Reklama

Milujete dobroty s makom? TOTO ste o ňom určite netušili!

Mak je bohatým zdrojom vápnika.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vedeli ste, že história maku siaha do pradávnej minulosti? Prečítajte si zaujímavosti o tejto obľúbenej olejnine...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 2:07
Remaining Time 2:07
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    MAKOVÉ SLIMÁČIKY sladké vianočné potešenie, pre všetkých milovníkov maku!

    Zdraviu prospešný

    Mak obsahuje aj množstvo bielkovín.

    Zdroj: Shutterstock

    Mak obsahuje aj množstvo bielkovín.

    Okrem veľkého množstva vápnika obsahuje mak aj významné množstvo bielkovín, ktoré je úplne porovnateľné s bravčovým, či hovädzím mäsom.  Obsahuje tuky, sacharidy, vlákninu, kyselinu listovú, vitamín E. Z minerálov je to už spomínaný vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo.  Mak má upokojujúce účinky, tlmí bolesti hlavy a uvoľňuje svalové kŕče, zlepšuje pamäť a dokonca pomáha aj so stresom, o čom napísal aj portál Záhradkár.sk.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Makové gocnocké koláče od farmárky Gabiky: Rokmi overený recept!

      Existuje aj v ružovej, či bielej farbe

      Zdroj: Shutterstock

      Mak má viac odrôd.

      U nás sa najbežnejšie stretnete s modrým makom, avšak existujú aj iné odrody. Mak môže byť bielej, hnedej, sivej či dokonca aj ružovej farby.

      Mimoriadne bohatá história 

      Zdroj: Shutterstock

      Mak je zdravou plodinou, ktorá má svoju svetlú i temnú stránku.

      V minulosti patrilo aj Slovensko medzi významných pestovateľov maku. Dnes je však situácia iná a veľmocou v pestovaní maku na potravinárske účely je náš sused - Česká republika, ktorá je v tomto svetovou jednotkou. História maku siaha do pradávnej minulosti. Aj dnes ste sa určite stretli aspoň raz pri pozeraní historického filmu, že sa spomenulo makové mlieko, ako prostriedok na spanie či proti bolesti. Mak poznali ľudia už pred niekoľkými tisíckami rokov. Údajne ho používali už za čias Sumerov. Dokonca najstaršie stopy preukazujú, že jeho história siaha až 6 tisícročí pred náš letopočet. 

      Kedysi bol znakom hojnosti 

      Zdroj: Laura Witteková

      Makové rožteky a iné sladké pečivo patria k sviatkom.

      Mak bol u našich predkoch vnímaný ako symbol hojnosti. Ľudia si jedlá s ním dopriali vždy v čase sviatkov, či významných rodinných udalostí. Pre Slovanov mal mak magickú silu a bol súčastou rôznych obradov a rituálov. 

      Bohatý zdroj vápnika 

      Zdroj: Shutterstock

      Mak je perfektným zdrojom vápnika.

      Málokto vie, že mak je perfektným zdrojom vápnika. Obsahuje ho až 12x viac  ako kravské mlieko. Vďaka obsahu vápnika je významný pre stavbu kostí, vplýva na zdravý stav zubov, vlasov a nechtov.

      Môže byť nebezpečný

      Zdroj: Lýdia Jušková

      Mak má aj svoje temné stránky.

      Mak má množstvo pozitív, avšak jeho negatívna stránka ho zobrazuje ako nebezpečnú drogu, či látku k výrobe heroínu. Preto je jeho pestovanie v niektorých krajinách zakázané a inde prísne kontrolované. Na Slovensku sa môže mak pestovať na ploche do 100 metrov štvorcových. Pre pestovanie na väčšej ploche je potrebné špeciálne povolenie. 

      Čítajte viac z Dobrého jedla: