Reklama

Naučte sa robiť DOKONALÝ STEAK: S radami známeho šéfkuchára vám to pôjde jedna radosť!

Osoliť a okoreniť!

Zdroj: Matej Kalina

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Naozaj dobrý steak?„Naučili ma pripravovať ho v anglickom hoteli Cisswood hneď prvý deň, keď som nastúpil za kuchára. Aj vám to pôjde jednoducho," sľubuje vychytený slovenský šéfkuchár Jozef Riska.

"...od rána do večera som spájal palec s ukazovákom, ako mi to ukázali kolegovia. Vyskúšajte tiež!

Pri palcovom kĺbe sa vytvorí navreté bruško – presne pod prostredníkom je mäkké ako rare, pod prstenníkom tvrdšie ako medium a keď chcete well done steak, musí byť na ohmat taký istý ako miesto pod malíčkom,“ radí jeden z našich najlepších šéfkuchárov vôbec, ktorý šéfuje kuchyni Savoy Restaurant v bratislavskom hoteli Carlton.

Vyskúšajte jeho recepty a spôsob prípravy!

Rib eye steak s grilovanou zeleninou

Zdroj: Matej Kalina/Dobré jedlo

Rib eye steak s grilovanou zeleninou.

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, GRILOVANIE 10 MINÚT
Potrebujete:

  • 4 rib eye steaky (Jozef nedá dopustiť na overené hovädzie z Argentíny)
  • žltá a červená paprika
  • šalotka, cuketa, hlávka cesnaku, špargľa
  • tymian, rozmarín
  • soľ, korenie
  • olivový olej

POSTUP:

  1. Mäso vyberte z chladničky aspoň 10 minút pred grilovaním a poriadne rozpáľte gril. Steaky pred grilovaním osoľte, okoreňte. Na medium rare ich grilujte z každej strany 2-3 minúty, ostanú krásne šťavnaté. Odložte ich bokom a nechajte 10 minút odležať. Až potom pokvapkajte olivovým olejom.
  2. Umytú papriku a cuketu nakrájajte, cesnak a šalotku nechajte v celku. Špargľu predvarte asi minútu v osolenej vode. Všetku zeleninu potom opekajte na grile iba zopár minút. Keď je hotová, pokvapkajte ju olivovým olejom, ochuťte tymianom, rozmarínom, soľou a korením. Môžete podávať k odpočinutým steakom. Dobrú chuť!

Steak z tuniaka v sezame s mangovou salsou

Zdroj: Matej Kalina/Dobré jedlo

Steak z tuniaka v sezame s mangovou salsou.

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, GRILOVANIE 6 MINÚT
 Potrebujete:

  • 600 g čerstvého tuniaka
  • biely sezam
  • soľ, korenie
  • olivový olej

Na mangovú salsu:

  • 1 mango
  • 1 červená paprika
  • 1 čili paprička
  • koriander
  • šťava z limety
  • cesnakový olej

POSTUP:

  1. Rybu zbavte kože, umyte a dobre osušte. Nakrájajte na steaky hrubé 2-3 cm, osoľte, okoreňte a posypte sezamom z oboch strán. Na rozpálenom grile ich opekajte 2 minúty z každej strany, ostanú šťavnaté. Po tom ich nechajte asi 3-4 minúty odležať. Pokvapkajte olivovým olejom.2
  2. Na mangovú salsu nakrájajte na kocky očistené mango aj papriku. Pridajte nadrobno nasekané čili a koriander. Salsu ochuťte limetovou šťavou, cesnakovým olejom a môžete podávať k steakom z tuniaka. Dobrú chuť!

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.