objednať časopis
všetky kategórie
Obľúbená tekvica hokkaido patrí medzi zimné tekvice.

Shutterstock

Jedávate celú tekvicu? Ak nie, robíte chybu! Skúste to TAKTO...

Tekvica je jednou z mála druhov zeleniny, ktorú môžete v kuchyni využiť takmer bez zvyškov...

Dužina plná prospešnej vlákniny

Má krásnu farbu, vynikajúcu chuť a je nesmierne zdravá. Tekvicu sa oplatí zjesť naozaj celú, pretože každá časť má v sebe iné potrebné živiny, ktoré spolu tvoria dokonalý celok. Z 90 % je tvorená vodou spolu s dôležitými minerálnymi látkami. Voda v organizme na seba viaže škodlivé toxíny, ktoré sa z tela následne vyplavujú.

Tekvica je z 90 % tvorená vodou spolu s dôležitými minerálnymi látkami.
Tekvica je z 90 % tvorená vodou spolu s dôležitými minerálnymi látkami.
Zdroj: Shuterstock
Martin varí veľmi rád pre celú rodinku.
Čítajte viac
Obľúbená dobrota jesene v zdravšej verzii: Tekvicový koláč podľa Martina Šmahela!

Okrem vody obsahuje dužina tekvice aj prospešnú vlákninu, ktorápodporuje trávenie a správnu funkciu čriev. Je bohatá aj na antioxidant betakarotén, ktorý chráni organizmus a je zdrojom vitamínu A. Výživová odborníčka Tereza Vincourová tiež odporúča využiť dužinu na prípravu pleťovej masky. „Vitamíny a minerálne látky nachádzajúce sa v tekvicovej dužine môžu blahodarne pôsobiť aj na vašu pokožku. Dokážu rozžiariť pleť, dodať jej elasticitu a pomáhajú aj v boji  proti vráskam," prezradila pre časopis Zdravie.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Kategórie