NAJŠŤAVNATEJŠIE koláče z našej KUCHYNE: CHOĎTE si kúpiť JABĹČKA a pečte už DNES
10. 3. 2022, 21:40 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
Jablká sú istota. Ak ich dáte do plnky, či na koláč, bude to chutiť každému. A vybrali sme naozajstné jablkové maškrty. Tak poďte piecť.
JABLKOVO-PUDINGOVÝ ZÁZRAK
16 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
500 g lístkového cesta
240 g detských okrúhlych piškót
1 kg jabĺk
kryštálový cukor podľa chuti
1,2 l mlieka
3 vanilkové pudingy
6 lyžíc kryštálového cukru
1 vajce na potretie
POSTUP
1. Lístkové cesto rozdeľte na polovicu, jednu polovicu rozvaľkajte a dajte do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie tak, aby okraje boli trochu zdvihnuté.
2. Na cesto naukladajte detské piškóty tesne vedľa seba, na piškóty rovnomerne rozložte očistené nastrúhané jablká aj so šťavou, ktorú pustia a trochu ich rukou pritlačte. Ak sú jablká kyslé, pocukrujte ich.
3. Z mlieka, cukru a pudingov uvarte hustý puding a nalejte ho na jablká.
Druhú polovicu rozvaľkaného cesta a opatrne položte na horúci puding, popichajte vidličkou a potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte dozlatista, asi 30 minút pri teplote 200 °C.
4.Krájajte až po úplnom vychladnutí a na tanieri ešte pocukrujte.
TIP
Koláč je najlepší na druhý deň, keď piškóty nasajú šťavu z jabĺk.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
PISTÁCIOVÝ JABLČNÍK
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
1,5 kg jabĺk
200 g mletých pistácií alebo orechov
2 vanilkové cukry
3 lyžice medu
štipku škorice
100 g hnedého cukru
Na cesto:
5 vajec
5 lyžíc hnedého cukru
4 pistáciové pudingy
1 lyžičku kypriaceho prášku
horkú čokoládu na polevu
POSTUP
1. Jablká očistite, rozkrojte na polovice a vykrojte v strede jamku na naplnenie.
2. Pistácie alebo orechy, vanilkový cukor, med a škoricu spolu zmiešajte. Plech posypte cukrom, naukladajte vydlabané polovice jabĺk tesne vedľa seba a každé jablko naplňte pistáciovou plnkou. Pečte pri teplote 200 °C približne na 15 minút.
3. Celé vajcia vyšľahajte s cukrom do peny a zľahka zamiešajte pistáciové pudingy s kypriacim práškom. Teplotu stiahnite na 180 °C, plech vyberte, zalejte pistáciovým cestom a pečte ďalších 30 minút.
4. Vychladnutý koláč ozdobte čokoládovou polevou zo 70% čokolády a zľahka pocukrujte.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
JEDNODUCHÁ JABLKOVÁ TORTA
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
7 vajec
280 g krupicového cukru
280 g strúhaných jabĺk
80 g detskej krupice
150 g mletých orechov
1 prášok do pečiva
2 lyžice kakaa
smotanu na šľahanie
práškový cukor
POSTUP
1. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte strúhané jablká a mleté orechy. Premiešajte s detskou krupicou, práškom do pečiva a kakaom. Poriadne zamiešajte.
2. Nalejte do tortovej formy s priemerom 24 cm vymastenej tukom a vysypanej krupicou. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút. Po vychladnutí posypte tortu práškový cukrom a posypte orechmi alebu ju môžete ozdobiť šľahačkou.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
JABLKOVÝ CHLEBÍK
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
200 g jabĺk
50 ml citrónovej šťavy
150 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 g tuku na pečenie
50 ml rumu
3 vajcia
300 g polohrubej múky
70 g strúhanej horkej čokolády
strúhanú kôru z 1/2 citróna
štipku soli
1/2 balíčka prášku do pečiva
POSTUP
1. Jablká umyte, zbavte jadierok, nakrájajte na tenké plátky a pokvapkajte citrónovou šťavou.
2. Vajcia rozdeľte a žĺtky, cukor a tuk spolu vyšľahajte do peny. Pridajte vanilkový cukor, rum a štipku soli. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, zapracujte ho do cesta spolu s preosiatou múkou, práškom do pečiva, čokoládou a s citrónovou kôrou. Do cesta nakoniec vmiešajte jablká.
3. Cesto preložte do formy na biskupský chlebíček vyloženej papierom na pečenie. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte 50 až 60 minút. Po upečení vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>
JABLKOVÉ MAFINY
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
200 g hladkej múky
1,5 lyžičky prášku do pečiva
2 lyžičky vanilkového cukru
125 g masla
180 g kryštálového cukru
2 vajcia
125 ml mlieka
Na škoricovú plnku:
65 g hladkej múky
80 g kryštálového cukru
2 lyžice mletej škorice
1 jablko
POSTUP
1. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor. V druhej miske vyšľahajte maslo s cukrom, po jednom zašľahajte vajcia, prilejte mlieko a opäť vymiešajte. Spojte s múčnou zmesou, cesto má mať tuhšiu konzistenciu.
2. V miske zmiešajte muku, cukor, škoricu a roztopené maslo na plnku.
3. Plech na pečenie mafinov vyložte papierovými košíčkami. Košíčky plňte cestom do dvoch tretín a posypte škoricovou plnkou.4. Jablko ošúpte, nakrájajte na tenšie mesiačiky a do každého košíčka po jednom zatlačte. Pečte na 180 °C asi 25 - 30 minút.

Zdroj: Instagram@foodwithfeeling