Reklama

Fantastické KRUPICOVÉ SLÍŽE z Modry: Aj vám pripomínajú detstvo?

Krupicové slíže z Modry.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Slíže s ovocím (vynikajúce sú vraj s čerešňami) môžete tiež ochutiť mletým makom alebo orechmi. „No pre náš región sú typické práve krupicové. Ľúbime ich taktiež slané, bez ovocia. K nim jeme napríklad kyslé uhorky,“ radí šikovná gazdinka Agáta Petrakovičová z Modry.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Mirkina rozmarná torta - Ženský rozmar zo Sladkej výzvy

    Agáta do slížov na sladko nedáva vajce, aby nestvrdli. „Ak ich však pripravujete do fazuľovej, šošovicovej či inej polievky, pokojne do cesta primiešajte jedno-dve vajcia. Otec nám tieto husté zeleninové polievky často varil hoci aj na raňajky, ako to je v Modre zvykom," dodáva dcéra slávneho spisovateľa a vychýreného kuchára Vincenta Šikulu.

    Anketa

    Aj vám robievala krupicové slíže mamina alebo babička?

    • Áno68%
    • Nie24%
    • Dnes ich už robievam ja8%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Krupicové slíže pripomínajú detstvo a prázdniny u starých rodičov.

    Krupicové slíže s hruškami a hroznom

    PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

    Potrebujete:

    Na slíže:

    • 1 kg hladkej múky
    • soľ
    • voda (podľa potreby)

    Na krupicovú posýpku:

    • hrubá krupica
    • bravčová masť
    • odložená voda zo slížov
    • soľ
    • hrušky a hrozno

    POSTUP:

    1. Urobte slíže: Múku so soľou nasypte priamo na dosku. V strede vyhĺbte jamku a pomaly prilievajte vodu podľa potreby. Vypracujte hladké cesto, ktoré nemá byť ani tvrdé, ani mazľavé. Vyvaľkajte ho na tenko a rozkrájajte na slíže.
    2. Slíže dajte variť na pár minút do osolenej vody a zatiaľ pripravte krupicovú posýpku: Krupicu opražte na masti do hneda a podlejte teplou vodou, v ktorej sa varia slíže. Posoľte a chvíľu duste do mäkka.
    3. Uvarené a scedené rezance posypte krupicovou posýpkou, navrch rozložte ovocie a môžete podávať. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.