Reklama

Dajte si TRI denne: MANDARÍNKY vás prekvapia úžasnými BENEFITMI

Čas mandarínok.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/ClMseG4KFPx

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Aspoň tri za deň. Problém vám to robiť nebude - madarínky sú skutočne chutným ovocím. A čítajte ďalej, koľko benefitov pre vaše zdravie je v nich.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vianočná torta s lieskovcovým krémom od architektky Jany

    Spríjemenia vám zimu, a to nielen vďaka výbornej chuti, ale i účinkom. Mandarínky majú vynikajúce nutričné hodnoty. Drobné mesiačiky sú bohaté na vitamín C. Tri až štyri mandarínky pokryjú tretinu dennej potreby tohto vitamínu, uvádza portál Zdravie. Ak si na nich pochutnáte pravidelne, posilníte imunitný systém a budete bojovať proti virózam. Vitamín C však prospeje aj pleti. Keďže stimuluje obnovu spojivového tkaniva, pokožka bude pružnejšia. Sú i dobrým zdrojom vitamínov A a E. 

    Silnejšie kosti

    Keďže obsahujú málo kyselín, sú šetrné ku žalúdku. Neobsahujú však len céčko. Možno vás to prekvapí, ale mandarínky obsahujú aj vápnik. Ovocná kyselina, ktorá je v tomto ovocí, umožňuje organizmu lepšie absorbovať práve vápnik. Lahodné mesiačiky vám posilnia nielen kosti, ale i zuby. V mandarínkach nájdete aj ďalšie dôležité minerály, najmä horčík a draslík. Pri ich konzumácie tak robíte niečo pre svoj nervový i srdcovo-cievny systém. Navyše majú najvyšší obsah selénu zo všetkých citrusových plodov. 

    Vylepšia vám postavu

    Mandarínky vám pomôžu aj pri chudnutí. Citrusové ovocie je bohaté na vlákninu a má nízky obsah sacharidov. Vedci z kanadskej univerzity Western Ontario zistili, že mandarínky obsahujú rastlinnú látku nobiletín, ktorý stimuluje spaľovanie tukov. Nachádza sa najmä v šupke a v bielych vláknach mandarínky. Vedci išli so skúmaním ešte ďalej a zistili, že nobiletín pomáha aj proti nadmernému hromadeniu tuku v pečeni. Vo všeobecnosti spomaľuje procesy, ktoré sú zodpovedné za tvorbu nového telesného tuku. Ide vám na chuť sladká maškrta? Dajte si radšej mandarínky. Osemdesiat gramov ovocia má len 32 kcal. Patria tak k potravinám, ktoré pri jedení a trávení zúžitkujú viac kalórie ako organizmu poskytli. 

    Lístky sú výhodou

    Ideálne je, ak v obchode nájdete plody aj s lístkami. Sú pekné, zelené a šťavnaté? Potom by také mali byť plody. Listy zároveň chránia mandarínky pred vyschnutím a predlžujú ich trvanlivosť. Citrusy nemajú radi chlad, preto ich neukladajte do chladničky. Uložte ich do misy, mimo priameho slnečného žiarenia. Mandarínky majú tenšiu a voľnejšiu šupku ako napríklad klementínky, takže sú náchylnejšie na vysušovanie. 

    V Dobrom jedle nájdete nielen chutné recepty, ale aj osožné rady >>>

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.