Kysnutý koláč na plech s čučoriedkami a mrveničkou
Čučoriedkový koláč.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 25 MINÚT
15 PORCIÍ
Potrebujete:
Na cesto:
- 20 g čerstvého droždia
- 150 ml vlažného mlieka
- 2 lyžice krupicového cukru
- 50 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 50 g roztopeného masla
- 1 vajce
- štipku soli
- 500 g čučoriedok
- olej na potretie plechu
Na posýpku:
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 6 lyžíc hrubej múky
- 4 lyžice nasekaných olúpaných mandlí
- 55 g masla
POSTUP
- Do misky dajte polovicu teplého mlieka, pridajte droždie, 1 lyžicu cukru, 1 lyžicu hladkej múky, dobre premiešajte a nechajte vzísť kvások (približne 15 minút).
- Do druhej misy vsypte obe múky, zvyšný cukor a mlieko, roztopené maslo, vajce, štipku soli, kvások a vypracujte hladké cesto. Prikryte a nechajte kysnúť asi 45 minút.
- Plech potrite olejom a namastenými rukami cesto na plech roztiahnite. Nahusto posypte čučoriedkami, prikryte a nechajte 15 minút podkysnúť.
- Zatiaľ v mise zmiešajte všetky ingrediencie na posýpku tak, aby sa vytvorila mrvenička. Na podkysnuté cesto s čučoriedkami nasypte mrveničku a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C približne 25 minút, až okraje chytia peknú zlatistú farbu.5. Koláč vyberte z rúry, nechajte vychladnúť, nakrájajte a pustite sa do maškrtenia!
Chcete upiecť KYSNUTÚ bábovku? Recept je TU >>>