Naučte sa robiť DOKONALÝ STEAK: S radami známeho šéfkuchára vám to pôjde jedna radosť!
1. 6. 2024, 18:06

Zdroj: Matej Kalina
Naozaj dobrý steak?„Naučili ma pripravovať ho v anglickom hoteli Cisswood hneď prvý deň, keď som nastúpil za kuchára. Aj vám to pôjde jednoducho," sľubuje vychytený slovenský šéfkuchár Jozef Riska.
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CtjySbdR6qk/
Zdroj: Gurmet/MAREK BARTOŠ
Galéria k článku
"...od rána do večera som spájal palec s ukazovákom, ako mi to ukázali kolegovia. Vyskúšajte tiež!
Pri palcovom kĺbe sa vytvorí navreté bruško – presne pod prostredníkom je mäkké ako rare, pod prstenníkom tvrdšie ako medium a keď chcete well done steak, musí byť na ohmat taký istý ako miesto pod malíčkom,“ radí jeden z našich najlepších šéfkuchárov vôbec, ktorý šéfuje kuchyni Savoy Restaurant v bratislavskom hoteli Carlton.
Vyskúšajte jeho recepty a spôsob prípravy!
Rib eye steak s grilovanou zeleninou
Zdroj: Matej Kalina/Dobré jedlo
Rib eye steak s grilovanou zeleninou.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, GRILOVANIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 4 rib eye steaky (Jozef nedá dopustiť na overené hovädzie z Argentíny)
- žltá a červená paprika
- šalotka, cuketa, hlávka cesnaku, špargľa
- tymian, rozmarín
- soľ, korenie
- olivový olej
POSTUP:
- Mäso vyberte z chladničky aspoň 10 minút pred grilovaním a poriadne rozpáľte gril. Steaky pred grilovaním osoľte, okoreňte. Na medium rare ich grilujte z každej strany 2-3 minúty, ostanú krásne šťavnaté. Odložte ich bokom a nechajte 10 minút odležať. Až potom pokvapkajte olivovým olejom.
- Umytú papriku a cuketu nakrájajte, cesnak a šalotku nechajte v celku. Špargľu predvarte asi minútu v osolenej vode. Všetku zeleninu potom opekajte na grile iba zopár minút. Keď je hotová, pokvapkajte ju olivovým olejom, ochuťte tymianom, rozmarínom, soľou a korením. Môžete podávať k odpočinutým steakom. Dobrú chuť!
Steak z tuniaka v sezame s mangovou salsou
Zdroj: Matej Kalina/Dobré jedlo
Steak z tuniaka v sezame s mangovou salsou.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, GRILOVANIE 6 MINÚT
Potrebujete:
- 600 g čerstvého tuniaka
- biely sezam
- soľ, korenie
- olivový olej
Na mangovú salsu:
- 1 mango
- 1 červená paprika
- 1 čili paprička
- koriander
- šťava z limety
- cesnakový olej
POSTUP:
- Rybu zbavte kože, umyte a dobre osušte. Nakrájajte na steaky hrubé 2-3 cm, osoľte, okoreňte a posypte sezamom z oboch strán. Na rozpálenom grile ich opekajte 2 minúty z každej strany, ostanú šťavnaté. Po tom ich nechajte asi 3-4 minúty odležať. Pokvapkajte olivovým olejom.2
- Na mangovú salsu nakrájajte na kocky očistené mango aj papriku. Pridajte nadrobno nasekané čili a koriander. Salsu ochuťte limetovou šťavou, cesnakovým olejom a môžete podávať k steakom z tuniaka. Dobrú chuť!