Jednoduché NEPEČENÉ DEZERTY: S piškótami a kopou ovocia!
4. 6. 2024, 6:06 (aktualizované: 4. 6. 2024, 8:59)

Zdroj: Shuttrestock
Doma sa budú zalizovať, aj bez vône práve dopečeného koláčika. Neriskujete, že vám prihorí, piškóty so smotanovým či tvarohovým krémom alebo so zmrzlinou a ovocím, sú v horúcich dňoch príjemné osvieženie.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku


Zdroj: Shuttrestock
Rýchly tiramisu dezert s malinami.
Rýchly tiramisu dezert s malinami a kokosom
2 porcie, príprava 25 minút
POTREBUJETE:
- 400 g malín + na ozdobenie
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 300 g kyslej smotany
- 1 lyžica kokosového alebo vanilkového cukru
- 1 a pol lyžice strúhaného kokosu
- 18 dlhých piškót
- 4 až 5 lyžíc malinového sirupu
- kakaový prášok na posypanie
POSTUP:
-
Z malín a kryštálového cukru uvarte na miernom ohni omáčku a nechajte vychladnúť. Smotanu vymiešajte vidličkou s kokosovým cukrom a kokosom.
-
Piškóty rozložte a pokvapkajte ich sirupom. Potom po tri kusy preložte na dva taniere. Polejte časťou ochutenej smotany a omáčky.
-
Zopakujte s ďalšou trojicou piškót, ktoré uložíte v tvare mriežky. Navrch uložte posledné piškóty a krém. Posypte kakaovým práškom a ozdobte čerstvými malinami.

Najobľúbenejšia nepečená ovocno-smotanová torta
10 porcií, príprava 20 minút + chladenie
POTREBUJETE:
- 1,5 kg studenej kyslej smotany
- zrniečka z vanilkového struku alebo vanilkový cukor
- cukor podľa chuti
- 150 g detských okrúhlych piškót
- čerstvé alebo zavárané mandarínky, prípadne iné sezónne ovocie
- citrónová šťava podľa chuti
- granulované kakao alebo strúhaná horká čokoláda na ozdobenie
POSTUP:
- Kilogram smotany premiešajte s vanilkovými semiačkami a cukrom podľa chuti. Tortovú formu s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Na jej dno poukladajte piškóty a zalejte ich polovicou vanilkovej smotany.
- Poukladajte ďalšiu vrstvu piškót a zalejte ju 500 g smotany rozmiešanej s granulovaným kakaom. Navrstvite poslednú vrstvu piškót a na ňu vylejte zvyšok vanilkovej smotany. Nechajte tortu stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc.
- Pripravte mandarínkový kompót: Celé mandarínky orežte nožom tak, aby ste odrezali bielu blanu aj z jednotlivých mesiačikov. Z orezaných mandarínok vyrežte jednotlivé polmesiace a zo zvyšku mandarínky vytlačte rukou šťavu. Takto postupujte so všetkými mandarínkami. Mandarínky môžete ošúpať aj ručne. Šťavu z nich nechajte zovrieť, pridajte do nej cukor a nechajte rozpustiť. Do šťavy vložte dužinu z mandarínok a nechajte kompót vychladnúť. Ak chcete, dochuťte ho ešte citrónovou šťavou.
- Tortu podávajte posypanú granulovaným kakaom spolu s mandarínkovým kompótom.

Piškótovo - tvarohový zákusok s malinami
6 porcií, príprava 30 minút + chladenie
POTREBUJETE:
- dlhé piškóty (okolo 25 kusov)
- malinový sirup
- 100 g zmäknutého masla
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 plechovica salka
- 1 lyžica vaječeného likéru
- 250 - 300 g jemného tvarohu
- čerstvé maliny alebo iné drobné sezónne ovocie
POSTUP:
- Počet piškót si pripravte podľa veľkosti podhovastej hlbšej formy, v ktorej budete dezert vrstviť. Formu vyložte fóliou tak aby dobre presahovala formu. Piškóty rozložte na podložku a pokvapkajte sirupom.
- Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom dopenista a za stále miešania postupne pridávajte salko. Ku koncu pridajte likér.
- Teraz zľahka zapracujte tvaroh. Nadýchaný krém nechajte pol hodinu v chladničke.
- Prvä vrstvu piškót uložte po dĺžke na dno formy. Navrtvite krém a maliny. Pokračujte druhou vrstvou piškót, krému a malín. Časť krému odložte do chladničky. Navrch uložte znova piškóty a prikryté fóliou vložte na noc do chladničky.
- Stuhnutý dezert vyklopte z formy a vrch ozdobte zvyšným krémom a malinami. Nakrájate na väčšie porcie.
Vyskúšajte aj tieto sladké dobroty: