objednať časopis
všetky kategórie

Figám sa na našom území darí, z čoho máme veľkú radosť. Tak si z z nich môžeme pripravovať jedlá a dezerty s nádychom exotiky. Poďte do toho s nami!

KIŠ SO ŠUNKOU, S FIGAMI A KOZÍM SYROM

Kiš so šunkou, s figami a kozím syrom
Kiš so šunkou, s figami a kozím syrom
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

NA CESTO:

  • 250 g hladkej múky
  • 130 g masla (chladeného)
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 2-3 lyžice mlieka (ak treba)

NA NÁPLŇ:

  • 250 g cream fresh
  • 2 vajcia
  • 50 g sušenej šunky
  • 5-6 fíg
  • 100 g kozieho syra
  • 2 vetvičky tymianu
  • soľ, korenie podľa chuti
Kiš so šunkou, s figami a kozím syrom
Kiš so šunkou, s figami a kozím syrom
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

POSTUP:

  1. Do mixéra dajte múku, maslo, soľ a vypracujte mrveničku. Pridajte vajce a spracujte na hladké cesto. Ak treba, pridajte trochu studeného mlieka. Z cesta vytvarujte placku, zabaľte ju do fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
  2. Vychladené cesto rozvaľkajte a ak sa lepí, podsypte ho múkou. Cestom vyložte okrúhlu formu na pečenie a dajte chladiť ešte na 20 minút.
  3. Na vychladené cesto rozprestrite papier na pečenie a zaťažte ho sušenou fazuľou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.
  4. Zatiaľ pripravte náplň: Do misy dajte cream fresh, vajcia, soľ, korenie, polovicu tymianu a polovicu natrhanej šunky. Dobre zmiešajte a zmes nalejte na predpečené cesto. Navrch poukladajte zvyšnú šunku, figy nakrájané na plátky a rozdrobený kozí syr.
  5. Nakoniec posypte druhou polovicou tymianu a dajte piecť na 35-40 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Upečený kiš nechajte trochu vychladnúť a môžete podávať.

Recepty s figami pokračujú na ďalšej strane >>>