Reklama

Krok za krokom k dokonalému steaku na grile! Viete, aké mäso vybrať?

Viete, ktorý druh mäsa je najvhodnejší?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Či už ste začiatočník alebo skúsený grilmajster, tieto tipy na výber mäsa vás nesklamú. Objavte tajomstvá grilovania!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:58
Remaining Time 0:58
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Neviete sa sústrediť? Táto BYLINKA vám pomôže zlepšiť aj pamäť!

    Leto je ideálnym časom na grilovanie, a čo by bolo lepšie ako dokonale ugrilovaný steak? Či už ste začiatočník alebo skúsený grilmajster, vždy je dobré vedieť niekoľko trikov a tipov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť perfektný výsledok.

    Aké mäso zvoliť?

    Výber správneho mäsa je základom úspechu pri grilovaní. Každý druh mäsa má svoje špecifiká, ktoré ovplyvňujú chuť, štruktúru a spôsob prípravy. Od šťavnatých hovädzích steakov cez jemné kuracie prsia až po lahodné bravčové rebrá – možnosti sú takmer nekonečné.

    Ak ste milovníkmi výrazného hovädzieho mäsa, zvoliť môžete napríklad vysokú roštenku - ribeye. Je to šťavnatý a mramorovaný steak, ktorý pochádza z hornej časti rebier. Je známy svojou bohatou chuťou a jemnosťou. Vďaka svojmu vysokému obsahu tuku je ideálny na grilovanie. K ribeye sa skvelo hodí rozmarín, tymian a čierne korenie. Hodí sa aj T-bone steak. Tieto kusy mäsa obsahujú časť roštenky a časť sviečkovice, čo im dodáva jedinečnú kombináciu chutí a textúr. Na jeho dochutenie použite rozmarín, tymián a cesnak. Filet mignon je najjemnejší a najdrahší steak, má nízky obsah tuku, čo ho robí menej chuťovo výrazným, ale mimoriadne jemným. Bylinky ako estragón a tymián mu dodajú delikátnu chuť. Sirloin steak je menej mramorovaný ako ribeye, ale stále ponúka skvelú chuť a šťavnatosť. Je to skvelý kompromis medzi jemnosťou a chuťou. Použite petržlen, rozmarín a čierne korenie na dochutenie.

    Zdroj: Shutterstock

    Hovädzie mäso sa výborne hodí na steaky na grile.

    Tie najluxusnejšie steaky

    Wagyu steaky sú považované za jednu z najluxusnejších a najchutnejších druhov mäsa na svete. Ich jemnosť, bohatá chuť a šťavnatosť ich robia obľúbenými medzi gurmánmi a milovníkmi steakov. Plemeno Wagyu pochádza z Japonska, kde bolo pôvodne chované na prácu v poľnohospodárstve. Toto mäso je známe svojim výnimočným mramorovaním, čo znamená vysoký obsah intramuskulárneho tuku. Tento tuk je jemne rozptýlený po celom mäse a dodáva mu neuveriteľnú šťavnatosť a jemnosť. Do Wagyu dobytka sa investuje veľa času a starostlivosti. Do stravy zvierat patrí špeciálne krmivo vrátane ryže, pšenice a kukurice. Niekedy sú im dokonca podávané pivné zvyšky a masírujú sa, aby sa zlepšilo mramorovanie a kvalita mäsa.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      PARADAJKY na vrchole: Vyskúšajte zaujímavé kombinácie chutí!

      Ak preferujete skôr kuracie mäso, vybrať si môžete kuracie prsia alebo vykostené kuracie stehná. Kuracie prsia sú chudé a rýchlo sa grilujú. Sú ideálne pre tých, ktorí preferujú ľahšie jedlá. Marinujte ich v citrónovej šťave, olivovom oleji, cesnaku a tymiáne, ktoré sa výborne hodia k ich jemnej chuti. Kuracie stehná sú šťavnatejšie chuťovo bohatšie v porovnaní s prsiami. Marinujte ich v jogurte, cesnaku, citrónovej šťave a koriandri pre výnimočnú chuť. Bylinky ako rozmarín a šalvia im tiež dodajú skvelú arómu.

      Anketa

      Aké mäso grilujete najčastejšie?

