VANILKOVÉ ROŽKY ma naučila omama: Pečie ich už pol Slovenska!
2. 12. 2021, 8:00 (aktualizované: 12. 12. 2024, 23:25)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pridáte sa? Určite neobanujete! Sú to tie najjemnejšie rožteky, aké ste jedli... Cez víkend môžete pokojne zamiesiť cesto.

Tomu sa hovorí naozajstné rodinné striebro! Určite máte rôzne tradičné rodinné recepty aj vy doma a nedáte na ne dopustiť. A ak sa po nich oblizujú všetci tak, ako po týchto super voňavých rožkoch mojej omamy Aničky, tak si ich chráňte ako oko v hlave... Sladká pusa do nebíčka, omama!
„Bez voňavých vanilkových rožkov by k nám Ježiško asi neprišiel. Tento recept mám po starej mame z Považskej Bystrice. Rožky napiekla aj na svoje posledné Vianoce, ako 91-ročná. Prsty ju už veľmi neposlúchali, ale na jazyku sa rozplývali ako vždy. Preto, keď vytiahnem jej rukou písaný recept, nevidím naň dobre pre slzy...“
Recept na vanilkové rožky pokračuje na ďalšej strane >>
KREHKÉ VANILKOVÉ ROŽKY
Zdroj: Dobré jedlo/LAURA WITTEKOVA
60-70 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 100 g mletých vlašských orechov
- 280 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 200 g masla
- 2 žĺtky
- rastlinný alebo kokosový tuk na potretie plechov
Na obalenie:
- 3 - 4 lyžice práškového cukru
- 2-3 balíčky vanilkového cukru
POSTUP:
- Mleté orechy zmiešajte s múkou a práškovým cukrom. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymieste hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte trocha múky. Vložte ho do mikroténového vrecka a odložte na noc do chladničky.
- Stuhnuté cesto vyberte a nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujte z neho väčšie kúsky a šúľajte valčeky. Tie narežte na rovnaké časti a ohnite do tvaru rožtekov. Preložte na plech zľahka potretý tukom, no najlepšie vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 175 °C pečte 10-12 minút. Rožteky by mali chytiť jemnú zlatistú farbu. Keď ich vyberiete z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu.
- Mierne vychladnuté rožteky zoberte z plechu a opatrne obaľujte v zmesi práškového a vanilkového cukru. Určite ich neobaľujte horúce, mohli by sa polámať!
Dobrá rada: Aby boli rožteky ešte voňavejšie, môžete do cesta pridať trocha mletej škorice.