Fantastické KRUPICOVÉ SLÍŽE z Modry: Aj vám pripomínajú detstvo?
28. 8. 2024, 13:07 (aktualizované: 28. 8. 2024, 13:08)

Zdroj: MATEJ KALINA
Slíže s ovocím (vynikajúce sú vraj s čerešňami) môžete tiež ochutiť mletým makom alebo orechmi. „No pre náš región sú typické práve krupicové. Ľúbime ich taktiež slané, bez ovocia. K nim jeme napríklad kyslé uhorky,“ radí šikovná gazdinka Agáta Petrakovičová z Modry.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Peter Šimončík
Zdroj: shutterstock.com
Galéria k článku

Agáta do slížov na sladko nedáva vajce, aby nestvrdli. „Ak ich však pripravujete do fazuľovej, šošovicovej či inej polievky, pokojne do cesta primiešajte jedno-dve vajcia. Otec nám tieto husté zeleninové polievky často varil hoci aj na raňajky, ako to je v Modre zvykom," dodáva dcéra slávneho spisovateľa a vychýreného kuchára Vincenta Šikulu.
Anketa
Aj vám robievala krupicové slíže mamina alebo babička?
- Áno68%
- Nie24%
- Dnes ich už robievam ja8%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: MATEJ KALINA
Krupicové slíže pripomínajú detstvo a prázdniny u starých rodičov.
Krupicové slíže s hruškami a hroznom
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
Na slíže:
- 1 kg hladkej múky
- soľ
- voda (podľa potreby)
Na krupicovú posýpku:
- hrubá krupica
- bravčová masť
- odložená voda zo slížov
- soľ
- hrušky a hrozno
POSTUP:
- Urobte slíže: Múku so soľou nasypte priamo na dosku. V strede vyhĺbte jamku a pomaly prilievajte vodu podľa potreby. Vypracujte hladké cesto, ktoré nemá byť ani tvrdé, ani mazľavé. Vyvaľkajte ho na tenko a rozkrájajte na slíže.
- Slíže dajte variť na pár minút do osolenej vody a zatiaľ pripravte krupicovú posýpku: Krupicu opražte na masti do hneda a podlejte teplou vodou, v ktorej sa varia slíže. Posoľte a chvíľu duste do mäkka.
- Uvarené a scedené rezance posypte krupicovou posýpkou, navrch rozložte ovocie a môžete podávať. Dobrú chuť!