To bude chuťový zážitok: ŠALVIOVÉ KOLENO s gaštanovo-zemiakovým pyré
Pomaly pečené koleno si vyžaduje, aby ste sa mu povenovali vopred, ale nemusíte sa obávať, veľa námahy vás stáť nebude. No poskytne vám nadpozemský chuťový zážitok! S gaštanovo-zemiakovým pyré to bude labužnícke nebo!
- 40 min.
- porcie: 3
- Stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 kszadné bravčové koleno
- 6 ksstrúčikov cesnaku (na špikovanie aj opekanie)
- 1 kslisty a stonky čerstvej šalvie
- 1 lyžicacelej rasce
- 3 ksväčšie cibule
- 1 ksvývar alebo voda
- 1 kssoľ
- 1 ksbravčová masť alebo olej
- 1 kskukuričný škrob alebo maslo na zahustenie omáčky (nemusí byť)
Na pyré:
- 3 ksstrúčiky cesnaku
- 1 ksbobkový list
- 750 gmúčnych zemiakov
- 250 gčerstvých gaštanov
- 1 ksmaslo
- 1 ksplnotučné mlieko
- 1 kssoľ, mleté čierne korenie
Postup
krok
Bravčové koleno umyte a osušte. Jemne popichajte kožu (nie mäso) na mnohých miestach špičkou ostrého noža alebo vidličkou. Obnažené mäso prešpikujte plátkami cesnaku.
krok
Premiešajte spolu pár lyžičiek soli a pár nadrobno nasekaných listov šalvie. Šalviovú soľ a celú rascu vmasírujte do mäsa a kože (aj pod kožu tam, kde je to možné). Koleno dajte na 24 – 48 hodín prikryté do chladničky. Pred opekaním koleno riadne osušte kuchynskou utierkou.
krok
V hrnci, ktorý čo najlepšie kopíruje rozmery kolena, ho sprudka opečte na bravčovej masti alebo oleji zo všetkých strán. Koleno vyberte, na výpeku osmažte cibuľu nakrájanú na polmesiace a pár strúčikov cesnaku. Vložte koleno späť do hrnca, prilejte toľko vývaru alebo vody, aby koleno bolo ponorené iba spolovice. Vhoďte do hrnca stonky šalvie, hermeticky ho uzavrite a vložte do rúry vyhriatej na 95 – 110 °C. Občas hrncom zatraste namiesto miešania alebo koleno prelejte výpekom.
krok
Po 10 hodinách skontrolujte, či je mäso uvarené a mäkké, ak nie, pokračujte. Hotové koleno nechajte vychladnúť v hrnci pri izbovej teplote. Tekutinu z hrnca zbavte nadmerného tuku a zredukujte varením na výraznú a hustejšiu omáčku. Môžete ju zjemniť maslom alebo zahustiť kukuričným škrobom či múkou.
krok
Asi hodinu pred podávaním preložte koleno na plech s mriežkou a upečte v rúre pri teplote 200 – 220 °C do zlatohneda a chrumkava.
krok
Pripravte pyré: Do užšieho hrnca nalejte 250 ml osolenej vody, pridajte pár strúčikov cesnaku, bobkový list a zopár umytých zemiakových šupiek. Nad vodu umiestnite parné sitko a doň vložte narezané umyté čerstvé gaštany a ošúpané nakrájané múčne zemiaky. Tekutinu priveďte do varu a hrniec zakryte. Zemiaky uvarte nad parou domäkka. Nechajte ich chvíľu vysušiť prirodzeným odparením a spolu s olúpanými gaštanmi a hrudkou masla ich popučte pučidlom na zemiaky.
krok
Tekutinu, ktorá zostala po parení zemiakov (bez cesnaku a bobkového listu) zredukujte varením na veľmi malé množstvo, zalejte pohárom mlieka a priveďte do varu. Toto mlieko primiešajte k teplému pyré. Ak treba, pridajte ešte teplé mlieko a pyré dochuťte.
krok
Koleno podávajte s pyré, krátko posmaženými šalviovými listami a omáčkou.
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Neodolateľné JAHODY: Skúsite ich takto naaranžovať do nepečenej torty?

Máte radi špargľu? Kráľovská zelenina je na vrchole sezóny!
