Andrea Pálffy Belányiová: Má VÝBORNÉ RECEPTY na mamine jablkové pité aj babkine parené buchty
1. 9. 2024, 8:02 (aktualizované: 2. 9. 2024, 15:29)

Zdroj: Marian Datko/TV JOJ
Sympatická moderátorka a mama 17-ročnej dcérky Saskie je veľká gurmánka, no aj dobrá kuchárka! Upiecť obľúbený koláč je pre ňu hračka!
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zdroj: Marian Datko/TV JOJ
Galéria k článku

Jedlo detstva
Andrea sa nám priznala, že v detstve neboli so sestrou dobré jedáčky... „Obe nás však vždy potešili sladké jedlá. Babkine slivkové pirohy a buchty na pare alebo mamine jablkové pité. Pri ňom sme pomáhali vaľkať hadíky, z ktorých sme urobili mriežku navrch. Väčšina gazdiniek prikryje tento koláč celým plátom cesta, ja som od detstva zvyknutá na mrežovník a tak ho pečiem doteraz.“ Jej pité má rada aj jej dcérka, a tak ho Andrea pečie o to radšej! Recept nájdete na ďalšej strane.

Mrežovníkové jablkové pité
8 porcií, príprava 25 minút + chladenie, pečenie 40 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 500 g hrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 250 g masla
- 1 žĺtok
- 3 lyžice mlieka alebo smotany
- pol balíčka kypriaceho prášku
- štipka soli
- trocha citrónovej kôry
Na plnku:
- 1 a pol kg očistených a nastrúhaných jabĺk
- cukor a škorica podľa chuti
POSTUP:
-
Z ingrediencií vypracujte hladké cesto a odložte na 20 minút do chladničky.
-
Zatiaľ z jabĺk, cukru a zo škorice pripravte plnku.
-
Necelé dve tretiny cesta vyberte z chladničky, rozvaľkajte, položte na vymastený plech alebo do okrúhlej formy a popichajte vidličkou. Rozložte plnku.
-
Zo zvyšného cesta rukami ušúľajte „hadíky“ a postupne ich ukladajte vo forme šikmej mriežky navrch koláča.
-
V rúre vyhriatej na 180 °C pečte 35 až 40 minút. Vlažné pité môžete poprášiť práškovým cukrom.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Parené buchty s makom. V detstve ich Andrea milovala, teraz ich už neje, pretože sa vyhýba kysnutému cestu.
Babkine buchty na pare
5 - 6 porcií, príprava 40 minút + kysnutie a parenie
POTREBUJETE:
-
1 kg polohrubej múky
-
1 lyžica masti
-
125 g masla
- vlažná voda podľa potreby
Na kvások:
-
1 kocka droždia
-
5 lyžíc mlieka
- štipka soli
- 2 lyžičky cukru
Na plnku a posypanie:
- slivkový lekvár
- mak s cukrom alebo granulované kakao
- maslo na potretie a poliatie
POSTUP:
- Z rozmrveného droždia, vlažného mlieka, soli a cukru nechajte vzísť kvások.
- Pridajte ho v mise k múke, masti a maslu. Prilejte vlažnú vodu a vypracujte polomäkké cesto. Nechajte ho prikryté asi 1 hodinu kysnúť.
- Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkajte a narežte na štvorce veľké podľa toho či máte radšej veľké alebo menšie buchty.
- Na každý štvorec dajte za lyžicu slivkového lekváru, zabaľte a vytvarujte buchty.
- Nechajte ešte podkysnúť 20 minút.
- Potom postupne buchty varte v pare 10 minút, každú potrite maslom. Servírujte posypané Grankom alebo osladeným makom a ešte prelejte rozpusteným maslom.