Je čas nakladať! Máme overený recept na tradičnú KVASENÚ KAPUSTU aj trendové KIMČI
27. 9. 2024, 7:21 (aktualizované: 27. 9. 2024, 8:07)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Slovenská kvasená kapusta, kórejské kimči alebo indický achaar… Ide o tradičnú fermentovanú zeleninu, ktorá sa stáva hviezdou modernej kuchyne. Obohatí váš jedálniček, podporí trávenie, posilní imunitu a dodá telu množstvo probiotík.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Kvasená kapusta.
KVASENÁ KAPUSTA
10 L SÚDOK, PRÍPRAVA 30 MINÚT, ODLEŽANIE 6 AŽ 12 HODÍN, KVASENIE 3 AŽ 4 TÝŽDNE
Potrebujete:
- 11 kg bielej kapusty
- 2 kg žltej cibule
- 250 g soli
- 7 g celého čierneho korenia
- 5 g celého nového korenia
- 5 g celej rasce
- 5 g bobkových listov
- 1 kg jabĺk
POSTUP:
- Kapustu umyte a najemno nastrúhajte. Cibuľu nastrúhajte na tenké plátky.
- Veľkú misu dôkladne umyte. Na dno misy nasypte hrubšiu vrstvu kapusty, posypte cibuľou, soľou, koreninami, bobkovým listom a uložte zopár jabĺk. Pridajte ďalšiu vrstvu kapusty a postup opakujte, kým neminiete všetky suroviny.
- Misu zakryte a nechajte 6 až 12 hodín odležať. Odležanú kapustu natlačte do súdka a nakoniec dobre pritlačte drevenú doštičku a zaťažte. Všetko musí byť čisté.
- Kapustu zalejte vodou, ktorá zostala po odležaní, a zakryte veko súdka. Veko má žliabok, do ktorého nalejte vodu, aby ste zabránili prístupu vzduchu ku kapuste. Ak sa voda zo žliabku vyparí, treba ju doliať. Kapustu takto nechajte kvasiť 3 až 4 týždne. Ak to nie je nutné, veko na súdku neotvárajte.
Aby ste nemuseli pri čakaní na chutnú kapustu prehĺtať slinky naprázdno, vyskúšajte si vyrobiť aj domáce kimči, na ktorom si môžete pochutiť už po troch až štyroch dňoch od naloženia. Recept pre vás máme na ďalšej strane...

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Kórejske kimči.
KÓREJSKÉ KIMČI
4 POHÁRE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, VARENIE 6 MINÚT, ODLEŽANIE 3 AŽ 4 DNI
Potrebujete:
Na ryžový nálev:
- 250 ml vody
- 50 g ryžovej múky
- 100 g krupicového cukru
Na korenenú pastu:
- 50 g čerstvého zázvoru
- 50 g cesnaku
- 1 žltá cibuľa
- 100 ml rybej omáčky
- 2 lyžice mletej červenej papriky
- 1 lyžička vločiek čili
Na zeleninu:
- 1,5 kg pekinskej kapusty
- 80 g soli
- 1 biela reďkovka
- 2 mrkvy
- 1 pór
- 4 jarné cibuľky
POSTUP:
- Do hrnca vlejte vodu, pridajte ryžovú múku a priveďte do varu. Za stáleho miešania varte na miernom ohni 5 až 6 minút. Odstavte, vsypte cukor a dobre rozmiešajte. Nechajte vychladnúť.
- Na pastu dajte do mixéra očistený zázvor nakrájaný na menšie kúsky, strúčiky cesnaku, nakrájanú cibuľu a zvyšné suroviny. Rozmixujte na hladkú pastu, ktorú následne zmiešajte s ryžovým nálevom.
- Umyté kapustové listy nechajte odkvapkať a nakrájajte na väčšie kúsky. Kapustu dobre premiešajte so soľou, premiešavanie opakujte ešte trikrát, každú polhodinu.
- Potom kapustu umyte od soli a nechajte odkvapkať. Pridajte zvyšnú zeleninu, ktorú ste nakrájali na tenšie plátky, a poriadne premiešajte s korenenou zmesou.
- Zeleninu natlačte do pohárov, dobre uzatvorte a nechajte 3 až 4 dni pri izbovej teplote odležať. Potom uložte poháre do chladničky.