Reklama

Krémové JARNÉ ZÁKUSKY: Svieže RECEPTY od našej cukrárky nemajú konkurenciu!

Malinovo - tvarohové kocky.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Lahodné krémy z ricotty, tvarohu alebo cream cheese v týchto nadýchaných koláčikoch sú perfektné na privítanie jari alebo aj na oslavu Veľkej noci.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ohúrte návštevu na Veľkú noc efektne prestretým stolom: Inšpirujte sa!

    CHARLOTTA S TVAROHOVÝM KRÉMOM

    10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 4 vajcia
    • 90 g krupicového cukru
    • 1 lyžička vanilkového extraktu
    • štipka soli
    • 110 g hladkej múky
    • 200 g jahodového džemu na potretie

    Na jahodovú penu:

    • 230 g jahodového pyré (z mrazených jahôd)
    • 90 g bielej čokolády
    • 50 g krupicového cukru
    • 20 g plátkovej želatíny
    • 150 g jemného tvarohu
    • 300 g šľahačkovej smotany

    POSTUP:

    1. Do misy rozbite vajíčka, pridajte cukor, vanilkový extrakt a soľ. Vyšľahajte na hustú svetlú penu. Na dvakrát do zmesi pridajte preosiatu múku a jemne zapracujte.
    2. Pripravte si jednu tortovú formu s priemerom 18 cm a plech s rozmerom 30 x 40 cm. Vyložte ich papierom na pečenie. Časť pripravenej hmoty vylejte do tortovej formy, približne na 1 cm hrúbku. Zvyšok hmoty vylejte na plech a rovnomerne rozotrite. Vložte do rúry vyhriatej na 175 °C a pečte približne 10 – 15 minút.
    3. Korpus na plechu nechajte 5 minút chladnúť a následne ho preložte spodnou stranou nahor na čistý papier na pečenie. Papier, s ktorým sa korpus piekol, opatrne odstráňte a celý korpus rovnomerne potrite jahodovým džemom. Korpus chyťte na dlhšej strane a pevne ho zrolujte ako roládu. Zabaľte do papiera na pečenie a nechajte úplne vychladnúť. Následne rozkrájajte na malé roládky so šírkou približne 1 cm.
    4. Misu polkruhového tvaru s priemerom 18 cm vyložte potravinárskou fóliou, aby aspoň 10 cm pretŕčalo cez okraj. Dno aj boky misy obložte malými roládkami, čo možno najtesnejšie k sebe, aby medzi nimi neboli medzery. Štyri roládky si odložte.
    5. Pripravte jahodovú penu: Pyré môžete pripraviť z mrazených jahôd, ktoré nechajte povoliť a jemne rozvariť. Rozmixujte ich a prepasírujte cez husté sitko. Do ešte teplého pyré vsypte nasekanú bielu čokoládu, cukor a rozmiešajte dohladka. Pridajte napučané plátky želatíny, ktoré ste nechali 10 minút namočené v studenej vode, a rozmixujte všetko pomocou ponorného mixéra. Do zmesi pridajte tvaroh a znovu premixujte. Jemne zamiešajte vyšľahanú smotanu.
    6. Polovicu jahodovej peny nalejte do misy vyloženej roládkami. Penu prikryte štyrmi odloženými roládkami a zalejte druhou polovicou peny. Túto časť už prikryte korpusom z tortovej formy, jemne pritlačte, zakryte pretŕčajúcou fóliou a zaťažte tanierom. Vložte do chladničky a nechajte takto tuhnúť 3 – 4 hodiny, ideálne však cez noc.
    7. Fóliu odokryte, položte navrch servírovací tanier, otočte hore dnom a opatrne vyberte z misy. Odstráňte zvyšnú fóliu. Teraz stačí dezert už len nakrájať a podávať.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Nezabudnuteľné VEĽKONOČNÉ RETRO ZÁKUSKY: Tieto piekla mama každý rok!

