objednať časopis
všetky kategórie

Keď starká zamiesila, múku, cukor, maslo pridala len tak od oka, no akurát! Kým cesto kyslo, aj si zanôtila, aby robota išla lepšie od ruky. Radosť počúvať, pozerať a ochutnávať!

Kysnutý koláč na plech s čučoriedkami a mrveničkou

Čučoriedkový koláč.
Čučoriedkový koláč.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 25 MINÚT
15 PORCIÍ

Potrebujete:

Na cesto:

  • 20 g čerstvého droždia
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 50 g roztopeného masla
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • 500 g čučoriedok
  • olej na potretie plechu 

Na posýpku:

  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 6 lyžíc hrubej múky
  • 4 lyžice nasekaných olúpaných mandlí
  • 55 g masla 
Na prípravu peny
môžete použiť aj
mrazené jahody.
Len ich nechajte
pred použitím úplne
rozmraziť.
Čítajte viac
Napečené bez pečenia! Vyskúšajte naše RECEPTY NA NEPEČENÉ KOLÁČE A DEZERTY

POSTUP

  1. Do misky dajte polovicu teplého mlieka, pridajte droždie, 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu hladkej múky, dobre premiešajte a nechajte vzísť kvások (približne 15 minút).
  2. Do druhej misy vsypte obe múky, zvyšný cukor a mlieko, roztopené maslo, vajce, štipku soli, kvások a vypracujte hladké cesto. Prikryte a nechajte kysnúť asi 45 minút.
  3. Plech potrite olejom a namastenými rukami cesto na plech roztiahnite. Nahusto posypte čučoriedkami, prikryte a  nechajte 15 minút podkysnúť.
  4. Zatiaľ v mise zmiešajte všetky ingrediencie na posýpku tak, aby sa vytvorila mrvenička. Na podkysnuté cesto s čučoriedkami nasypte mrveničku a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne 25 minút, až okraje chytia peknú zlatistú farbu.5. Koláč vyberte z rúry, nechajte vychladnúť, nakrájajte a pustite sa do maškrtenia!

Chcete upiecť KYSNUTÚ bábovku? Recept je TU >>>

Kategórie