      • Hovädzie0%
      • Kuracie100%
      • Bravčové 0%
      • Iné0%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Na gril sa hodí aj bravčové mäso. Skvelé sú bravčové kotlety a ľahko sa pripravujú. Marinujte ich v zmesi jablčného octu, hnedého cukru, cesnaku. Bylinky ako šalvia a majoránka dokonale zvýraznia ich chuť. Bravčové rebrá sú lahodné a obľúbené na grilovanie. Pred grilovaním ich marinujte v BBQ omáčke, mede, horčici a paprike.

      Zdroj: Shutterstock

      Barbecue omáčka si rozumie s rebrami.

      Grilovali ste už bravčovú krkovičku? Je vynikajúca, šťavnatá a má bohatú chuť. Vďaka vyššiemu obsahu tuku zostáva mäso jemné a šťavnaté aj po dlhšom grilovaní. Bravčová panenka je často prehliadaným klenotom medzi mäsami, ktorý ponúka neuveriteľnú jemnosť a chuť. Je to jeden z najšťavnatejších a najjemnejších kusov bravčového mäsa, a keď je správne pripravená, môže konkurovať aj tým najlepším steakom. Rozmarín a cesnak dodávajú bravčovej panenke výraznú a aromatickú chuť, nebojte sa použiť aj šalviu a jablká.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Veci, ktoré z kuchyne OKAMŽITE vyhodiť: Máte ich tam?

        Takto sa steak podarí

        Či už pripravujete hovädzí steak, kuracie prsia alebo bravčovú panenku, existujú základné kroky a techniky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť perfektný výsledok.

        • Pred grilovaním nechajte mäso dosiahnuť izbovú teplotu. Vyberte ho z chladničky aspoň 30 minút pred grilovaním. Tento krok pomáha zabezpečiť rovnomerné prepečenie a zabraňuje tomu, aby bol steak v strede studený.
        • Pred grilovaním mäso dôkladne osoľte a okoreňte. Použite hrubozrnnú soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Soľ pomáha vytiahnuť vlhkosť a zvýrazňuje chuť mäsa. Korenie dodá mäsu príjemnú arómu.
        • Marinovanie môže pridať extra chuť a zjemniť mäso. Marinujte hovädzí steak, kuracie prsia alebo bravčovú panenku aspoň 1 hodinu, ideálne cez noc. Marinády môžu obsahovať olej, kyseliny (ako citrónová šťava alebo ocot), bylinky a koreniny.
        • Predhrejte gril na vysokú teplotu (200-250 °C). Dobre predhriaty gril zabezpečí, že mäso bude mať krásnu kôrku a zároveň zostane šťavnaté vnútri.
        • Pred položením mäsa na gril jemne potrite mriežku olejom, aby sa mäso neprilepilo.
        • Položte mäso na gril a nechajte ho grilovať bez pohybu 2-4 minúty na každej strane (v závislosti od hrúbky a požadovaného stupňa prepečenia). Mäso pravidelne otáčajte, aby sa rovnomerne ugrilovalo.
        • Po grilovaní nechajte mäso odpočívať aspoň 5-10 minút, môžete ho zabaliť do alobalu. Tento krok je kľúčový, pretože umožňuje šťavám rovnomerne sa rozložiť v mäse, čo zabezpečí jeho šťavnatosť.

        Zdroj: Shutterstock

        Hodiť sa vám bude aj teplomer.

        Vnútorná teplota mäsa

        Hovädzí steak

        • Rare: 50-52 °C
        • Medium Rare: 55-57 °C
        • Medium: 60-63 °C
        • Well Done: 70 °C a viac

        Kuracie mäso

        • Bezpečná vnútorná teplota: 75 °C

        Bravčová panenka

        • Medium: 63 °C
        • Well Done: 70 °C
           
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Špízy na gril: Zelenina, syr i chlebík na paličke!

          Bylinkové maslo ku každému steaku

          Bylinkové maslo je vynikajúci spôsob, ako zvýrazniť chuť vášho steaku a dodať mu extra jemnosť a arómu. Tento jednoduchý, ale chutný doplnok sa dá ľahko pripraviť a jeho variabilita umožňuje prispôsobiť ho podľa vašich preferencií. Môžete ho pripraviť vopred a skladovať ho v chladničke alebo mrazničke.

          Zdroj: Shutterstock

          Bylinkové maslo sa hodí ku každému druhu mäsa.

          • 100 g masla (mäkké)
          • 2 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
          • 1 lyžica nasekaného čerstvého petržlenu
          • 1 lyžička citrónovej šťavy
          • Soľ a čierne korenie podľa chuti

            Všetky ingrediencie zmiešajte a podávajte na horúcom steaku.

          Autor článku

          Monika Fajdová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.