Reklama

Najlepšia ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA: Jednoduchý RECEPT si zamilujete!

Ťahaná štrúdľa je nebíčko v papuľke.

Zdroj: Valentína Nídelová

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Tento parádny recept máme od skúsenej gazdinky Anny Wurflovej z bratislavskej Rače. Jej štrúdľa sa vám vydarí už na prvý pokus!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 99.27%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    5 MINÚTOVÝ KOLÁČIK cukrárky Petry Tóthovej: Super RÝCHLY RECEPT plný ovocia!
    Zdroj: NMH

    Zdroj: Valentína Nídelová

    Ankina ťahaná štrúdľa chutí fantasticky.

    ŤAHANÁ MAKOVO-JABLKOVÁ ŠTRÚDĽA

    2 ŠTRÚDLE, PRÍPRAVA 50 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

    Potrebujete:

    NA CESTO:

    • 500 g hladkej múky špeciál
    • 100 ml oleja
    • 50 ml teplej vody
    • soľ

    NA MAKOVO-JABLKOVÚ PLNKU:

    • 250 g zomletého maku
    • 150 g práškového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 1 kg jabĺk

    POSTUP:

    1. Do misy na cesto preosejte múku so soľou. Pridajte olej a podľa potreby postupne prilievajte teplú vodu. Ručne alebo hnetačom vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré sa nelepí. Rozdeľte ho na dva bochníky a nechajte zakryté utierkou odpočinúť 10-15 minút.
    2. Bochník posypte múkou zhora aj zdola, položte na stôl zakrytý čistým obrusom a vaľkajte, kým cesto nie je úplne tenké.
    3. Cesto začnite opatrne ťahať rovnomerne od stredu do strán postupne po celom obvode. Natiahnite ho, koľko je možné, až jemne presvitá. Okraje cesta, ktoré sú natrhnuté, zarovnajte nožom alebo odstrihnite nožnicami. Cesto musí mať pekný obdĺžnikový tvar.
    4. Polovicu vytiahnutého cesta posypte makom premiešaným s práškovým cukrom.
    5. Na polovicu plochy posypanej makom rozložte očistené jablká pokrájané na menšie kúsky. Jablká nestrúhajte, lebo štrúdľa by bola príliš mokrá a rozpadala by sa.
    6. Časť cesta bez plnky potrite olejom a plnku rovnomerne pokvapkajte. Predný okraj cesta, kde sa začína plnka, zahnite asi 10-15 cm. Okraje cesta na dvoch bočných stranách zahnite asi 3 cm.
    7. Začnite pomocou obrusu cesto stáčať smerom od najviac zahnutého okraja s plnkou.
    8. Cesto stáčajte rovnomerne až do konca.
    9. Cesto na oboch koncoch dobre postláčajte a uzavrite, aby plnka počas pečenia nevytekala.
    10. Obe zvinuté štrúdle ohnite do tvaru písmena U, položte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite olejom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Dobrú chuť!

    Vyskúšajte aj inú plnku: Pomeľte 250 g vlašských orechov, potom ich zmiešajte so strúhankou a 150 g nasekaných a opečených lieskových orieškov. Posypte nimi cesto, pridajte cukor, pokrájané jablká a nakoniec ešte pokvapkajte rovnomerne olejom. Pečte rovnako ako makovo-jablkovú štrúdľu.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.