Domáca BYLINKOVÁ SOĽ: Namiešajte si zmes na mieru!
6. 8. 2024, 9:33 (aktualizované: 6. 8. 2024, 9:34)

Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Náš kuchár Ľuboš pre vás namixoval štyri špeciálne kombinácie, ktoré využijete na grilovačke i na dochutenie cestovín, šalátov či polievok. Myslite ale na to, aby ste ich nepresolili!
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Galéria k článku
Zdroj: Dobré jedlo/laura Witteková
Soľ ma mnoho podôb. Primiešajte ju do bylinkových zmesí, ktoré jedlám dodajú zaujímavú chuť.
Soľ a bylinky
Jeden z prvých vzorcov, ktoré sme sa naučili na hodinách chémie a aj jeden z najlepšie zapamätateľných. NaCl, teda chlorid sodný je kuchynská soľ. Väčšina z nás si bez nej svoj každodenný kulinársky život nevie predstaviť. Hippokrates na ňu nedal v liečiteľstve dopustiť a vo veľkom ju tiež pre kozmetické účinky využívala aj Kleopatra. V povojnových časoch, keď jej bolo nedostatok, dostala superlatív „biele zlato“ .
Zdroj: Shutterstock
Bylinková soľ
No dobre vieme, že aj pre chuťové, ale aj zdravotné účinky, treba s ňou narábať veľmi opatrne. Pre náš organizmus je isté množstvo životne dôležité, no s jej množstvom to naozaj netreba preháňať. Intenzita jej chuti závisí od druhov, ktoré sa získavajú morskej soli alebo ťažením z ložísk pod zemou. Odporúčaná denná dávka sú 4 gramy soli. Aby ste to veľmi „neprešvihli“, nahraďte ju sčasti bylinkami a koreninami, ktoré jedlo spolu krásne dochutia. Do zmesí s bylinkami je dobré použiť aj himalájsku alebo morskú hrubozrnnú soľ. Na ochutenie jedla stačí štipka - dve...
Anketa
Vyrábate si bylinkovú soľ doma?
- Áno, mám vždy pripravenú svoju.0%
- Zatiaľ nie, ale skúsim jeden z týchto tipov.100%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Valentína Nídelová
Bylinková soľ s jedlými kvetmi.
Bylinková soľ s kvetmi
1 PORCIA, PRÍPRAVA 10 MINÚT
POTREBUJETE:
-
1 lyžička soli
-
asi 20 guľôčok čierneho alebo farebného korenia
-
1 lyžica sušených jedlých kvetov
-
pol lyžičky sušenej bazalky
-
pol lyžičky sušeného oregana
-
pol lyžičky sušeného tymianu
-
štvrť lyžičky sušeného granulovaného cesnaku
POSTUP:
Všetky suroviny podrvte v mažiari na požadovanú konzistenciu. Skladujte v dobre uzatvorenej nádobe.
Soľ je vhodná na dochutenie akýchkoľvek pokrmov, skvelá je takisto na čerstvom chlebe s maslom, v šaláte alebo polievke. Ak ju pridávate do varenia, už viac nesoľte.
Zdroj: Valentína Nídelová
Grilovacia soľ na mäso.
Grilovacia bylinková soľ
1 PORCIA, PRÍPRAVA 10 MINÚT
POTREBUJETE:
-
1 lyžička soli
-
asi 25 guľôčok čierneho korenia
-
1 lyžička hnedého cukru
-
1 lyžička sladkej mletej papriky
-
pol lyžičky údenej mletej papriky
-
pol lyžičky cesnaku
-
pol lyžičky sušeného zázvoru
-
pol lyžičky sušeného tymianu
-
pol lyžičky sušeného rozmarínu
-
štvrť lyžičky mletého čili
POSTUP:
Všetky ingrediencie spolu podrvte v mažiari. Táto dávka vystačí na kilo vykosteného mäsa.
Grilovaciu soľ môžete vmasírovať do bravčových rebierok alebo morčacích stehien, prípadne ňou potrieť karfiolové steaky. Takto pripravené suroviny nechajte niekoľko hodín odložené v chladničke na spodnej poličke.
Zdroj: Valentína Nídelová
Exotická marocká zmes soli, bylín a korenia.
Marocká soliaca zmes
1 PORCIA, PRÍPRAVA 10 MINÚT
POTREBUJETE:
-
1 lyžička soli
-
asi 20 guľôčok čierneho alebo farebného korenia
-
1 lyžička rímskej rasce
-
pol lyžičky mletej sladkej papriky
-
pol lyžičky semiačok koriandra
-
pol lyžičky mletej škorice
-
štvrť lyžičky kurkumy
-
štvrť lyžičky sušených levanduľových kvetov
-
štvrť lyžičky anízu
-
štvrť lyžičky klinčekov
-
štipka nastrúhaného muškátového orecha
-
mleté čili podľa chuti
POSTUP:
Celé druhy korenia podrvte v mažiari, potom k nim pridajte sypké zložky. Zmes zo soli, sušených byliniek a z korenín vydrží riadne uzavretá aj niekoľko mesiacov.
V tejto bohatej soliacej zmesi je mnoho byliniek a korenia. Ak niektoré z nich nemáte v obľube, pokojne ich vynechajte. Zmes sa výborne hodí na jahňacie a kuracie mäso aj na pečenú mrkvu. Jej intenzitu v jedlách príjemne zjemní jogurt alebo kyslá smotana.
Zdroj: Valentína Nídelová
Citrónovo-bylinková soľ.
Citrónovo-bylinková soľ
1 PORCIA, PRÍPRAVA 5 MINÚT
POTREBUJETE:
-
1 lyžička morskej soli
-
1 lyžička sušenej citrónovej kôry
-
1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
-
pol lyžičky sušeného oregana
-
pol lyžičky sušenej bazalky
POSTUP:
Všetky suroviny iba dobre zmiešajte.
Ochutená citrónová soľ dá jemný stredomorský nádych každému jedlu. Soľ a citrónová kôra zvýrazňujú, no nijako intenzívne nemenia chuť jedál. Zmes je doplnená o jemné bylinky. Použite ju na ryby, do ľahkých strukovinových alebo zeleninových šalátov či na hydinu. Na doplnenie chuti môžete jedlá pokvapkať citrónovou šťavou.