Reklama

Andrea Pálffy Belányiová: Má VÝBORNÉ RECEPTY na mamine jablkové pité aj babkine parené buchty

Andrea Pálffy Belányiová je veľká gurmánka.

Zdroj: Marian Datko/TV JOJ

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sympatická moderátorka a mama 17-ročnej dcérky Saskie je veľká gurmánka, no aj dobrá kuchárka! Upiecť obľúbený koláč je pre ňu hračka!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Obľúbené jedlo z detstva herečky Rebeky Polákovej!

    Jedlo detstva

    Andrea sa nám priznala, že v detstve neboli so sestrou dobré jedáčky... „Obe nás však vždy potešili sladké jedlá. Babkine slivkové pirohy a buchty na pare alebo mamine jablkové pité. Pri ňom sme pomáhali vaľkať hadíky, z ktorých sme urobili mriežku navrch. Väčšina gazdiniek prikryje tento koláč celým plátom cesta, ja som od detstva zvyknutá na mrežovník a tak ho pečiem doteraz.“ Jej pité má rada aj jej dcérka, a tak ho Andrea pečie o to radšej! Recept nájdete na ďalšej strane.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      VIDEO: Obľúbené jedlo z detstva herca Dušana Cinkotu

      Mrežovníkové jablkové pité

      8 porcií, príprava 25 minút + chladenie, pečenie 40 minút

       

      POTREBUJETE:

      Na cesto: 

      •  500 g hrubej múky
      • 200 g práškového cukru
      • 250 g masla
      • 1 žĺtok
      • 3 lyžice mlieka alebo smotany
      • pol balíčka kypriaceho prášku
      • štipka soli 
      • trocha citrónovej kôry

      Na plnku:

      • 1 a pol kg očistených a nastrúhaných jabĺk 
      • cukor a škorica podľa chuti

       

      POSTUP:

      1. Z ingrediencií vypracujte hladké cesto a odložte na 20 minút do chladničky.

      2. Zatiaľ z jabĺk, cukru a zo škorice pripravte plnku.

      3.  Necelé dve tretiny cesta vyberte z chladničky, rozvaľkajte, položte na vymastený plech alebo do okrúhlej formy a popichajte vidličkou. Rozložte plnku.

      4.  Zo zvyšného cesta rukami ušúľajte „hadíky“ a postupne ich ukladajte vo forme šikmej mriežky navrch koláča.

      5.  V rúre vyhriatej na 180 °C pečte 35 až 40 minút. Vlažné pité môžete poprášiť práškovým cukrom.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Celeste Buckingham prekvapila: Miluje iránske jedlá!

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Parené buchty s makom. V detstve ich Andrea milovala, teraz ich už neje, pretože sa vyhýba kysnutému cestu.

        Babkine buchty na pare

        5 - 6 porcií, príprava 40 minút + kysnutie a parenie 

         

        POTREBUJETE:

        • 1 kg polohrubej múky

        • 1 lyžica masti

        • 125 g masla 

        • vlažná voda podľa potreby

        Na kvások: 

        • 1 kocka droždia

        • 5 lyžíc mlieka

        • štipka soli
        • 2 lyžičky cukru

        Na plnku a posypanie:

        • slivkový lekvár
        • mak s cukrom alebo granulované kakao
        • maslo na potretie a poliatie

         

        POSTUP: 

        1. Z rozmrveného droždia, vlažného mlieka, soli a cukru nechajte vzísť kvások.
        2. Pridajte ho v mise k múke, masti a maslu. Prilejte vlažnú vodu a  vypracujte polomäkké cesto. Nechajte ho prikryté asi 1 hodinu kysnúť.
        3. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkajte a narežte na štvorce veľké podľa toho či máte radšej veľké alebo menšie buchty.
        4. Na každý štvorec dajte za lyžicu slivkového lekváru, zabaľte a vytvarujte buchty.
        5. Nechajte ešte podkysnúť 20 minút.
        6. Potom postupne buchty varte v pare 10 minút, každú potrite maslom. Servírujte posypané Grankom alebo osladeným makom a ešte prelejte rozpusteným maslom.

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!