Dnes GRILUJEME: Šťavnaté a chutné MÄSKO nemôže chýbať
25. 6. 2021, 11:57 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:34)

Zdroj: Archív Dobrého jedla
Letný víkend bez grilovačky sa nám neráta a poriadny kus mäsa na nej nemôže chýbať! Ktorý z našich receptov si vyberiete?

STEAKOVÁ PANVICA S KUKURICOU

Zdroj: Archív Dobrého jedla
STEAKOVÁ PANVICA S KUKURICOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT + ODLEŽANIE MÄSA, GRILOVANIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 4 striploin steaky
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
NA GRILOVANÚ KUKURICU:
- 4 kukuričné klasy
- 4 lyžice masla
- 1 lyžica steakovej omáčky (napríklad s príchuťou barbecue)
- soľ, mleté čierne korenie
AKO PRÍLOHA:
- 2 šaláty little gem
- 3 šalotky
- vetvičky tymianu
- petržlenová vňať
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
NA OMÁČKU:
- 300 ml kyslej smotany
- 4 lyžice majonézy
- citrónová šťava
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 lyžica olivového oleja
Postup nájdete na ďalšej strane >>>
Postup:
- Steaky vyberte 30 minút pred grilovaním z chladničky a nechajte ich odležať pri izbovej teplote.
- Pripravte grilovanú kukuricu: V miske zmiešajte 2 lyžice zmäknutého masla s lyžicou steakovej omáčky. Kukuričné klasy potrite 2 lyžicami zmäknutého čistého masla a grilujte pri strednej teplote 8-10 minút. Potom potrite ochuteným maslom a grilujte ešte minútu. Posypte soľou a korením.
- Steakové mäso potrite olejom a ochuťte soľou a korením. Opekajte na grilovacej panvici 5 minút z každej strany. Mäso nechajte postáť 5-10 minút. Na tej istej panvici minútu grilujte nakrájané šaláty little gem spolu s nakrájanými šalotkami rozobratými na lupene.
- Z kyslej smotany, majonézy, citrónovej šťavy, zo soli, z korenia a oleja vymiešajte omáčku.
- Do misy dajte plátky mäsa, kukuricu prekrojenú na tretiny, grilovaný šalát a šalotku, posypte tymianom a petržlenovou vňaťou a podávajte s ochutenou smotanou.
Zdroj: Archív Dobrého jedla
KORENENÝ STEAK S PIVOM
Skvelé recepty na grilované špeciality pokračujú na ďalšej strane >>>
CHALUPÁRSKE BALÍČKY
Zdroj: FOTO LAURA WITTEKOVÁ, FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ
CHALUPÁRSKE BALÍČKY
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, OPEKANIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 6 špekáčikov
- 1 cibuľa
- 200 g tvrdého syra (eidam, gouda)
- 100 g slaniny v dlhých plátkoch (tirolský bok, anglická slanina)
- 1 zelená paprika
- 2 cibule
- olej (na panvicu)
- špajdle
- chlieb a pivo na podávanie
Postup:
1. Špekáčiky olúpte a pozdĺžne nakrájajte na štvrte. Medzi dve štvrte vložte plátok syra, kúsok papriky a celé obaľte ďalším plátkom syra. Tenkým plátkom slaniny omotajte špekáčiky so syrom a prepichnite špajdľou, aby všetko držalo spolu.
2. Balíčky opekajte na grile alebo v rúre, prípadne na panvici s rozpáleným olejom. Podávajte s chlebom a pohárom chladeného piva.
Skvelé recepty na grilované špeciality pokračujú na ďalšej strane >>>
KORENENÝ STEAK S PIVOM
Zdroj: Archív Dobrého jedla
KORENENÝ STEAK S PIVOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT + ODLEŽANIE MÄSA, MARINOVANIE 3 HODINY, GRILOVANIE 6 – 12 MINÚT
Potrebujete:
- 4 rib eye steaky
- 1 lyžica drveného
- čierneho korenia
- olej
NA MARINÁDU:
- 2 strúčiky cesnaku
- pol šálky čierneho piva
- 1 pomaranč
- 1 lyžica hnedého cukru
- 2 lyžice worčesterskej omáčky
- 1 lyžica oleja
Postup nájdete na ďalšej strane >>>
Postup:
1. Steaky dajte do pekáča. V miske zmiešajte prelisovaný cesnak, pivo, šťavu a najemno nastrúhanú kôru z polovice pomaranča, cukor, worčesterskú omáčku a olej. Mäso polejte a v chladničke nechajte marinovať 2-3 hodiny.
2. Steaky vyberte a marinádu odložte. Mäso dobre osušte kuchynskou papierovou utierkou a nechajte postáť pri izbovej teplote aspoň 30 minút.
3. Rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu. Do mäsa povtláčajte podrvené korenie a potrite ho olejom. Za občasného potierania marinádou mäso ugrilujte. Počas grilovania otočte steaky len raz, každú stranu opekajte 3 – 6 minút podľa toho, aké prepečené ich chcete. Ugrilované steaky nechajte odpočívať ešte 5 minút.
Zdroj: Archív Dobrého jedla
KORENENÝ STEAK S PIVOM
Skvelé recepty na grilované špeciality pokračujú na ďalšej strane >>>
REBIERKA V PAPRIKOVEJ MARINÁDE
Pooberajte ich do poslednej smietky!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
REBIERKA V PAPRIKOVEJ MARINÁDE
Skvelé recepty na grilované špeciality pokračujú na ďalšej strane >>>
RÝCHLY BURGER
Zdroj: Archív Dobrého jedla
RÝCHLY BURGER
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT + ODLEŽANIE MÄSA, GRILOVANIE 8 MINÚT
Potrebujete:
- 4 fillet steaky
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
- 4 hamburgerové žemle
- kečup
- 8 listov šalátu
- 1 veľká paradajka
- majonéza
- kyslé uhorky v medovom náleve
- soľ, drvené čierne korenie";i:10;s:4:"olej
Postup:
1. Steaky umyte, osušte a pri izbovej teplote nechajte odležať 30 minút. Do taniera dajte soľ a korenie, položte doň steaky a koreniny do nich dobre popritláčajte. Prstami potrite olejom z obidvoch strán.
2. Dobre rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu. Steaky opekajte z každej strany 4-5 minút. Nechajte odpočívať 5 minút.
3. Na suchej grilovacej panvici alebo v rúre pod grilom opečte prekrojené žemle do zlatista.
4. Spodnú časť opečených žemlí potrite kečupom, uložte list šalátu, hrubý plátok paradajky, znovu list šalátu a steak. Podávajte s majonézou a nadrobno nakrájanými kyslými uhorkami.
Skvelé recepty na grilované špeciality pokračujú na ďalšej strane >>>
RIB EYE STEAK S GRILOVANOU ZELENINOU
Vyskúšajte recept od šéfkuchára a neoľutujete!
Zdroj: Matej Kalina/Dobré jedlo
Rib eye steak s grilovanou zeleninou