      CHEESECAKE VO FILO CESTE S BROSKYŇAMI

      10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT,  PEČENIE 35 – 40 MINÚT

      Potrebujete:

      • 10 plátkov filo cesta
      • 115 g masla 
      • 340 g cream cheese
      • 100 g cukru 
      • 100 g mascarpone
      • 80 g kyslej smotany
      • 80 g broskyňového pyré 
      • 3 vajca
      • 1 lyžička vanilkového extraktu
      • zavárané broskyne";i:10;s:23:"lístky mäty na ozdobu

      POSTUP:

      1. Dajte roztopiť maslo a pripravte formu s priemerom 24 cm. Dno aj boky formy dobre potrite roztopeným maslom. Do formy uložte prvý plát jemného cesta filo a poriadne ho potrite maslom. Na tento plát uložte ďalší a znovu dobre potrite maslom. Postup opakujte, kým neminiete všetky pláty cesta. Každý plát dobre pritlačte ku dnu aj k bokom formy. Príliš pretŕčajúce cesto na okraji odstrihnite nožničkami. Na pripravené cesto vo forme položte vlhkú papierovú utierku a vložte ho do chladničky, kým nebude pripravené. To preto, aby nevyschlo.
      2. Do misy dajte cream cheese, cukor, kyslú smotanu, mascarpone, broskyňové pyré, vajca, vanilkový extrakt a dobre premiešajte. Vylejte na pripravené filo cesto a vložte do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte približne 30 – 35 minút, aby bola náplň na stranách pevná, ale v strede sa ešte trochu chvela.
      3. Po upečení koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Ideálne, keď ho po dosiahnutí izbovej teploty ešte vložíte na 2 hodiny do chladničky.
      4. Potom už stačí koláčik iba ozdobiť zaváranými broskyňami nakrájanými na plátky.

      Čo je cream cheese?

      Tučný čerstvý krémový syr je veľmi podobný nášmu jemnému tvarohu, ktorým ho môžete pokojne nahradiť. Cream cheese je však o niečo pevnejší, a tak lepšie drží v kréme.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Veľkonočné KOLÁČE BEZ LEPKU? Na všetky tieto dobroty máme RECEPTY!

        RICOTTOVÝ KOLÁČ S MANDĽAMI

        10 – 12 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT,  PEČENIE 35 – 40 MINÚT

        Potrebujete:

        Na krehké cesto:

        • 90 g masla
        • 90 g práškového cukru
        • pol lyžičky vanilkovej pasty
        • 2 vajcia
        • 300 g hladkej múky
        • 1 balíček kypriaceho prášku
        • štipka soli

        Na plnku:

        • 500 g ricotty
        • 100 g práškového  cukru
        • 50 g mletých mandlí
        • 1 vajce
        • 1 lyžička vanilkového extraktu
        • štipka soli

        Na ozdobu:

        • mandľové lupienky
        • práškový cukor

        POSTUP:

        1. V mise robota vyšľahajte maslo s cukrom a vanilkovou pastou na krém. Po jednom zapracujte vajcia. Pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a so soľou. Vypracujte hladké cesto, vytvorte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
        2. Medzitým pripravte plnku: V mise zmiešajte ricottu s cukrom, mandľami, vajíčkom, vanilkovým extraktom a so štipkou soli do hladkej hmoty.
        3. Rúru zapnite na 180 °C. Cesto rozdeľte na dve a jednu tretinu. Dno formy s rozmermi 13 x 35 cm vyložte papierom na pečenie. Dve tretiny cesta vyvaľkajte na doske posypanej múkou a vložte do formy. Dno popichajte vidličkou. Na cesto nalejte krém z ricotty a uhlaďte povrch. Krém prikryte druhým vyvaľkaným cestom, okraje popritláčajte a orežte. Povrch cesta posypte práškovým cukrom a mandľovými lupienkami.
        4. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 35 – 40 minút. Nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Nebesky dobrý CHEESECAKE: Vyberte si podľa vašej chuti

