Reklama

Túto bylinkovú omeletu s medvedím cesnakom si zamilujete na prvé sústo

Omeleta s medvedím cesnakom je skvelé jedlo s vôňou jari!

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ak hľadáte jednoduchý a zdravý recept, ktorý si môžete pripraviť na raňajky, ľahký obed alebo večeru, máme pre vás skvelý tip. Bylinková omeleta s medvedím cesnakom je hotová za pár minút a doslova vonia jarou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobré Jedlo - Vyskúšajte nadýchanú bylinkovú omeletu

    Jar je čas, keď sa príroda prebúdza a na trhoch či v lese konečne objavujeme prvé sezónne poklady. Jedným z nich je aj medvedí cesnak – voňavá bylinka, ktorú mnohí považujú za prvého jarného posla. Je plný vitamínov a má príjemnú cesnakovú chuť, ktorá nie je príliš intenzívna.

    Medvedí cesnak je právom považovaný za jednu z najcennejších jarných byliniek. Jeho listy obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, predovšetkým vitamín C, železo a horčík, ktoré pomáhajú podporiť imunitu a prirodzene detoxikovať organizmus po zime. Okrem toho má antibakteriálne a protizápalové účinky a pôsobí priaznivo na trávenie.

    Prečo sa medvedí cesnak volá medvedí?

    Viete, prečo sa medvedí cesnak volá práve „medvedí“? Tento jarný poklad prírody nájdete každoročne na trhoch aj v lese a jeho vôňa vás neomylne navnadí na sviežu jarnú kuchyňu. Ale názov nie je náhoda – ukrýva v sebe zaujímavý príbeh spojený s prírodou. 

    Traduje sa, že názov vznikol podľa toho, že medvede po zimnom spánku ako prvé vyhľadávali túto bylinku, aby si prečistili žalúdok a dodali energiu. Preto sa mu začalo hovoriť medvedí cesnak.

    Vďaka jemnej cesnakovej chuti je medvedí cesnak obľúbenou ingredienciou v kuchyni – môžete ho pridať do omelety, nátierok, polievok, pesta alebo jednoducho nasekať na chlieb s maslom. Na rozdiel od klasického cesnaku je jeho aróma jemnejšia a sviežejšia, takže jedlám dodá chuť, ale nezaťaží žalúdok.

    Dôležitá poznámka: Medvedí cesnak si môžete nazbierať aj v prírode, no vždy si dajte pozor, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou. Spoľahlivým rozpoznávacím znakom je typická cesnaková vôňa listov.

    Zdroj: Shutterstock

    Omeleta s medvedím cesnakom je skvelé jedlo s vôňou jari!

    Jarná omeleta s medvedím cesnakom

    2 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT 

    Potrebujete: 

    • 4 vajcia
    • 1 hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
    • 1 lyžica nasekanej pažítky alebo petržlenovej vňate
    • 2 lyžice mlieka alebo smotany
    • 1 lyžička masla alebo olivového oleja
    • soľ a čierne korenie podľa chuti
    • voliteľne: strúhaný syr, baby špenát alebo hrášok

    Postup: 

    1. Vajcia rozšľahajte v miske spolu s mliekom, soľou a čiernym korením. Medvedí cesnak a ostatné bylinky nasekajte nadrobno a primiešajte k vajíčkam.
    2. Na panvici rozohrejte maslo alebo olej, vlejte vajíčkovú zmes a opekajte na miernom ohni. Keď začne omeleta tuhnúť, môžete ju posypať syrom alebo doplniť o baby špenát.
    3. Omeletu nechajte z jednej strany jemne opiecť, potom ju pomocou lopatky preložte alebo nechajte otvorenú ako frittatu. Podávajte teplú, posypanú čerstvými bylinkami, s kúskom pečiva alebo jarným šalátom.

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.