Reklama

DOMÁCA STRAVA je fantastický trend: Varte polievky a prívarky ostošesť!

Zľava: Šéfka kuchyne Katka Karabínová, majiteľka bistra Martina Felix Maženská

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Dobrá polievka je ich plná. S Katkou máme v zásobe okolo 150 receptov, ktoré stále vylepšujeme, aby boli lahodné, nutrične vyvážené aj krásne farebné pre oko. Oplatí sa, veď my Slováci polievky milujeme,“ hovorí Martina zo známej bratislavskej polievkarne.

To, že sme národ polievkový a tiež prívarkový po našich prababičkách, dokazuje fakt, že Soupa Bistro, ktoré s manželom vedie už jedenásty rok, zvláda aj ťažkú koronakrízu. „Čoraz viac ľudí športuje, otužuje, dbá o svoje zdravie, takže vyhľadáva kvalitné jedlo... som však milo prekvapená, koľko sa ich pustilo do varenia. Domáca strava je fantastický trend a začiatočníkov iste povzbudí, že na polievke či omáčke toho nemožno veľa pokaziť. Okrem toho sú rýchlo hotové...aha.“

Zdroj: MATEJ KALINA

Martina Felix Maženská a Katka Karabínová

Morčacia polievka s cícerom a čili

Zdroj: MATEJ KALINA

Zohreje vás! Do tejto farebnej polievky môžete tiež nakrájať diétne kuracie prsia, no vďaka cíceru vás celkom isto zasýti aj bez mäsa,“ odporúča Martina.

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 väčšia cibuľa (alebo 2 menšie)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 300 g morčacích pŕs
  • 250 g mrkvy 
  • zázvor (môže byť aj nakladaný)
  • čili podľa chuti
  • 200 g zemiakov 
  • 200 g paradajok
  • 200 g uvareného cícera
  • petržlenová vňať";i:10;s:4:"olej

POSTUP

  1. Na oleji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájané mäso, mrkvu, zázvor nastrúhaný najemno, čili nasekané na jemno, korenie a soľ. Primiešajte nakrájané zemiaky a zalejte vodou.
  2. Polievku varte 15 minút, potom pridajte paradajky nakrájané na mesiačiky, uvarený cícer a ešte chvíľku povarte. V miske ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zázračná polievka proti bacilom: Ako sa správne varí?

    Šťavnaté kuracie kúsky s mangovým čatní

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Domáce mangové čatní vám bude chutiť, no ak nestíhate, naozaj kvalitné zoženiete v špecializovaných predajniach s ázijskými potravinami,“ radí Katka.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 väčšia šalotka (cibuľa)
    • 1 lyžička korenia karí (alebo pol lyžičky žltej pasty karí)
    • čili podľa chuti
    • 1 väčšia lyžica paradajkového pretlaku
    • pol lyžice cukru
    • 2-3 lyžice majonézy (alebo kokosového krému)
    • 1 lyžica limetovej alebo citrónovej šťavy
    • čerstvý koriander
    • olivový olej (kokosový)

    Na mangové čatní:

    • 1 mango
    • 2-3 lyžice cukru
    • trocha rímskej rasce
    • pol lyžičky soli
    • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
    • 1 lyžica vínneho octu
    • uvarené morčacie mäso a opečená bruschetta na podávanie

    POSTUP:

    1. Najprv pripravte mangové čatní: Mango popichajte vidličkou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C asi na 40 minút. Z upečeného manga vydlabte dužinu a preložte do panvičky. Pridajte cukor, rímsku rascu, soľ, nastrúhaný zázvor a lyžicu vínneho octu. Zredukujte na konzistenciu džemu.
    2. Na olivovom (kokosovom) oleji opražte šalotku nakrájanú najemno, pridajte žltú karí pastu alebo korenie, čili podľa chuti a asi dve minúty opražte. Primiešajte paradajkový pretlak, oslaďte cukrom a chvíľku povarte. Nechajte vychladnúť.
    3. Po vychladnutí primiešajte majonézu alebo kokosový krém, osoľte, okoreňte, dochuťte citrónom alebo limetou a nasekaným čerstvým koriandrom. Nakoniec vmiešajte dve lyžice mangového čatní a uvarené mäso nakrájané nadrobno. Podávajte s opečenou bruschettou.

    Tekvicový prívarok s kôprom a cviklovými fašírkami

    Zdroj: MATEJ KALINA

    „Do veggie fašírok skvelo pasuje nielen pšeno, ale aj bulgur alebo pohánka. Quinoa je tiež fajn, ale popije viac strúhanky.“

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT + OPEKANIE

    Na tekvicový prívarok:

    • 800-1 000 g bielej tekvice
    • 2 menšie cibule
    • 250 ml smotany na šľahanie 
    • 1 lyžica múky alebo kukuričného škrobu
    • 1 lyžička soli
    • 1 lyžica octu a cukru
    • čerstvý kôpor

    Na cviklové fašírky:

    • 500 g cvikly
    • 250 g uvareného pšena
    • 2-3 vajcia
    • pol šálky strúhanky (plus na obaľovanie)
    • 1 cibuľa (nakrájaná, orestovaná)
    • 1 strúčik cesnaku
    • mletá rasca
    • čerstvé bylinky (petržlenová vňať, tymian)
    • soľ, ružové korenie
    • olej

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Cviklové fašírky

    POSTUP:

    1. Upečte fašírky: Cviklu nastrúhajte najemno. Pridajte pšeno uvarené podľa návodu na obale, vajcia, strúhanku, nakrájanú a opraženú cibuľu, pretlačený cesnak, rascu, drvené ružové korenie a soľ. Nakoniec zapracujte nasekané čerstvé bylinky. Z hmoty tvarujte fašírky, obaľte ich v strúhanke a dajte piecť do rúry vyhriatej na 190 °C na 20 minút alebo ich vysmažte na oleji v panvici.
    2. Uvarte tekvicový prívarok: Tekvicu nastrúhajte. Na oleji opražte nakrájanú cibuľu, pridajte tekvicu a duste asi 15 minút. Potom zalejte smotanou zmiešanou s lyžicou škrobu (múky), nechajte prevrieť. Prívarok dochuťte soľou, korením, octom, cukrom a ozdobte nasekaným kôprom. Podávajte s teplými fašírkami.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.