objednať časopis
všetky kategórie

Jedna kačica, dva druhy korenia, soľ a jablká. Nič viac. A predsa z toho mála pripravíte jedlo, po ktorom si všetci oblížu prsty.

Od diétnej stravy má pečená kačica síce ďaleko, ale jeden sviatočný obed hádam zvládnete bez výčitiek svedomia, že ste zásadne porušili zásady racionálneho stravovania.

Pečená kačacia klasika

Šťavnatá pečená kačka.
Zdroj: Dobré jedlo/archív

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 110 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 kačicu (2,8 kg)
  • 3 jablká
  • 1 lyžicu sušeného majoránu
  • 1 lyžicu drvenej rasce
  • soľ
  • tuk na vymastenie pekáča 
  • hydinový vývar
  • maslo na potieranie
kačacie prsia, lokše
Čítajte viac
Konečne KAČACINA! Skúste náš recept na MEDOVÉ KAČACIE PRSIA so zázvorom a s minilokšami

POSTUP

  1. Kačicu umyte zvonku aj znútra. Osušte kuchynskou papierovou utierkou a celú ju dôkladne osoľte. Posypte majoránom a rascou. 
  2. Jablká umyte, zbavte jadrovníka a vložte do brušnej dutiny. Kožu na bruchu zašite alebo uzavrite ihlicou.   
  3. Kožu na hrudi na mnohých miestach popichajte špajľou, aby sa z nej vytopil tuk. Robte to opatrne, aby ste nepoškodili mäso.   
  4. Rúru predhrejte na 190 °C. Pekáč vymastite tukom a kačicu doň uložte hruďou dolu. 
  5. Asi po 1 hodine pečenia teplotu v rúre zvýšte na 220 °C. Kačicu obráťte a prudšie dopečte. Podľa potreby ju na čas zakryte alobalom, aby sa nespálila. Trvá to asi 35 až 45 minút. Ak treba, podlievajte ju horúcim vývarom. Počas pečenia kačicu polievajte výpekom a hruď potierajte maslom. 

Nič nekomplikujte

Kačku dobre nasoľte a pridajte len rascu a majorán.
Zdroj: Dobré jedlo/archív
  • Je viacero spôsobov, ako kačku upiecť, ale vyhráva ten najjednoduchší. Mali by ste dodržať tieto pravidlá:
  • Kačku vyberte z chladničky s dostatočným predstihom, aby mala pred pečením izbovú teplotu.
  • Soľ, rasca a majorán stačia. Na pečenie kačky zatiaľ nik lepšiu kombináciu nevymyslel. Hydinu môžete nasoliť a okoreniť aj 24 – 48 hodín pred pečením.
  • Skvelé je pomalé pečenie. Rátajte so štyrmi až šiestimi hodinami. Mäso vložte do pekáča, ktorý má pokrievku. Nemusíte ho ničím vymastiť. Kačka pri nízkej teplote pustí vlastný tuk a pečie sa len v ňom.
  • Rúru nastavte len na 90 až 120 °C. Nemusíte nič kontrolovať, pečenie ignorujte. Až po pár hodinách sa  pozrite. Hydina vyzerá ako uvarená. Vtedy pridajte teplotu, ale už len na to, aby koža zozlatla. Pred prudkým opečením ju ešte môžete potrieť koňakom. Koža dostane peknú červenkastú farbu. 

Kačaciu klasiku milujeme, ale pozrite si v galérii, s akými príchuťami sme ju robili v Dobrom jedle >>>

Čítajte viac z Dobrého jedla:

Čítajte viac
Domáce ZEMIAKOVÉ LOKŠE: Sú také jednoduché a chutia skvelo!
Pečená kačica s pomarančom
Čítajte viac
5x pečená KAČKA: Dokonalé chute s kapustou, JABLKAMI i pomarančom
Kávové zrná
Čítajte viac
TRADIČNÉ NEDEĽNÉ ZÁKUSKY: Nemusíte ich kupovať v cukrárni!
Čítajte viac
Bude z nich príloha, či hlavný chod? Gratinované ZEMIAKY so syrom nemajú chybu!
Domáce maslo
Čítajte viac
Je SMOTANA na šľahanie v akcii? Kupujte a urobte z nej DOMÁCE MASLO
Tvarohový hrnčekový koláč.
Čítajte viac
Najchutnejšie HRNČEKOVÉ KOLÁČE: Vyskúšajte naše recepty pre LENIVÉ GAZDINKY
Naučte sa rozoznávať huby, aby sa nestala tragédia.
Čítajte viac
BEDLIČKA nie je malá BEDĽA, TOTO by ste mali vedieť, aby hubačka nebola rizikom