Reklama

Domáca BYLINKOVÁ SOĽ: Namiešajte si zmes na mieru!

Bylinná soľ.

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Náš kuchár Ľuboš pre vás namixoval štyri špeciálne kombinácie, ktoré využijete na grilovačke i na dochutenie cestovín, šalátov či polievok. Myslite ale na to, aby ste ich nepresolili!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Pesto - pochúťka s vôňou Stredomoria: BAZALKA v nej nesmie chýbať!

    Zdroj: Dobré jedlo/laura Witteková

    Soľ ma mnoho podôb. Primiešajte ju do bylinkových zmesí, ktoré jedlám dodajú zaujímavú chuť.

    Soľ a bylinky

    Jeden z prvých vzorcov, ktoré sme sa naučili na hodinách chémie a aj jeden z najlepšie zapamätateľných. NaCl, teda chlorid sodný je kuchynská soľ. Väčšina z nás si bez nej svoj každodenný kulinársky život nevie predstaviť. Hippokrates na ňu nedal v liečiteľstve dopustiť a vo veľkom ju tiež pre kozmetické účinky využívala aj Kleopatra. V povojnových časoch, keď jej bolo nedostatok, dostala superlatív „biele zlato“ .

    Zdroj: Shutterstock

    Bylinková soľ

    No dobre vieme, že aj pre chuťové, ale aj zdravotné účinky, treba s ňou narábať veľmi opatrne. Pre náš organizmus je isté množstvo životne dôležité, no s jej množstvom to naozaj netreba preháňať. Intenzita jej chuti závisí od druhov, ktoré sa získavajú morskej soli alebo ťažením z ložísk pod zemou. Odporúčaná denná dávka sú 4 gramy soli. Aby ste to veľmi „neprešvihli“, nahraďte ju sčasti bylinkami a koreninami, ktoré jedlo spolu krásne dochutia. Do zmesí s bylinkami je dobré použiť aj himalájsku alebo morskú hrubozrnnú soľ. Na ochutenie jedla stačí štipka - dve...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Paradajky na vrchole: Vyskúšajte zaujímavé kombinácie chutí
      Anketa

      Vyrábate si bylinkovú soľ doma?

      • Áno, mám vždy pripravenú svoju.0%
      • Zatiaľ nie, ale skúsim jeden z týchto tipov.100%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Zdroj: Valentína Nídelová

      Bylinková soľ s jedlými kvetmi.

      Bylinková soľ s kvetmi

      1 PORCIA, PRÍPRAVA 10 MINÚT

       

      POTREBUJETE:

      • 1 lyžička soli

      • asi 20 guľôčok čierneho alebo farebného korenia

      • 1 lyžica sušených jedlých kvetov

      • pol lyžičky sušenej bazalky

      • pol lyžičky sušeného oregana

      • pol lyžičky sušeného tymianu

      • štvrť lyžičky sušeného granulovaného cesnaku

       

      POSTUP:

      Všetky suroviny podrvte v mažiari na požadovanú konzistenciu. Skladujte v dobre uzatvorenej nádobe.

      Soľ je vhodná na dochutenie akýchkoľvek pokrmov, skvelá je takisto na čerstvom chlebe s maslom, v šaláte alebo polievke. Ak ju pridávate do varenia, už viac nesoľte.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Potraviny, ktoré škodia viac ako cigarety: Na čo pozor?

        Zdroj: Valentína Nídelová

        Grilovacia soľ na mäso.

        Grilovacia bylinková soľ

        1  PORCIA, PRÍPRAVA 10 MINÚT

         

        POTREBUJETE:

        • 1 lyžička soli

        • asi 25 guľôčok čierneho korenia

        • 1 lyžička hnedého cukru

        • 1 lyžička sladkej mletej papriky 

        • pol lyžičky údenej mletej papriky

        • pol lyžičky cesnaku

        • pol lyžičky sušeného zázvoru

        • pol lyžičky sušeného tymianu

        • pol lyžičky sušeného rozmarínu

        • štvrť lyžičky mletého čili

         

        POSTUP:

        Všetky ingrediencie spolu podrvte v mažiari. Táto dávka vystačí na kilo vykosteného mäsa.

        Grilovaciu soľ môžete vmasírovať do bravčových rebierok alebo morčacích stehien, prípadne ňou potrieť karfiolové steaky. Takto pripravené suroviny nechajte niekoľko hodín odložené v chladničke na spodnej poličke.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Baklažánové hody: Nápady na chutné recepty vám zachutia!

          Zdroj: Valentína Nídelová

          Exotická marocká zmes soli, bylín a korenia.

          Marocká soliaca zmes

          1 PORCIA, PRÍPRAVA 10 MINÚT

           

          POTREBUJETE: 

          • 1 lyžička soli

          • asi 20 guľôčok čierneho alebo farebného korenia

          • 1 lyžička rímskej rasce

          • pol lyžičky mletej sladkej papriky

          • pol lyžičky semiačok koriandra

          • pol lyžičky mletej škorice

          • štvrť lyžičky kurkumy

          • štvrť lyžičky sušených levanduľových kvetov

          • štvrť lyžičky anízu

          • štvrť lyžičky klinčekov

          • štipka nastrúhaného muškátového orecha

          • mleté čili podľa chuti

           

          POSTUP:

          Celé druhy korenia podrvte v mažiari, potom k nim pridajte sypké zložky. Zmes zo soli, sušených byliniek a z korenín vydrží riadne uzavretá aj niekoľko mesiacov.

          V tejto bohatej soliacej zmesi je mnoho byliniek a korenia. Ak niektoré z nich nemáte v obľube, pokojne ich vynechajte. Zmes sa výborne hodí na jahňacie a kuracie mäso aj na pečenú mrkvu. Jej intenzitu v jedlách príjemne zjemní jogurt alebo kyslá smotana.

           

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Zlaté rybky: Upečte ich alebo ugrilujte podľa našich tipov

            Zdroj: Valentína Nídelová

            Citrónovo-bylinková soľ.

            Citrónovo-bylinková soľ

            1 PORCIA, PRÍPRAVA 5 MINÚT

             

            POTREBUJETE: 

            • 1 lyžička morskej soli

            • 1 lyžička sušenej citrónovej kôry

            • 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate

            • pol lyžičky sušeného oregana

            • pol lyžičky sušenej bazalky

             

            POSTUP:

            Všetky suroviny iba dobre zmiešajte.

            Ochutená citrónová soľ dá jemný stredomorský nádych každému jedlu. Soľ a citrónová kôra zvýrazňujú, no nijako intenzívne nemenia chuť jedál. Zmes je doplnená o jemné bylinky. Použite ju na ryby, do ľahkých strukovinových alebo zeleninových šalátov či na hydinu. Na doplnenie chuti môžete jedlá pokvapkať citrónovou šťavou.

            Autor článku

            Mária Abrahámová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!