Josefov ADVENTNÝ VENIEC: Naj český cukrár vás ho naučí... MŇAM, je plný MAKU! (FOTOPOSTUP)
8. 12. 2021, 15:37 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Archív
Pán cukrár s veľkým C. Tak o ňom hovoria milovníci dezertov v susednom Česku, ale tiež v anglickej kráľovskej rodine. A teraz pošteklí vaše rozmaznané jazýčky. Dobrú chuť a pekný deň :)
Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová
Zdroj: Archív J.M.
Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová
Galéria k článku

Zdroj: NMH
"Nebojte sa korenia. Do cesta môžete pridať škoricu, muškátový kvet, ale aj citrusovú kôru. Mak túto spoločnosť miluje," radí Josef, najuznávanejší český cukrár , ktorý vydáva bestsellery, porotcoval v známej TV súťaži Pečie celá zem, a jeho dezerty ponúkajú špičkové podniky v Česku. Okrem toho, v čase keď pôsobil v slávnom londýnskom Harrods, si ich užila aj britská kráľovská rodina. Teraz si upečte tento jeho FANTASTICKÝ VENIEC.
Makovo-medový veniec
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Na medový korpus:
- 220 plnotučného mlieka
- 1 vajce (+ 1 bielok na potretie)
- 400 g hladkej múky
- 15 g droždia
- 80 g medu
- 20 g mletého maku
- 5 g soli
- 90 g masla
- voda na potretie
Na makový korpus:
- 75 g masla
- 100 g krupicového cukru
- 55 g hladkej múky
- 25 g mletého maku
- 1 g mletého klinčeka
Na medový krém:
- 300 ml plnotučného mlieka
- 2 žĺtky
- 130 g masla
- 40 g kukuričného škrobu
- 50 ml rumu
- 1 vanilkový struk
- 20 g krupicového cukru
- 60 g medu
- 2-3 kaki, šípkový (brusnicový) džem a med na dokončenie
Páči sa, FOTOPOSTUP je na ďalších stranách...
Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová
Makové cesto na Josefov veniec.
Pripravte medové cesto: Mlieko trochu zohrejte, pridajte vajce, 100 g múky a nadrobte droždie. Vypracujte cestíčko, prikryte ho utierkou a nechajte 30 minút kysnúť. Potom primiešajte zvyšné suroviny okrem masla a vypracujte hladké cesto. Nakoniec zapracujte maslo a hneťte, kým cesto nie je hladké, pružné a nelepivé. Dajte ho kysnúť na ďalších 60 minút.
Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová
Makový veniec Josefa Maršáleka.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do štvorca a v strede urobte pomúčeným prstom otvor. Obomi rukami cesto roztiahnite do venca (25 cm). Uložte ho na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite vodou a nechajte 30 minút podkysnúť. Potom veniec potrite rozšľahaným bielkom.
Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová
Makový veniec Josefa Maršáleka.
Pripravte makové cesto: Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto a medzi dvomi papiermi na pečenie ho rozvaľkajte na placku hrubú 2-3 mm. Vykrajujte z nej kúsky a ukladajte zhora na vykysnutý veniec. Dajte piecť na 25 minút do rúry vyhriatej na 160 °C.
Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová
Makový veniec Josefa Maršáleka
Zatiaľ urobte krém: Mlieko, žĺtky, 20 g masla, škrob, rum, zrnká z vanilky, cukor priveďte do varu a varte asi 2 minúty. Zmes prelejte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť. Vanilkovú zmes vyšľahajte so zvyšným maslom a medom na hladký krém. Preložte ho do cukrárskeho vrecka. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozkrojte na polovicu. Spodnú časť ozdobte krémom, naň uložte kaki nakrájané na kocky a dobre potrite džemom aj trochou medu, ak chcete. Zakryte druhou časťou korpusu (s makovým cestom hore) a koláč je hotový. Dobrú chuť!
Ďalšie Josefove recepty nájdete v jeho knihách Moderná česká cukrárčina a Moje sviatočné pečenie. Viac o ňom sa dozviete v autobiografii Piecť, milovať a žiť aj na instagramovom konte @marsalekjosef82.