Šťavnatý zákusok na víkend: Ľahučká CITRÓNOVÁ ROLÁDA
8. 2. 2025, 12:03
Reklama
Piškótovú roládu osvieži citrónová šťava a kôra v ceste aj v kréme. Máme pre vás niekoľko trikov ako ju pripraviť naozaj šťavnatú a krásne voňavú!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
21 fotografiíPrejsť do galérie
Zdroj: Shutterstock
Citrónová kôra.
Citrónová kôra
- Najintenzívnejšia je čerstvo najemno nastrúhaná. Do piškótového cesta je ju vhodné pridať hneď po vyšľahaní vajec s cukrom. Lepšie sa rozptýli v hmote a jej aróma sa rovnomerne uvoľní. Použije umyté biocitóny a strúhajte len vrchnú žltú časť kôry.
- Sušená citrónová kôra má síce intenzívnu arómu, ale dodá menej sviežosti než čerstvá. Dá sa kúpiť alebo pripraviť aj doma – nastrúhanú kôru vysušte dobre na papieri pri izbovej teplote a uchovajte ju v dobre uzavretej nádobe. Ak chcete nahradiť 1 lyžicu čerstvej kôry, použite 1 čajovú lyžičku sušenej. Tá je koncentrovanejšia, preto jej stačí menej na dosiahnutie rovnakej intenzity chuti. Ak chcete ešte výraznejšiu arómu, môžete ju zmiešať s pár kvapkami citrónovej šťavy.
- Kandizovaná citrónová kôra je varená v cukrovom sirupe, preto je sladká a mierne lepkavá. Používa sa ako ozdoba alebo na obohatenie chuti dezertov v krémoch i na ozdobenie.
Ako zintenzívniť sviežu citrónovú chuť?
- Plát piškótového cesta jemne potrite uvareným a vychladeným citrónovým sirupom (na 2 lyžice citrónovej šťavy 1 lyžica cukru). Zýrazní chuť a zároveň roládu zvlhčí.
- Do krému z mascarpone primiešajte 2 lyžice lemon curdu (citrónového krému), ktorý dodá výraznú citrónovú kyslosť a sviežosť.
- Namiesto mascarpone môžete použiť jemný tvaroh alebo grécky jogurt, krém bude ešte viac kyselkavý.
- Práškový cukor, ktorým roládu posypete, premiešajte s trochou citrónovej kôry.
- Roládu môžete pred podávaním pokvapkať citrónovou šťavou zmiešanou s trochou medu alebo citrónovou polevou (vymiešaný práškový cukor a citrónová šťava).
- Roládu môžete ozdobiť aj pevným citrónovým snehom (na 2 bielky, štipka soli, 100 g kryštálového cukru a 1 lyžica citrónovej šťavy), ktorý na vrch rozotrite, alebo pomocou ozdobného nadstavca na cukrárenskom vrecku vytvorte "pusinky".
Na ďalšej strane nájdete recept na roládu >>>