          TVAROŽNÍK S HROZIENKAMI

          10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT,  PEČENIE 75 MINÚT

          Potrebujete:

          Na cesto:

          • 250 g hladkej múky
          • 100 g práškového cukru
          • pol balíčka kypriaceho prášku
          • 150 g studeného masla
          • 1 – 3 lyžice vody
          • suchá  fazuľa na pečenie

          Na tvarohovú náplň:

          • 500 g jemného tučného tvarohu
          • 250 ml mlieka
          • 1 balíček vanilkového pudingu
          • 150 g krupicového cukru
          • 100 ml oleja
          • 1 lyžička citrónovej  kôry
          • za hrsť hrozienok

          POSTUP:

          1. Do misy vsypte múku, cukor, kypriaci prášok, maslo a vypracujte na mrveničku. Pridajte 1 – 3 lyžice studenej vody. Vodu pridávajte po lyžiciach. Vždy, keď vodu zapracujete a cesto je ešte stále suché, nechce sa dobre spojiť, pridajte ďalšiu lyžicu vody. Hladké cesto zabaľte do fólie a uložte do chladničky aspoň na pol hodiny.
          2. Oddýchnuté cesto vyvaľkajte a vložte ho do formy, ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Cesto pekne utlačte na dno aj boky formy. Pretŕčajúce okraje odrežte. Na cesto položte papier na pečenie, vysypte naň fazuľu a formu vložte do rúry vyhriatej na 200 °C na 15 minút.
          3. Zatiaľ dajte do misy tvaroh, zmiešajte s mliekom, pudingovým práškom, cukrom a olejom. Pridajte citrónovú kôru a hrozien­ka, ktoré ste predtým namočili do teplej vody. Všetko spolu zamiešajte.
          4. Z cesta odstráňte papier aj s fazuľou a na predpečený korpus vylejte pripravenú tvarohovú náplň. Vložte späť do rúry a pri teplote 175 °C pečte dozlatista, približne 50 minút. Koláčik nechajte úplne vychladnúť a nakrájajte.

          Dobrý tip: Hrozienka môžete hodinu pred pečením namočiť nielen do teplej vody, ale aj do rumu, získate tak v koláči ďalšiu chuť.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Manuál do kuchyne: Váženie bez váhy šálkou či lyžicou

            MALINOVO-TVAROHOVÉ KOCKY

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            MALINOVO-TVAROHOVÉ KOCKY

            1 PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

            Potrebujete:

            Na cesto:

            • 400 g polohrubej múky + na vysypanie plechu
            • 250 g masla + na vymastenie plechu
            • 150 g práškového cukru
            • pol balíčka kypriaceho prášku
            • 2 vajcia

            Na náplň:

            • 500 g tučného jemného tvarohu
            • 120 g práškového cukru
            • pol lyžičky mletej vanilky
            • kôra z celého citróna
            • 2 lyžice citrónovej šťavy
            • 80 g kukuričného škrobu
            • 1 vajce
            • 250 g čerstvých alebo mrazených malín
            • práškový cukor na posypanie

            Zdroj: Laura Witteková

            MALINOVO-TVAROHOVÉ KOCKY

            POSTUP:

            1. Všetky suroviny na cesto dajte do misy a vypracujte hladké cesto. Zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 30 minút chladiť.
            2. V mise zmiešajte tvaroh, cukor, vanilku, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu. Pridajte škrob, vajce a dobre zapracujte.
            3. Cesto rozdeľte na polovice a obe časti vyvaľkajte na veľkosť plechu. Pomocou valčeka prvé cesto preneste na maslom vymastený a polohrubou múkou vysypaný plech. Na cesto vylejte a rovnomerne rozotrite tvarohovú náplň. Do náplne povtláčajte čerstvé alebo mrazené maliny. Zakryte druhým cestom. Povrch popichajte vidličkou, vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 45 – 50 minút.
            4. Po upečení nechajte vychladnúť. Nakrájajte si ku kávičke na kocky, prípadne posypte práškovým cukrom.

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.