Reklama

Josefov ADVENTNÝ VENIEC: Naj český cukrár vás ho naučí... MŇAM, je plný MAKU! (FOTOPOSTUP)

Makový veniec od Josefa

Zdroj: Archív

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Pán cukrár s veľkým C. Tak o ňom hovoria milovníci dezertov v susednom Česku, ale tiež v anglickej kráľovskej rodine. A teraz pošteklí vaše rozmaznané jazýčky. Dobrú chuť a pekný deň :)

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V nedeľu to zas vypukne: Kto postúpi do ďalšieho kola?
    Zdroj: NMH

    "Nebojte sa korenia. Do cesta môžete pridať škoricu, muškátový kvet, ale aj citrusovú kôru. Mak túto spoločnosť miluje," radí Josef, najuznávanejší český cukrár , ktorý vydáva bestsellery, porotcoval v známej TV súťaži Pečie celá zem, a jeho dezerty ponúkajú špičkové podniky v Česku. Okrem toho, v čase keď pôsobil v slávnom londýnskom Harrods, si ich užila aj britská kráľovská rodina. Teraz si upečte tento jeho FANTASTICKÝ VENIEC.

    Makovo-medový veniec

    12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Na medový korpus:

    • 220 plnotučného mlieka
    • 1 vajce (+ 1 bielok na potretie)
    • 400 g hladkej múky
    • 15 g droždia
    • 80 g medu
    • 20 g mletého maku
    • 5 g soli
    • 90 g masla
    • voda na potretie

    Na makový korpus:

    • 75 g masla
    • 100 g krupicového cukru
    • 55 g hladkej múky
    • 25 g mletého maku
    • 1 g mletého klinčeka

    Na medový krém:

    • 300 ml plnotučného mlieka
    • 2 žĺtky
    • 130 g masla
    • 40 g kukuričného škrobu
    • 50 ml rumu
    • 1 vanilkový struk
    • 20 g krupicového cukru
    • 60 g medu
    • 2-3 kaki, šípkový (brusnicový) džem a med na dokončenie

    Páči sa, FOTOPOSTUP je na ďalších stranách...

    Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová

    Makové cesto na Josefov veniec.

    Pripravte medové cesto: Mlieko trochu zohrejte, pridajte vajce, 100 g múky a nadrobte droždie. Vypracujte cestíčko, prikryte ho utierkou a nechajte 30 minút kysnúť. Potom primiešajte zvyšné suroviny okrem masla a vypracujte hladké cesto. Nakoniec zapracujte maslo a hneťte, kým cesto nie je hladké, pružné a nelepivé. Dajte ho kysnúť na ďalších 60 minút.

    Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová

    Makový veniec Josefa Maršáleka.

    Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do štvorca a v strede urobte pomúčeným prstom otvor. Obomi rukami cesto roztiahnite do venca (25 cm). Uložte ho na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite vodou a nechajte 30 minút podkysnúť. Potom veniec potrite rozšľahaným bielkom.

    Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová

    Makový veniec Josefa Maršáleka.

     Pripravte makové cesto: Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto a medzi dvomi papiermi na pečenie ho rozvaľkajte na placku hrubú 2-3 mm. Vykrajujte z nej kúsky a ukladajte zhora na vykysnutý veniec. Dajte piecť na 25 minút do rúry vyhriatej na 160 °C.

    Zdroj: Alejandro Cruz, Marie Bartošová

    Makový veniec Josefa Maršáleka

    Zatiaľ urobte krém: Mlieko, žĺtky, 20 g masla, škrob, rum, zrnká z vanilky, cukor priveďte do varu a varte asi 2 minúty. Zmes prelejte do misky, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte vychladnúť. Vanilkovú zmes vyšľahajte so zvyšným maslom a medom na hladký krém. Preložte ho do cukrárskeho vrecka. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozkrojte na polovicu. Spodnú časť ozdobte krémom, naň uložte kaki nakrájané na kocky a dobre potrite džemom aj trochou medu, ak chcete. Zakryte druhou časťou korpusu (s makovým cestom hore) a koláč je hotový. Dobrú chuť!

    Ďalšie Josefove recepty nájdete v jeho knihách Moderná česká cukrárčina a Moje sviatočné pečenie. Viac o ňom sa dozviete v autobiografii Piecť, milovať a žiť aj na instagramovom konte @marsalekjosef82.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.