Vyberte len tie najlepšie: Veľký test vanilkových strukov
27. 12. 2016, 10:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:46)

Zdroj: Archív
Ktorá madagaskarská vanilka Bourbon najkrajšie prevonia vaše vianočné pečivo?
Zdroj: Archív
Zdroj: Archív
Zdroj: Archív
Galéria k článku
Ktorá madagaskarská vanilka Bourbon najkrajšie prevonia vaše pečivo?
Čo s ním?
- Na prerezanie vanilkového struku použite ostrý nôž a potom ním vyškrabte dužinu. Môžete ňou ochutiť koláčiky, krémy, varenú čokoládu aj punč.
- Struk po vyškrabaní dužiny nezahadzujte! Jeho prenikavá aróma parádne prevonia „obyčajný“ kryštálový alebo práškový cukor, ktorý po pár dňoch pôsobenia v dóze využijete ako vanilkový. Struk skúste vložiť aj do vriaceho mlieka – uvaríte tak super lahodný krém alebo vtáčie mlieko.
- Ak vanilkový struk nechcete hneď použiť, uložte ho dobre zabalený na suché miesto. Rád totiž „nasáva“ okolité vône a pri nevhodnom skladovaní rýchlo prichádza o tú svoju. Výnimočnú.
1. Vanilka Bourbon
Kotányi, 1 ks, 2,99 €
Krajina pôvodu: Madagaskar
Plusy: Výrazná vanilková aróma, návod na obale.
Mínusy: Nepraktické balenie v neuzatvárateľnom vrecku.
Celkový dojem: Struk je stredne široký a primerane vlhký, matný, bez viditeľných kazov. Vôňa je drevito-sladkastá, s ľahkým dymovým akcentom. Dreň je stredne lepkavá, použiteľná nastudeno v cukre aj v teplých tekutinách. Chuť je výrazná, z porovnávaných vzoriek najsladšia. Skvelá vanilka na prípravu vanilkového cukru či varených krémov.
2. Vanilkový struk Bourbon
Dr. Oetker, 1 ks, 2,19 €
Krajina pôvodu: Madagaskar
Plusy: Ľahko sa dá prekrojiť, podrobný návod na obale.
Mínusy: Príliš lepkavá dreň.
Celkový dojem: Široký, vlhký struk je na pohľad matný a rovnomerne sfarbený. Vôňa je dostatočne razantná, korenisto- kvetinová až drevitá, chuť trocha menej výrazná, ale typicky vanilková. Lepkavé kúsky drene sa trocha ťažšie rozmiešavajú v cukre, no v teplej tekutine sa rýchlo rozpustia. Ideálna vanilka na prípravu varených krémov a pudingov.
3. Pravá vanilka Bourbon Bio
Alnatura, 2 ks, 4,69 €
Krajina pôvodu: Madagaskar
Plusy: Ľahko sa rozmrví v cukre, rýchlo sa rozpúšťa v tekutine.
Mínusy: Dreň sa ťažšie vyberá. Na obale chýbajú podrobné informácie aj návod na použitie.
Celkový dojem: Štíhly a suchší vanilkový struk v biokvalite je väčšmi zakrivený, preto sa ťažšie otvára. Vôňa je príjemná, balzamová, štipľavo korenistá s dymovými tónmi, chuť je jemne sladkastá so zaujímavou „údenou“ dochuťou. Dreň je pomerne suchá a nie je jej veľa, rovnako rýchlo sa rozmieša v cukre aj v teplej tekutine. Výborná, všestranne využiteľná.
4. Pravá vanilka Bourbon Bio
Biovegan, 2 ks, 4,15 €
Krajina pôvodu: Madagaskar
Plusy: Podrobný receptár na obale.
Mínusy: Silno dymová aróma, trpká chuť.
Celkový dojem: Najdlhší, veľmi úzky struk je tmavý, mierne lesklý, ťažko sa otvára. Dreň je pomerne suchá a príliš aromatická. Vôňa je drsná, výrazne dymová s tabakovými tónmi, chuť štipľavo-trpká s kyslastou dochuťou. Dreň sa ľahko rozmieša v cukre aj v tekutinách, ale na ochutenie jej naozaj stačí štipka, pretože väčšie množstvo by pokazilo chuť pečiva aj krémov.
5. Vanilka Bourbon Bio
Ulrich Walter GmbH, 2 ks, 5,70 €
Krajina pôvodu: Madagaskar
Plusy: Dobre sa rozpúšťa.
Mínusy: Zvláštna vôňa, málo drene, chýbajú informácie a návod na použitie.
Celkový dojem: Tmavý a veľmi úzky struk sa ťažko prekrajuje. Vôňa je slabo vanilková, mierne korenistá s výraznými kôrovo-drevitými tónmi. Drene je veľmi málo a je príliš vysušená, no dobre sa rozmrví v cukre aj sa ľahko rozpúšťa v teplej tekutine. Cukru i krémom dodá zvláštnu, ťažko identifikovateľnú príchuť, ktorá nepripomína vanilku.
Hodnotili
ING. ALŽBETA MEDVEĎOVÁ, PHD.
Spracovala výsledky senzorického testu vzoriek, ktoré hodnotila skupina zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.
ĽUBOŠ MEGO
Vyštudoval prestížnu gastronomickú akadémiu Le Cordon Bleu v Londýne, neskôr pôsobil v špičkových reštauráciách vo Veľkej Británii, v USA, Nemecku a Rakúsku. Tri podniky, v ktorých pracoval, získali dve michelinské hviezdy. V súčasnosti varí pre jednu bratislavskú firmu a, samozrejme, pre Dobré jedlo.
MÁRIA ABRAHÁMOVÁ
Naša redaktorka si vianočné sviatky nevie predstaviť bez sladko- drevitej vône vanilky. Keby ste ju zacítili v krehkých vanilkových rožkoch podľa receptu jej starej mamy, pochopíte, prečo bola pri testovaní taká dôsledná.