Má viac vápnika ako mlieko: Túto potravinu jedzte pre zdravé kosti, zuby aj srdce!
17. 5. 2024, 22:39 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Je perfektný ako prevencia osteoporózy, nášmu telu však dodáva aj železo a béčka. Doprajte si ho preto pravidelne!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Mak sa radí medzi najzdravšie potraviny, píše magazín Záhradkár, a inak tomu nie je ani pri jeho bielej verzii.
Biely mak, nazývaný aj albínsky, je chutnou pochúťkou, ktorej konzumácia vám môže zlepšiť zdravie! Je bohatým zdrojom makroživín, bielkovín, vlákniny a tiež vitamínu B.
V malých bielych semienkach nájdeme aj železo, či horčík. Obsahuje dokonca viac vápnika ako mliečne výrobky a tak ho môžete konzumovať, ak chcete mať pevné kosti. Zaradiť ho do jedálnička sa však odporúča aj ľudom s osteoporózou. Aké sú jeho ďalšie benefity pre zdravie?

Na dobrú noc
Konzumácia maku je nesmierne dôležitá, keďže mak chráni naše kosti, ale tiež zuby. Biely mak dokáže pôsobiť ako životobudič pri únave, priaznivo ovplyvňuje nervový systém a údajne je aj elixírom pre dobrý spánok. Podporuje tiež trávenie, imunitný systém a pomáha udržiavať zdravé srdce. Urýchľuje i liečbu zápalových ochorení kože. Viete, aký je rozdiel medzi bielym a modrým makom?

Biely alebo modrý?
Na pultoch predajní nájdeme najčastejšie modrý mak. Avšak aj biely mak má niečo do seba! Oproti klasickému maku je pre biely charakteristická oriešková chuť. Rozdiely badať aj pri množstve niektorých živín, ktoré obsahujú. Biely mak napríklad obsahuje viac vápnika, ako mak s modrými semienkami. V jedlách ich môžete kombinovať - napríklad aj v milovaných perkách.