Doniesli ste si z trhu či zo záhrady viazaničku jarnej cibuľky? Robte to pravidelne, lebo sa ju oplatí nakrájať na každú nátierku alebo si ňou osviežiť akýkoľvek miešaný šalát.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Ako ODKÔSTKOVAŤ ČEREŠNE? Praktické tipy vám zachránia prsty a fúru času Zdroj: Canva
Portál Zdraviepriniesol informácie o výživovom bohatstve jarnej cibuľky a tiež upozornil na to, že by ste si ju nemali zabudnúť ošúpať. A Dobré jedlo pridáva overené recepty, v ktorých si ju vychutnáte naplno.
Vylepší vám čísla
Silná stránka jarnej cibuľky spočíva aj v horčičných esenciálnych olejoch. Posilňuje črevnú mikroflóru a zároveň pôsobí ako mierne prírodné antibiotikum. Oproti klasickej cibuli je jej výhodou lepšia stráviteľnosť a jemnejšia chuť. Zdá sa, že pravidelná konzumácia jarnej cibule sa môže podieľať na znížení rizika vzniku rakoviny žalúdka.Súčasťou horčičných esenciálnych olejov sú i sulfidy, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení.Vďaka ich antioxidačnému a antibakteriálnemu účinku sa podieľajú na znižovaní krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.
Bohatá na živiny
Sto gramov tejto zeleniny pokryje štvrtinu denného príjmu vitamínu C. Zároveň však organizmus obohatíte aj o vitamíny skupiny B, železo, horčík, draslík, vápnik či bielkoviny. Určite nevyhadzujte ani zelenú časť cibuľky, tá je mimoriadne bohatá na vitamín A.
A prečo ju treba šúpať? Dozviete sa na ďalšej strane, kde sú aj recepty >>>
Prečo ju šúpať?
Po zbere či kúpe skladujte cibuľku v chlade a suchu, nikdy však nie dlhšie ako týždeň. Pred konzumáciou a spracovaním odstráňte suché časti i vonkajšiu šupku. Práve v nej sa môžu držať hnojivá, ktoré sa používali pri pestovaní. Hoci jarnú cibuľku nájdete v obchode celoročne, na jar a začiatkom leta väčšinou pochádza z domácich zdrojov a pestuje sa voľne.