Reklama

Michalova PALACINKOVÁ TORTA u vás doma zmizne ako nič: SUPER RECEPT!

Na návšteve. Kuchár Michal Kordoš a jeho priateľka Diana navarili pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo niekoľko receptov. Toto je ich skvelá palacinková torta.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Talentovaný slovenský kuchár Michal Kordoš do nej použil rebarboru, no skvelo chutí aj s jahodami, Určite vyskúšajte jeho RECEPT - už len palacinky samotné chutia ako sen!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:11
Remaining Time 0:11
Loaded: 53.33%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fantastický ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ čitateľa Petra: Bez múky, padli sme z neho na zadok!
    Zdroj: NMH

    „Nemusíte pohnúť ani prstom a budete sa cítiť ako v reštaurácii. Priamo u vás doma. Prídem, uvarím menu na mieru a upracem,“ píše na svojom webe Michal Kordoš. Autentickému pop-up vareniu (naživo, pred očami) podľahol v najlepšej reštaurácii sveta, v kodanskej Nome, kde stážoval ako prvý Slovák vôbec.

    „Od trinástich som brigádoval vo vychytenej talianskej reštaurácii v Rusovciach, neskôr v bratislavskom Le Monde. No a potom som napísal do Nomy. Vzali ma a tá stáž mi otvorila oči aj dvere do ďalších renomovaných podnikov," povedal Dobrému jedlu.

    Michalove palacinky sú BOŽSKÉ! Vyskúšajte ich upiecť podľa jeho receptu, aj keď si dnes tortu nestihnete poskladať. U vás doma sa po nich zapráši - a uvidíte, vôbec sa nelepia na panvicu!

    Palacinková torta s mascarpone a rebarborou

    Zdroj: Dobré jedlo/ Matej Kalina

    Palacinková torta s mascarpone a rebarborou.

    10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT + ODLEŽANIE
    Potrebujete:

    Na palacinky:

    • 400 g hladkej múky
    • 2 lyžičky prášku do pečiva
    • 1 lyžica cukru
    • 1 vanilkový struk
    • štipka soli
    • 200 ml prepusteného masla (ghee)
    • 800 ml plnotučného mlieka
    • 4 vajcia

    Na krém:

    • 250 g mascarpone
    • 250 g hladkého tvarohu
    • 300 g práškového cukru
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • 1 lyžička citrónovej kôry
    • 250 g rebarbory (jahôd alebo iného ovocia)
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:15
    Remaining Time 0:15
    Loaded: 39.89%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tvarohové KOLÁČE ako sen: Z tých kombinácií chutí sa roztopíte!

      POSTUP:

      1. Upečte palacinky: V jednej miske dobre premiešajte múku, prášok do pečiva, cukor, zrniečka z vanilky a soľ. V druhej mise zmiešajte rozpustené maslo ghee, vlažné mlieko a vajcia. 
      2. Do suchej zmesi postupne a za stáleho miešania prilievajte tekutú zmes, kým nevznikne jemné riedke cesto. Palacinky pečte na nepriľnavej panvici a nechajte vychladnúť.
      3. Urobte krém: V miske vyšľahajte mascarpone, tvaroh, 200 g cukru, citrónovú šťavu a kôru. Krém dajte do chladničky aspoň na 30 minút. 
      4. Rebarboru nakrájajte na menšie kúsky (1-2 cm). V hrnčeku ich zalejte vodou, aby boli akurát ponorené. Pridajte zvyšný cukor a nechajte prevariť, no nie viac ako 5-7 minút.
      5. Môžete skladať tortu: Prvú palacinku potrite krémom zvrchu aj zospodu, aby dobre držala. Položte ju na podnos a pokračujte vo vrstvení, kým neminiete všetky palacinky. Poslednú palacinku potrite zvyšným krémom, uložte na ňu vychladenú rebarboru a polejte rebarborovým sirupom. 
      6. Tortu dajte odležať do chladničky, ideálne na 3 hodiny. Potom ju môžete krájať. Dobrú chuť!

      Michalov dobrý tip

      Rebarbora ma fascinuje svojou výnimočnosťou, nedostupnosťou. Keď dozrieva, fialovú dužinu nasekám na 1-2-centimetrové kúsky, blanšírujem ich v troche vody a zamrazím rozprestreté na plechu. Až potom preložím do vrecka. V mrazničke sa tak kúsky nezlepia, a na palacinky, bublaninu, panna cottu vyberiem iba toľko, koľko potrebujem,“ radí Michal.

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.