Prečo piť ĽADOVÚ KÁVU: Naozaj je zdravšia ako horúca?
16. 7. 2024, 10:02 (aktualizované: 16. 7. 2024, 12:26)

Zdroj: Shutterstock
Ľadová je najzdravšia! Potešíme vás: Ak si sŕkaním ľadovej kávy užívate leto, robíte veľmi dobre...
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Je totiž oveľa ľahšie stráviteľnejšia než horúca, dokonca obsahuje viac užitočných antioxidantov, uvádza uznávaný medicínsky portál healthline.com. Ten dodáva, že ľadová káva môže nakopnúť metabolizmus, znížiť riziko srdcovo-cievnych chorôb, Alzheimerovej choroby aj cukrovky typu 2.
Má to však jeden háčik – výroba celej kávy musí prebiehať za studena. Kávové zrná treba zaliať studenou, nie horúcou vodou a nechať ich niekoľko hodín lúhovať (odborníci nazývajú tento proces macerácia). Len vtedy sa z nich uvoľní oveľa menej mastných kyselín, ktoré zvyčajne dráždia záhu po šálke teplého moku, hoci aj dodatočne schladeného kockami ľadu.
Naopak, pravá studená káva pôsobí zásadito, čo žalúdok miluje, je aromatickejšia a sladšia. Preto si kávoví fajnšmekri nevedia „cold brew coffee“ vynachváliť a na sociálnych sieťach sa predháňajú v tom, kto uvedie zaručený recept. Vyskúšajte ten náš...
Cold brew coffee
Dve lyžičky kávových zŕn (ak použijete French Press, tak 2 odmerky stredne praženej kávy) zalejte studenou vodou, dôkladne premiešajte a odložte na noc do chladničky. Kávu ráno sceďte alebo prefiltrujte, prípadne dochuťte mliekom. A deň sa môže začať!