KAČACIE STEHNÁ S ÁZIJSKOU TEKVICOVOU OMÁČKOU
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT
Potrebujete:
- 4 kačacie stehná
- 1 stredne veľkú tekvica hokaido
- 4 šalotky
- 2 stonky citrónovej trávy
- 2 strúčiky cesnaku
- kúsok zázvoru
- hydinový vývar
- limetová šťava a hnedý cukor na dochutenie
- kačací tuk
- soľ, mleté čierne korenie
Ako príloha:
- 500 g ryžových rezancov
- 1 menší pór
- 2 mrkvy
- olej
- soľ, mleté čierne korenie
Na servírovanie:
- hrsť koriandrových lístkov
- 1-2 čerstvé čili papričky
POSTUP
- Kačacie stehná očistite, osoľte a okoreňte a orestujte z oboch strán na horúcom tuku. Restovanie bude trvať zhruba 5 minút.
- Stehná vyberte, odložte a do panvice pridajte tuk, ak treba. Osmažte na ňom nahrubo nakrájané šalotky, popučenú a rozštvrtenú citrónovú trávu a ku koncu pridajte očistený a nasekaný cesnak a zázvor.
- Pridajte umytú a nakrájanú tekvicu hokaido zbavenú jadierok. Premiešajte a minútu smažte spolu so šalotkami.
- Do hrnca vložte späť orestované stehná, podlejte vývarom, prikryte a pozvoľna duste domäkka 45 až 60 minút.
- Stehná a citrónovú trávu vyberte, tekvicu pomixujte do krémova. Dochuťte limetovou šťavou a hnedým cukrom. Aby mali stehná chrumkavú kožu, môžete ich krátko opiecť pod grilom alebo v panvici na rozpálenom tuku.
- Medzitým pripravte ryžové rezance podľa návodu na obale. Nadrobno nakrájaný pór a mrkvu nakrájanú na tenké plátky osmažte na tuku, osoľte, okoreňte a premiešajte s ryžovými rezancami.
- Kačacie stehná podávajte s tekvicovou omáčkou, lístkami koriandra, nadrobno nakrájanou čili papričkou a ryžovými rezancami. Ak ste nezohnali citrónovú trávu, nahraďte ju pár lístkami medovky alebo mäty, ktorú pridajte na taniere s trochou najemno nastrúhanej citrónovej kôry.
Viac receptov na stehienka nájdete na ďalšej strane >>>