KARFIOL už nebudete vyprážať! Mirka Luberdová má iný SUPER RECEPT
20. 7. 2024, 8:02 (aktualizované: 8. 8. 2024, 15:29)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CY1UsuaKl7p/
„Moje jedlo nemusí byť super krásne. Oveľa viac mi záleží na tom, aby bolo plné vitamínov a deťom naozaj chutilo,“ hovorí modelka a bývalá vicemiss Mirka Luberdová.
Zdroj: Robo HUBAC
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CYRwfwuqM-d/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CdBDpfDKAS2/
Galéria k článku
My sme jej však oponovali hneď, ako nás pozvala do svojej kuchyne a postavila sa za sporák. Všetky Mirkine dobroty vyzerajú predsa na zjedenie! Súhlasíte? No o tom, že sú aj extra zdravé, nemôžu byť žiadne pochybnosti. Máme aj jej recept na výživné makové mlieko.
„Keď Riško pred rokmi vážne ochorel na leukémiu, pochopila som, že správna výživa je viac-menej jediné, čím mu dokážem pomôcť. Ostatné bolo v rukách lekárov.“ Mladá mamička tak začala lúskať kuchárky, inšpirovala sa tiež blogmi, ktoré sa špecializujú na zdravé stravovanie, a jej domáce experimenty onedlho chutili rodine, priateľom, známym. Aj preto si založila vlastný blog, kde sa o svoje nápady rada delí.
A nám pre vás venovala aj recept na fantastický PEČENÝ KARFIOL, po ktorom sa u vás doma zľahne zem...
Zdravo upravený karfiol je vynikajúci už s prvou omáčkou. „No ak radi experimentujete, urobte aj tú druhú. Budete sa oblizovať,“ usmieva sa Mirka.
Zdroj: Robo HUBAČ
Mirkin pečený karfiol chutí božsky!
Pečený karfiol so šalviou
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
Potrebujete:
- 1 veľký karfiol
-
pečené zemiaky na cibuľke ako príloha
Na prvú omáčku:
- pol lyžičky mletej papriky
- 1 lyžica gomashio (zmes praženého sezamu, ľanových semienok a morskej soli zoženiete už aj v supermarkete)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička horčicových semienok
- štipka rímskej rasce
- 2 lyžice olivového alebo hroznového oleja
Na druhú omáčku:
- 2-3 lyžičky sladkej pasty miso (japonská pasta z fermentovanej sóje a ryže alebo obilnín je super zdravá, kúpite ju v supermakete)
- 2 lyžice čerstvého koriandra (nasekaného)
- 1 lyžička olivového alebo hroznového oleja
- 1 lyžička citrónovej šťavy
POSTUP:
- Karfiol zbavte listov a spodok odrežte tak, aby vedel stáť na plechu. Ponorte ho celý do hrnca s vodou a varte do polomäkka asi 15 minút.
- Zatiaľ pripravte omáčku na prvé potretie: Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte s olejom. Uvarený karfiol (odkvapkaný) položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ho po celej ploche omáčkou a pečte asi 40 minút pri teplote 200 °C.
- Urobte druhú omáčku: Opäť len dobre premiešajte všetky suroviny. Vyberte karfiol, potrite ho druhou omáčkou a dajte dopiecť do zlatista na 10 minút. Podávajte napríklad so zemiakmi na cibuľke. Dobrú chuť!