Reklama

Je čas nakladať! Máme overený recept na tradičnú KVASENÚ KAPUSTU aj trendové KIMČI

Kvasená kapusta.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Slovenská kvasená kapusta, kórejské kimči alebo indický achaar… Ide o tradičnú fermentovanú zeleninu, ktorá sa stáva hviezdou modernej kuchyne. Obohatí váš jedálniček, podporí trávenie, posilní imunitu a dodá telu množstvo probiotík.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Klobása ako hlavná hviezda: V týchto receptoch vyniká!

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Kvasená kapusta.

    KVASENÁ KAPUSTA

    10 L SÚDOK, PRÍPRAVA 30 MINÚT, ODLEŽANIE 6 AŽ 12 HODÍN, KVASENIE 3 AŽ 4 TÝŽDNE

    Potrebujete:

    • 11 kg bielej kapusty
    • 2 kg žltej cibule
    • 250 g soli
    • 7 g celého čierneho korenia
    • 5 g celého nového korenia
    • 5 g celej rasce
    • 5 g bobkových listov
    • 1 kg jabĺk

    POSTUP:

    1. Kapustu umyte a najemno nastrúhajte. Cibuľu nastrúhajte na tenké plátky.
    2. Veľkú misu dôkladne umyte. Na dno misy nasypte hrubšiu vrstvu kapusty, posypte cibuľou, soľou, koreninami, bobkovým listom a uložte zopár jabĺk. Pridajte ďalšiu vrstvu kapusty a postup opakujte, kým neminiete všetky suroviny.
    3. Misu zakryte a nechajte 6 až 12 hodín odležať. Odležanú kapustu natlačte do súdka a nakoniec dobre pritlačte drevenú doštičku a zaťažte. Všetko musí byť čisté.
    4. Kapustu zalejte vodou, ktorá zostala po odležaní, a zakryte veko súdka. Veko má žliabok, do ktorého nalejte vodu, aby ste zabránili prístupu vzduchu ku kapuste. Ak sa voda zo žliabku vyparí, treba ju doliať. Kapustu takto nechajte kvasiť 3 až 4 týždne. Ak to nie je nutné, veko na súdku neotvárajte.

    Aby ste nemuseli pri čakaní na chutnú kapustu prehĺtať slinky naprázdno, vyskúšajte si vyrobiť aj domáce kimči, na ktorom si môžete pochutiť už po troch až štyroch dňoch od naloženia. Recept pre vás máme na ďalšej strane...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      NAKLADANÝ CAMEMBERT: Dobrota, ktorú môžete aj darovať!

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Kórejske kimči.

      KÓREJSKÉ KIMČI

      4 POHÁRE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 6 MINÚT, ODLEŽANIE 3 AŽ 4 DNI

      Potrebujete:

      Na ryžový nálev:

      • 250 ml vody
      • 50 g ryžovej múky
      • 100 g krupicového cukru

      Na korenenú pastu:

      • 50 g čerstvého zázvoru
      • 50 g cesnaku
      • 1 žltá cibuľa
      • 100 ml rybej omáčky
      • 2 lyžice mletej červenej papriky
      • 1 lyžička vločiek čili

      Na zeleninu:

      • 1,5 kg pekinskej kapusty
      • 80 g soli
      • 1 biela reďkovka
      • 2 mrkvy
      • 1 pór
      • 4 jarné cibuľky

      POSTUP:

      1. Do hrnca vlejte vodu, pridajte ryžovú múku a priveďte do varu. Za stáleho miešania varte na miernom ohni 5 až 6 minút. Odstavte, vsypte cukor a dobre rozmiešajte. Nechajte vychladnúť.
      2. Na pastu dajte do mixéra očistený zázvor nakrájaný na menšie kúsky, strúčiky cesnaku, nakrájanú cibuľu a zvyšné suroviny. Rozmixujte na hladkú pastu, ktorú následne zmiešajte s ryžovým nálevom.
      3. Umyté kapustové listy nechajte odkvapkať a nakrájajte na väčšie kúsky. Kapustu dobre premiešajte so soľou, premiešavanie opakujte ešte trikrát, každú polhodinu.
      4. Potom kapustu umyte od soli a nechajte odkvapkať. Pridajte zvyšnú zeleninu, ktorú ste nakrájali na tenšie plátky, a poriadne premiešajte s korenenou zmesou.
      5. Zeleninu natlačte do pohárov, dobre uzatvorte a nechajte 3 až 4 dni pri izbovej teplote odležať. Potom uložte poháre do chladničky.

      Autor článku

      Veronika Kollárová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.