mäsu. Ak karfiol neobľubujete, môžete siahnuť po iných druhoch kapustovej zeleniny, najmä kalerábe, kapuste, ružičkovom keli alebo čínskej kapuste.

    Tradičné jablko

    Zdroj: Shutterstock

    Opäť sa potvrdili pozitívne účinky jablka na zdravie. Pektín, ktorý obsahujú, je výbornou prevenciou proti vzniku obličkových kameňov. Jablkám sa v jednom z článkov venovala aj Americká nefrologická spoločnosť. Autori poukázali na viac ako osemnásťročnú štúdiu, ktorá odhalila, že u účastníkov, ktorí denne jedli čerstvé ovocie a zeleninu, sa znížil výskyt obličkových kameňov o 45 percent oproti skupine, ktorá si so zdravým stravovaním nerobila ťažkú hlavu.

    Pohánka

    Zdroj: Shutterstock

    Vsadiť sa oplatí aj na veľmi výživnú obilninu, ktoré vás poteší jemne orieškovou chuťou. Pohánka vysoký obsah bielkovín, železa, vitamínov skupiny B, zinku a horčíka. Niektoré štúdie naznačujú, že jej pravidelná konzumácia môže pomôcť aj už poškodeným obličkám. V tomto smere však výskumy stále prebiehajú. V každom prípade, sa posilneniu pohánkou potešia i zdravé obličky.

    Všestranný zázvor

    Zdroj: Shutterstock

    Väčšinou si na tento koreň spomeniete, keď vás začne trápiť viróza. Zázvor však poteší nielen imunintný systém, ale i obličky. Výskumy stále prebiehajú, ale skúmajú sa najmä antioxidanty, ktoré zázvor obsahuje. Štúdia z roku 2014 odhalila protizápalový, a tým ochranný účinok zázvorového extraktu pri poškodení obličiek spôsobenom fruktózou, píše fitbook.de. Je to dôležitá informácia najmä pre cukrovkárov. 

    Čítajte viac z Dobrého jedla: