Reklama

Vyberte len tie najlepšie: Veľký test vanilkových strukov

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

Ktorá madagaskarská vanilka Bourbon najkrajšie prevonia vaše vianočné pečivo?

Ktorá madagaskarská vanilka Bourbon najkrajšie prevonia vaše pečivo?

Čo s ním?

  1. Na prerezanie vanilkového struku použite ostrý nôž a potom ním vyškrabte dužinu. Môžete ňou ochutiť koláčiky, krémy, varenú čokoládu aj punč.
  2. Struk po vyškrabaní dužiny nezahadzujte! Jeho prenikavá aróma parádne prevonia „obyčajný“ kryštálový alebo práškový cukor, ktorý po pár dňoch pôsobenia v dóze využijete ako vanilkový. Struk skúste vložiť aj do vriaceho mlieka – uvaríte tak super lahodný krém alebo vtáčie mlieko.
  3. Ak vanilkový struk nechcete hneď použiť, uložte ho dobre zabalený na suché miesto. Rád totiž „nasáva“ okolité vône a pri nevhodnom skladovaní rýchlo prichádza o tú svoju. Výnimočnú.

1. Vanilka Bourbon

Kotányi, 1 ks, 2,99 €
Krajina pôvodu:
Madagaskar
Plusy: Výrazná vanilková aróma, návod na obale.
Mínusy: Nepraktické balenie v neuzatvárateľnom vrecku.
Celkový dojem: Struk je stredne široký a primerane vlhký, matný, bez viditeľných kazov. Vôňa je drevito-sladkastá, s ľahkým dymovým akcentom. Dreň je stredne lepkavá, použiteľná nastudeno v cukre aj v teplých tekutinách. Chuť je výrazná, z porovnávaných vzoriek najsladšia. Skvelá vanilka na prípravu vanilkového cukru či varených krémov.

2. Vanilkový struk Bourbon

Dr. Oetker, 1 ks, 2,19 €
Krajina pôvodu:
Madagaskar
Plusy: Ľahko sa dá prekrojiť, podrobný návod na obale.
Mínusy: Príliš lepkavá dreň.
Celkový dojem: Široký, vlhký struk je na pohľad matný a rovnomerne sfarbený. Vôňa je dostatočne razantná, korenisto- kvetinová až drevitá, chuť trocha menej výrazná, ale typicky vanilková. Lepkavé kúsky drene sa trocha ťažšie rozmiešavajú v cukre, no v teplej tekutine sa rýchlo rozpustia. Ideálna vanilka na prípravu varených krémov a pudingov.

3. Pravá vanilka Bourbon Bio

Alnatura, 2 ks, 4,69 €
Krajina pôvodu:
Madagaskar
Plusy: Ľahko sa rozmrví v cukre, rýchlo sa rozpúšťa v tekutine.
Mínusy: Dreň sa ťažšie vyberá. Na obale chýbajú podrobné informácie aj návod na použitie.
Celkový dojem: Štíhly a suchší vanilkový struk v biokvalite je väčšmi zakrivený, preto sa ťažšie otvára. Vôňa je príjemná, balzamová, štipľavo korenistá s dymovými tónmi, chuť je jemne sladkastá so zaujímavou „údenou“ dochuťou. Dreň je pomerne suchá a nie je jej veľa, rovnako rýchlo sa rozmieša v cukre aj v teplej tekutine. Výborná, všestranne využiteľná.

4. Pravá vanilka Bourbon Bio

Biovegan, 2 ks, 4,15 €
Krajina pôvodu:
Madagaskar
Plusy: Podrobný receptár na obale.
Mínusy: Silno dymová aróma, trpká chuť.
Celkový dojem: Najdlhší, veľmi úzky struk je tmavý, mierne lesklý, ťažko sa otvára. Dreň je pomerne suchá a príliš aromatická. Vôňa je drsná, výrazne dymová s tabakovými tónmi, chuť štipľavo-trpká s kyslastou dochuťou. Dreň sa ľahko rozmieša v cukre aj v tekutinách, ale na ochutenie jej naozaj stačí štipka, pretože väčšie množstvo by pokazilo chuť pečiva aj krémov.

5. Vanilka Bourbon Bio

Ulrich Walter GmbH, 2 ks, 5,70 €
Krajina pôvodu: Madagaskar
Plusy: Dobre sa rozpúšťa.
Mínusy: Zvláštna vôňa, málo drene, chýbajú informácie a návod na použitie.
Celkový dojem: Tmavý a veľmi úzky struk sa ťažko prekrajuje. Vôňa je slabo vanilková, mierne korenistá s výraznými kôrovo-drevitými tónmi. Drene je veľmi málo a je príliš vysušená, no dobre sa rozmrví v cukre aj sa ľahko rozpúšťa v teplej tekutine. Cukru i krémom dodá zvláštnu, ťažko identifikovateľnú príchuť, ktorá nepripomína vanilku.

Hodnotili

ING. ALŽBETA MEDVEĎOVÁ, PHD.
Spracovala výsledky senzorického testu vzoriek, ktoré hodnotila skupina zaškolených posudzovateľov z oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave.
ĽUBOŠ MEGO
Vyštudoval prestížnu gastronomickú akadémiu Le Cordon Bleu v Londýne, neskôr pôsobil v špičkových reštauráciách vo Veľkej Británii, v USA, Nemecku a Rakúsku. Tri podniky, v ktorých pracoval, získali dve michelinské hviezdy. V súčasnosti varí pre jednu bratislavskú firmu a, samozrejme, pre Dobré jedlo.
MÁRIA ABRAHÁMOVÁ
Naša redaktorka si vianočné sviatky nevie predstaviť bez sladko- drevitej vône vanilky. Keby ste ju zacítili v krehkých vanilkových rožkoch podľa receptu jej starej mamy, pochopíte, prečo bola pri testovaní taká dôsledná.