Reklama

KARFIOL už nebudete vyprážať! Mirka Luberdová má iný SUPER RECEPT

Mirka Luberdová je nádherná žena - iste aj vďaka zdravej strave.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CY1UsuaKl7p/

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Moje jedlo nemusí byť super krásne. Oveľa viac mi záleží na tom, aby bolo plné vitamínov a deťom naozaj chutilo,“ hovorí modelka a bývalá vicemiss Mirka Luberdová.

My sme jej však oponovali hneď, ako nás pozvala do svojej kuchyne a postavila sa za sporák. Všetky Mirkine dobroty vyzerajú predsa na zjedenie! Súhlasíte? No o tom, že sú aj extra zdravé, nemôžu byť žiadne pochybnosti. Máme aj jej recept na výživné makové mlieko.

„Keď Riško pred rokmi vážne ochorel na leukémiu, pochopila som, že správna výživa je viac-menej jediné, čím mu dokážem pomôcť. Ostatné bolo v rukách lekárov.“ Mladá mamička tak začala lúskať kuchárky, inšpirovala sa tiež blogmi, ktoré sa špecializujú na zdravé stravovanie, a jej domáce experimenty onedlho chutili rodine, priateľom, známym. Aj preto si založila vlastný blog, kde sa o svoje nápady rada delí.

A nám pre vás venovala aj recept na fantastický PEČENÝ KARFIOL, po ktorom sa u vás doma zľahne zem...

Zdravo upravený karfiol je vynikajúci už s prvou omáčkou. „No ak radi experimentujete, urobte aj tú druhú. Budete sa oblizovať,“ usmieva sa Mirka.

Zdroj: Robo HUBAČ

Mirkin pečený karfiol chutí božsky!

Pečený karfiol so šalviou

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 veľký karfiol
  • pečené zemiaky na cibuľke ako príloha

Na prvú omáčku:

  • pol lyžičky mletej papriky
  • 1 lyžica gomashio (zmes praženého sezamu, ľanových semienok a morskej soli zoženiete už aj v supermarkete)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička horčicových semienok
  • štipka rímskej rasce
  • 2 lyžice olivového alebo hroznového oleja

Na druhú omáčku:

  • 2-3 lyžičky sladkej pasty miso (japonská pasta z fermentovanej sóje a ryže alebo obilnín je super zdravá, kúpite ju v supermakete)
  • 2 lyžice čerstvého koriandra (nasekaného)
  • 1 lyžička olivového alebo hroznového oleja
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

POSTUP:

  1. Karfiol zbavte listov a spodok odrežte tak, aby vedel stáť na plechu. Ponorte ho celý do hrnca s vodou a varte do polomäkka asi 15 minút.
  2. Zatiaľ pripravte omáčku na prvé potretie: Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte s olejom. Uvarený karfiol (odkvapkaný) položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ho po celej ploche omáčkou a pečte asi 40 minút pri teplote 200 °C.
  3. Urobte druhú omáčku: Opäť len dobre premiešajte všetky suroviny. Vyberte karfiol, potrite ho druhou omáčkou a dajte dopiecť do zlatista na 10 minút. Podávajte napríklad so zemiakmi na cibuľke. Dobrú chuť!

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.