Portál Zdraviepriniesol informácie o výživovom bohatstve jarnej cibuľky a tiež upozornil na to, že by ste si ju nemali zabudnúť ošúpať. A Dobré jedlo pridáva overené recepty, v ktorých si ju vychutnáte naplno.
Vylepší vám čísla
Silná stránka jarnej cibuľky spočíva aj v horčičných esenciálnych olejoch. Posilňuje črevnú mikroflóru a zároveň pôsobí ako mierne prírodné antibiotikum. Oproti klasickej cibuli je jej výhodou lepšia stráviteľnosť a jemnejšia chuť. Zdá sa, že pravidelná konzumácia jarnej cibule sa môže podieľať na znížení rizika vzniku rakoviny žalúdka. Súčasťou horčičných esenciálnych olejov sú i sulfidy, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Vďaka ich antioxidačnému a antibakteriálnemu účinku sa podieľajú na znižovaní krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.
Bohatá na živiny
Sto gramov tejto zeleniny pokryje štvrtinu denného príjmu vitamínu C. Zároveň však organizmus obohatíte aj o vitamíny skupiny B, železo, horčík, draslík, vápnik či bielkoviny. Určite nevyhadzujte ani zelenú časť cibuľky, tá je mimoriadne bohatá na vitamín A.
A prečo ju treba šúpať? Dozviete sa na ďalšej strane, kde sú aj recepty >>>