objednať časopis
všetky kategórie

Nemusíte nikam chodiť, chutnú zmrzlinu si môžete pripraviť aj doma. Takúto krásnu zmrzlinovú tortu si vyčarujete úplne hravo!

Malinovo-citrónová zmrzlinová torta

6 porcií, príprava 25 minút, mrazenie 2 hodiny

MALINOVÁ VRSTVA:

  • 1 vanilkový struk
  • 300 g malín
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 ČL citrónovej šťavy
  • 3 žĺtky
  • 300 ml smotany na šľahanie

CITRÓNOVÁ VRSTVA

  • 4 citróny
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 žĺtky
  • 300 ml smotany na šľahanie

OKREM TOHO:

  • 16 dlhých piškót
  • 125 g čučoriedok
  • 125 g malín
Ovocná zmrzlinová torta
Ovocná zmrzlinová torta
Zdroj: Shutterstock

POSTUP:

  1. Na malinovú zmrzlinu prepolíme vanilkový struk a vyškrabeme dreň. Pridáme do hrnca spolu s malinami, cukrom, citrónovou šťavou a 50 ml vody. Varíme spolu asi 3 minúty, potom prepasírujeme cez jemné sitko. Pridáme žĺtky a šľaháme nad horúcim vodným kúpeľom, kým zmes nezhustne a nie je horúca. Nesmie vrieť. Premiestnime do studeného kúpeľa a vyšľaháme. Smotanu rovnako vyšľaháme dotuha a opatrne zapracujeme do krému.
  2. Na dno tortovej formy nanesieme tenkú vrstvu zmesi a po obvode poukladáme dlhé piškóty. Vlejeme zvyšok zmesi a dáme do mrazničky asi na hodinu.
  3. Medzitým si pripravíme citrónovú vrstvu. Z jedného citróna nastrúhame asi 2 ČL kôry. Druhý citrón nakrájame na tenké kolieska. Zo zvyšku citrónov vytlačíme asi 100 ml šťavy. Do hrnca pridáme šťavu, 50 ml vody a cukor a privedieme do varu. Pridáme plátky citrónov a varíme asi 4 minúty. Precedíme cez sitko, sirup zachytíme a zmiešame s citrónovou kôrou a so žĺtkami. Šľaháme nad horúcim vodným kúpeľom, až kým nezískame krémovú konzistenciu. Umiestnime do ľadového kúpeľa. Smotanu vyšľaháme a opatrne zapracujeme do zmrzliny.
  4. Nanesieme na polozamrznutú malinovú zmes a dáme do mrazničky aspoň na 1 hodinu, ideálne na celú noc. Pred podávaním uvoľníme z formy a ozdobíme čerstvým ovocím.

Viac osviežujúcej inšpirácie nájdete v našej galérii: Kliknite sem!

Kategórie