Túto bylinkovú omeletu s medvedím cesnakom si zamilujete na prvé sústo
5. 4. 2025, 6:01

Zdroj: Shutterstock
Ak hľadáte jednoduchý a zdravý recept, ktorý si môžete pripraviť na raňajky, ľahký obed alebo večeru, máme pre vás skvelý tip. Bylinková omeleta s medvedím cesnakom je hotová za pár minút a doslova vonia jarou.
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Natália Jablonková
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Galéria k článku

Jar je čas, keď sa príroda prebúdza a na trhoch či v lese konečne objavujeme prvé sezónne poklady. Jedným z nich je aj medvedí cesnak – voňavá bylinka, ktorú mnohí považujú za prvého jarného posla. Je plný vitamínov a má príjemnú cesnakovú chuť, ktorá nie je príliš intenzívna.
Medvedí cesnak je právom považovaný za jednu z najcennejších jarných byliniek. Jeho listy obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, predovšetkým vitamín C, železo a horčík, ktoré pomáhajú podporiť imunitu a prirodzene detoxikovať organizmus po zime. Okrem toho má antibakteriálne a protizápalové účinky a pôsobí priaznivo na trávenie.
Prečo sa medvedí cesnak volá medvedí?
Viete, prečo sa medvedí cesnak volá práve „medvedí“? Tento jarný poklad prírody nájdete každoročne na trhoch aj v lese a jeho vôňa vás neomylne navnadí na sviežu jarnú kuchyňu. Ale názov nie je náhoda – ukrýva v sebe zaujímavý príbeh spojený s prírodou.
Traduje sa, že názov vznikol podľa toho, že medvede po zimnom spánku ako prvé vyhľadávali túto bylinku, aby si prečistili žalúdok a dodali energiu. Preto sa mu začalo hovoriť medvedí cesnak.
Vďaka jemnej cesnakovej chuti je medvedí cesnak obľúbenou ingredienciou v kuchyni – môžete ho pridať do omelety, nátierok, polievok, pesta alebo jednoducho nasekať na chlieb s maslom. Na rozdiel od klasického cesnaku je jeho aróma jemnejšia a sviežejšia, takže jedlám dodá chuť, ale nezaťaží žalúdok.
Dôležitá poznámka: Medvedí cesnak si môžete nazbierať aj v prírode, no vždy si dajte pozor, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou. Spoľahlivým rozpoznávacím znakom je typická cesnaková vôňa listov.
Zdroj: Shutterstock
Omeleta s medvedím cesnakom je skvelé jedlo s vôňou jari!
Jarná omeleta s medvedím cesnakom
2 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT
Potrebujete:
- 4 vajcia
- 1 hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
- 1 lyžica nasekanej pažítky alebo petržlenovej vňate
- 2 lyžice mlieka alebo smotany
- 1 lyžička masla alebo olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- voliteľne: strúhaný syr, baby špenát alebo hrášok
Postup:
- Vajcia rozšľahajte v miske spolu s mliekom, soľou a čiernym korením. Medvedí cesnak a ostatné bylinky nasekajte nadrobno a primiešajte k vajíčkam.
- Na panvici rozohrejte maslo alebo olej, vlejte vajíčkovú zmes a opekajte na miernom ohni. Keď začne omeleta tuhnúť, môžete ju posypať syrom alebo doplniť o baby špenát.
- Omeletu nechajte z jednej strany jemne opiecť, potom ju pomocou lopatky preložte alebo nechajte otvorenú ako frittatu. Podávajte teplú, posypanú čerstvými bylinkami, s kúskom pečiva alebo jarným šalátom.