Reklama

Chcete obmedziť pečivo? Perfektný recept na žemličky BEZ MÚKY!

Upečte si domáce pečivo.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Štatistiky ukazujú, že mnohí z nás si deň bez pečiva nevedia predstaviť. Ak vás ale straší, že z neho nafukuje, prípadne sa priberáte, existuje ľahké riešenie. Pečte si žemličky bez múky a pochutnávajte si bez výčitiek.

Mnohí ľudia, ktorí sú na diéte, hľadajú rôzne alternatívy krajca chleba, ktorý by však nebol z nafúknutých burizónov, nechutil by ako piliny, no ani nebol vlhký z mrkvy či karfiolu. Chceli by ho mäkký, nadýchaný, nedrobivý, aby však neobsahoval múku, sacharidy ani lepok. Zdá sa to nemožné, a predsa také čosi existuje, radí týždenník Šarm.

Obláčikový chlieb

Po anglicky sa mu hovorí cloud bread, teda oblačný či obláčikový chlieb. Bez problémov to však môžu byť aj obláčikové žemle, na ktoré si môžete dať maslo, nátierku, a keď si do nich vložíte mleté mäso a zeleninu, máte prvotriedny hamburger, ktorý obstojí aj v najprísnejšej bezsacharidovej diéte. Z cesta sa však dá spraviť aj pizza či placka, ktorú naplníte na spôsob tortilly. Jednoducho, záleží len na vašej chuti a kuchárskej kreativite.

Zdroj: Shutterstock

Čerstvo upečené žemličky budú naozaj skvelé!

Žemličky bez múky

Podľa základného receptu potrebujete na cloud bread hlavne vajcia, cottage cheese, soľ a vínny kameň. Ten nemá doma každý, no dá sa nahradiť obyčajným práškom do pečiva. Namiesto cottage sa zase dá použiť jogurt, tvaroh, mascarpone, parmezán... Niekto ho dokonca robí iba z vajec, ale vtedy preráža vaječná chuť. Dochutiť cesto môžete bylinkovou soľou či sušeným cesnakom, povrch žemlí posypať sezamom a bylinkami.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Raňajky s VAJÍČKAMI: Vyskúšajte SUPER RECEPTY, budete sa zalizovať!
    Zdroj: NMH

    Obláčikové žemle

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Žemle s cibuľkovou nátierkou

    Potrebujete

    • 2 vajcia
    • 150 g cottage syra
    • štvrť lyžičky bezfosfátového prášku do pečiva (ideálne čistého vínneho kameňa, ale bude fungovať i obyčajný kypriaci prášok)
    • trochu bylinkovej soli

    Postup:

    1. Oddeľte žĺtky od bielkov. K bielkam pridajte vínny kameň alebo prášok do pečiva a vyšľahajte tuhý sneh.
    2. K žĺtkom pridajte cottage zbavený tekutiny a rozmixujte na hladko.
    3. Do syrovej zmesi opatrne na dva razy zapracujte sneh, aby nevyfučal.
    4. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladajte žemličky, môžete na to použiť malú naberačku a plechom párkrát buchnúť o dosku, aby bol povrch cesta rovnomernejší. Pečte asi 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C do zlatohneda.
    5. Po vybratí z rúry žemle trochu spľasnú, ale na nadýchanosti im to neuberie.

    Čítajte aj: