Reklama

Prečo piť ĽADOVÚ KÁVU: Naozaj je zdravšia ako horúca?

Studená káva sa pripravuje lúhovaním dlhšie.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ľadová je najzdravšia! Potešíme vás: Ak si sŕkaním ľadovej kávy užívate leto, robíte veľmi dobre...

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Môže obsahovať káva lepok? Kde všade na nás číha a ani o tom netušíme.

    Je totiž oveľa ľahšie stráviteľnejšia než horúca, dokonca obsahuje viac užitočných antioxidantov, uvádza uznávaný medicínsky portál healthline.com. Ten dodáva, že ľadová káva môže nakopnúť metabolizmus, znížiť riziko srdcovo-cievnych chorôb, Alzheimerovej choroby aj cukrovky typu 2.

    Má to však jeden háčik – výroba celej kávy musí prebiehať za studena. Kávové zrná treba zaliať studenou, nie horúcou vodou a nechať ich niekoľko hodín lúhovať (odborníci nazývajú tento proces macerácia). Len vtedy sa z nich uvoľní oveľa menej mastných kyselín, ktoré zvyčajne dráždia záhu po šálke teplého moku, hoci aj dodatočne schladeného kockami ľadu.

    Naopak, pravá studená káva pôsobí zásadito, čo žalúdok miluje, je aromatickejšia a sladšia. Preto si kávoví fajnšmekri nevedia „cold brew coffee“  vynachváliť a na sociálnych sieťach sa predháňajú v tom, kto uvedie zaručený recept. Vyskúšajte ten náš...

    Cold brew coffee

    Dve lyžičky kávových zŕn (ak použijete French Press, tak 2 odmerky stredne praženej kávy) zalejte studenou vodou, dôkladne premiešajte a odložte na noc do chladničky. Kávu ráno sceďte alebo prefiltrujte, prípadne dochuťte mliekom. A deň sa môže začať!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.