Michalova PALACINKOVÁ TORTA u vás doma zmizne ako nič: SUPER RECEPT!
7. 5. 2024, 21:04 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: MATEJ KALINA
Talentovaný slovenský kuchár Michal Kordoš do nej použil rebarboru, no skvelo chutí aj s jahodami, Určite vyskúšajte jeho RECEPT - už len palacinky samotné chutia ako sen!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Nemusíte pohnúť ani prstom a budete sa cítiť ako v reštaurácii. Priamo u vás doma. Prídem, uvarím menu na mieru a upracem,“ píše na svojom webe Michal Kordoš. Autentickému pop-up vareniu (naživo, pred očami) podľahol v najlepšej reštaurácii sveta, v kodanskej Nome, kde stážoval ako prvý Slovák vôbec.
„Od trinástich som brigádoval vo vychytenej talianskej reštaurácii v Rusovciach, neskôr v bratislavskom Le Monde. No a potom som napísal do Nomy. Vzali ma a tá stáž mi otvorila oči aj dvere do ďalších renomovaných podnikov," povedal Dobrému jedlu.
Michalove palacinky sú BOŽSKÉ! Vyskúšajte ich upiecť podľa jeho receptu, aj keď si dnes tortu nestihnete poskladať. U vás doma sa po nich zapráši - a uvidíte, vôbec sa nelepia na panvicu!
Palacinková torta s mascarpone a rebarborou
Zdroj: Dobré jedlo/ Matej Kalina
Palacinková torta s mascarpone a rebarborou.
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT + ODLEŽANIE
Potrebujete:
Na palacinky:
- 400 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžica cukru
- 1 vanilkový struk
- štipka soli
- 200 ml prepusteného masla (ghee)
- 800 ml plnotučného mlieka
- 4 vajcia
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g hladkého tvarohu
- 300 g práškového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 250 g rebarbory (jahôd alebo iného ovocia)

POSTUP:
- Upečte palacinky: V jednej miske dobre premiešajte múku, prášok do pečiva, cukor, zrniečka z vanilky a soľ. V druhej mise zmiešajte rozpustené maslo ghee, vlažné mlieko a vajcia.
- Do suchej zmesi postupne a za stáleho miešania prilievajte tekutú zmes, kým nevznikne jemné riedke cesto. Palacinky pečte na nepriľnavej panvici a nechajte vychladnúť.
- Urobte krém: V miske vyšľahajte mascarpone, tvaroh, 200 g cukru, citrónovú šťavu a kôru. Krém dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
- Rebarboru nakrájajte na menšie kúsky (1-2 cm). V hrnčeku ich zalejte vodou, aby boli akurát ponorené. Pridajte zvyšný cukor a nechajte prevariť, no nie viac ako 5-7 minút.
- Môžete skladať tortu: Prvú palacinku potrite krémom zvrchu aj zospodu, aby dobre držala. Položte ju na podnos a pokračujte vo vrstvení, kým neminiete všetky palacinky. Poslednú palacinku potrite zvyšným krémom, uložte na ňu vychladenú rebarboru a polejte rebarborovým sirupom.
- Tortu dajte odležať do chladničky, ideálne na 3 hodiny. Potom ju môžete krájať. Dobrú chuť!
Michalov dobrý tip
„Rebarbora ma fascinuje svojou výnimočnosťou, nedostupnosťou. Keď dozrieva, fialovú dužinu nasekám na 1-2-centimetrové kúsky, blanšírujem ich v troche vody a zamrazím rozprestreté na plechu. Až potom preložím do vrecka. V mrazničke sa tak kúsky nezlepia, a na palacinky, bublaninu, panna cottu vyberiem iba toľko, koľko potrebujem,“ radí Michal.