Reklama

Voňavá JARNÁ CIBUĽKA je teraz najlepšia: Ale treba ju dobre ošúpať, lebo...

Vyhadzujete odrezky z jarnej cibuľky? Škoda!

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Doniesli ste si z trhu či zo záhrady viazaničku jarnej cibuľky? Robte to pravidelne, lebo sa ju oplatí nakrájať na každú nátierku alebo si ňou osviežiť akýkoľvek miešaný šalát.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako ODKÔSTKOVAŤ ČEREŠNE? Praktické tipy vám zachránia prsty a fúru času
    Zdroj: Canva

    Portál Zdravie priniesol informácie o výživovom bohatstve jarnej cibuľky a tiež upozornil na to, že by ste si ju nemali zabudnúť ošúpať. A Dobré jedlo pridáva overené recepty, v ktorých si ju vychutnáte naplno.

    Vylepší vám čísla

    Silná stránka jarnej cibuľky spočíva aj v horčičných esenciálnych olejoch. Posilňuje črevnú mikroflóru a zároveň pôsobí ako mierne prírodné antibiotikum. Oproti klasickej cibuli je jej výhodou lepšia stráviteľnosť a jemnejšia chuť. Zdá sa, že pravidelná konzumácia jarnej cibule sa môže podieľať na znížení rizika vzniku rakoviny žalúdka. Súčasťou horčičných esenciálnych olejov sú i sulfidy, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Vďaka ich antioxidačnému a antibakteriálnemu účinku sa podieľajú na znižovaní krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.

    Bohatá na živiny

    Sto gramov tejto zeleniny pokryje štvrtinu denného príjmu vitamínu C. Zároveň však organizmus obohatíte aj o vitamíny skupiny B, železo, horčík, draslík, vápnik či bielkoviny. Určite nevyhadzujte ani zelenú časť cibuľky, tá je mimoriadne bohatá na vitamín A.

    A prečo ju treba šúpať? Dozviete sa na ďalšej strane, kde sú aj recepty >>>

    Prečo ju šúpať?

    Po zbere či kúpe skladujte cibuľku v chlade a suchu, nikdy však nie dlhšie ako týždeň. Pred konzumáciou a spracovaním odstráňte suché časti i vonkajšiu šupku. Práve v nej sa môžu držať hnojivá, ktoré sa používali pri pestovaní. Hoci jarnú cibuľku nájdete v obchode celoročne, na jar a začiatkom leta väčšinou pochádza z domácich zdrojov a pestuje sa voľne.

    Užite si ju naplno v receptoch z Dobrého jedla:

    Bryndzový osúch

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    slovenský osúch

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Pripravte si voňavý KYSNUTÝ OSÚCH S BRYNDZOU ako od babičky. TEASER

      Celý recept nájdete tu:

      Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Šťavnaté syrové nite: Takto ich ťahá farmárka Lenka

        Nivová nátierka s mladou cibuľkou

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Nivová nátierka s mladou cibuľkou

        Recept nájdete tu:

        Viac receptov nájdete na ďalšej strane >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
         
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • captions and subtitles off, selected

          Nákyp s kuracím mäsom a jarnou cibuľkou

          Zdroj: Wittekova Laura Spolocnost7plus

          Nákyp s kuracím mäsom a jarnou cibuľkou

          Vyskúšajte aj: