Reklama

Testujeme MASCARPONE na vaše obľúbené veľkonočné DEZERTY!

Vyrába sa zrazením tučnej smotany pôsobením kyslej látky (citrónovej š ťavy, octu alebo kyseliny citrónovej).

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Obľúbený čerstvý taliansky syr na prípravu tiramisu, ale aj iných dezertov, krémov a omáčok, sa doma zíde vždy. Citlivé jazýčky z našej redakcie si ho vychutnávali, aby našli ten najlepší. Ťažká úloha!

HODNOTILI:

Ľuboš Mego, kuchár

Obľúbený čerstvý syr pochádza z miest južne od lombardského Milána a jeho názov je zrejme odvodený od slova mascarpia, ktorým sa v dialekte označovala ricotta. Mascarpone rád používam ochutený ako prílohu k múčnym dezertom alebo ako „tajnú ingredienciu“ do osviežujúcich aj tučnejších jedál, v ktorých nádherne zjemní chuť kávy, ovocia či mäsa.

Veronika Kollárová, cukrárka

Mascarpone používam veľmi rada pre jeho jemnú smotanovú až maslovú chuť. Pokojne ním nahradím v maslo v nátierke, pridám ho na cestoviny... No, samozrejme, ho míňam najmä do rôznych druhov dezertov alebo koláčov. Jeho konzistencia sa hodí do krémov, ktoré vďaka jeho neutrálnej chuti môžem rôzne ochutiť.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

GALBANI 250 g/2,89 eura VÍŤAZ

Vyrobené: Poľsko

Zloženie: pasterizovaná smotana, pasterizované mlieko, regulátor kyslosti kyselina citrónová, obsah tuku 40 g

Celkový dojem: Najtmavšia vzorka slonovinovej farby so sviežou smotanovou arómou a s najsladšou, výrazne maslovou vyváženou chuťou s jemnými kyselinkami. Konzistencia prešľahanej smotany bez oddelenej vody sa napriek hrudkám lahodne rozplýva na jazyku. Mascarpone do dezertov ako stvorené, no nestratí sa ani v omáčke či nátierke.

ITALIAMO 500 g/3,49 eura

Vyrobené: Taliansko/krajina pôvodu základnej zložky (mlieka)

Zloženie: pasterizovaná smotana, regulátor kyslosti kyselina citrónová, 41 percent tuku

Celkový dojem: Vzorka so slabou mliečnou arómou, krémovej bielej farby a prekvapivo veľmi hladkej štruktúry. Tuk sa dobre a pomaly rozpúšťa, nezanecháva pocit mastného povlaku. Chuťovo je produkt skôr nevýrazný, prázdny, bez smotanového akcentu a s nízkym obsahom soli. Uplatníte ho v slanej aj sladkej kuchyni. Veľké balenie je praktické na prípravu väčšieho množstva krému.

LATTERIE FRIULANTE 250 g/3,50 eura

Vyrobené: Taliansko

Zloženie: pasterizovaná smotana, regulátor kyslosti kyselina citrónová, obsah tuku 43 percent

Celkový dojem: Farbou najbledší a chuťovo najtučnejší syr, bez náznaku chuti soli, kyslosti alebo jemnej sladkej smotany. Drobné hrudky v textúre sa ľahko rozplynú na jazyku. Syr vzhľadovo pripomína prešľahanú smotanu, nevýrazná aróma má jemne mliečny nádych. Odporúčame ho do krémov a jedál, v ktorých potrebujete tučný, krémový a chuťovo neutrálny základ.

LATBRI 250 g/2,09 eura

Vyrobené: Taliansko

Zloženie: pasterizovaná smotana, mlieko, regulátor kyslosti E330 (kyselina citrónová), obsah tuku 38 g

Celkový dojem: Mascarpone s najväčšími hrudkami, bielou farbou a jemnou sviežou arómou. Na jazyku zanecháva vodový pocit, nasledovaný pocitom pomaly sa rozpúšťajúcich granúl tuku, ktoré na jazyku zanechajú tukový povlak. Chuť je takmer neutrálna, skôr mliečna. Obsahuje najnižší podiel tuku zo všetkých vzoriek. Univerzálny produkt na široké využitie najmä v slanej v kuchyni.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!