Reklama

NAJŠŤAVNATEJŠIE koláče z našej KUCHYNE: CHOĎTE si kúpiť JABĹČKA a pečte už DNES

Pistáciový jablčník.

Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek

Reklama

Jablká sú istota. Ak ich dáte do plnky, či na koláč, bude to chutiť každému. A vybrali sme naozajstné jablkové maškrty. Tak poďte piecť.

JABLKOVO-PUDINGOVÝ ZÁZRAK
 
16 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
 
Potrebujete:
500 g lístkového cesta
240 g detských okrúhlych piškót
1 kg jabĺk
kryštálový cukor podľa chuti
1,2 l mlieka
3 vanilkové pudingy
6 lyžíc kryštálového cukru
1 vajce na potretie
 
POSTUP
 
1. Lístkové cesto rozdeľte na polovicu, jednu polovicu rozvaľkajte a dajte do hlbokého plechu vystlaného papierom na pečenie tak, aby okraje boli trochu zdvihnuté.
2. Na cesto naukladajte detské piškóty tesne vedľa seba, na piškóty rovnomerne rozložte očistené nastrúhané jablká aj so šťavou, ktorú pustia a trochu ich rukou pritlačte. Ak sú jablká kyslé, pocukrujte ich.
3. Z mlieka, cukru a pudingov uvarte hustý puding a nalejte ho na jablká.
Druhú polovicu rozvaľkaného cesta a opatrne položte na horúci puding, popichajte vidličkou a potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte dozlatista, asi 30 minút pri teplote 200 °C.
4.Krájajte až po úplnom vychladnutí a na tanieri ešte pocukrujte.
 
TIP
Koláč je najlepší na druhý deň, keď piškóty nasajú šťavu z jabĺk.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šťavnaté jablkovo-hruškové pité: Koláč pre celú rodinu

    Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    PISTÁCIOVÝ JABLČNÍK
     
    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
     
    Potrebujete:
    1,5 kg jabĺk
    200 g mletých pistácií alebo orechov
    2 vanilkové cukry
    3 lyžice medu
    štipku škorice
    100 g hnedého cukru
     
    Na cesto:
    5 vajec
    5 lyžíc hnedého cukru
    4 pistáciové pudingy
    1 lyžičku kypriaceho prášku
     
    horkú čokoládu na polevu
     POSTUP
    1. Jablká očistite, rozkrojte na polovice a vykrojte v strede jamku na naplnenie.
    2. Pistácie alebo orechy, vanilkový cukor, med a škoricu spolu zmiešajte. Plech posypte cukrom, naukladajte vydlabané polovice jabĺk tesne vedľa seba a každé jablko naplňte pistáciovou plnkou. Pečte pri teplote 200 °C približne na 15 minút.
    3. Celé vajcia vyšľahajte s cukrom do peny a zľahka zamiešajte pistáciové pudingy s kypriacim práškom. Teplotu stiahnite na 180 °C, plech vyberte, zalejte pistáciovým cestom a pečte ďalších 30 minút.
    4. Vychladnutý koláč ozdobte čokoládovou polevou zo 70% čokolády a zľahka pocukrujte.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Rýchly dezert z JABLKA a OVSENÝCH VLOČIEK: Poriadne šťavnatý a zdravý!

      Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

      JEDNODUCHÁ JABLKOVÁ TORTA
       
      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
       
      Potrebujete:
      7 vajec
      280 g krupicového cukru
      280 g strúhaných jabĺk
      80 g detskej krupice
      150 g mletých orechov
      1 prášok do pečiva
      2 lyžice kakaa
      smotanu na šľahanie
      práškový cukor
       
      POSTUP
      1. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte strúhané jablká a mleté orechy. Premiešajte s detskou krupicou, práškom do pečiva a kakaom. Poriadne zamiešajte.
      2. Nalejte do tortovej formy s priemerom 24 cm vymastenej tukom a vysypanej krupicou. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút. Po vychladnutí posypte tortu práškový cukrom a posypte orechmi alebu ju môžete ozdobiť šľahačkou.

      Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

      JABLKOVÝ CHLEBÍK
       
      PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT
       
      Potrebujete:
      200 g jabĺk
      50 ml citrónovej šťavy
      150 g práškového cukru
      1 balíček vanilkového cukru
      150 g tuku na pečenie
      50 ml rumu
      3 vajcia
      300 g polohrubej múky
      70 g strúhanej horkej čokolády
      strúhanú kôru z 1/2 citróna
      štipku soli
      1/2 balíčka prášku do pečiva
       
      POSTUP
      1. Jablká umyte, zbavte jadierok, nakrájajte na tenké plátky a pokvapkajte citrónovou šťavou.
       
      2. Vajcia rozdeľte a žĺtky, cukor a tuk spolu vyšľahajte do peny. Pridajte vanilkový cukor, rum a štipku soli. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, zapracujte ho do cesta spolu s preosiatou múkou, práškom do pečiva, čokoládou a s citrónovou kôrou. Do cesta nakoniec vmiešajte jablká.
       
      3. Cesto preložte do formy na biskupský chlebíček vyloženej papierom na pečenie. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C a pečte 50 až 60 minút. Po upečení vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.
       

      Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

      JABLKOVÉ MAFINY
       
      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
       
      Potrebujete:
      Na cesto:
      200 g hladkej múky 
      1,5 lyžičky prášku do pečiva
      2 lyžičky vanilkového cukru
      125 g masla
      180 g kryštálového cukru
      2 vajcia
      125 ml mlieka
       
      Na škoricovú plnku:
      65 g hladkej múky
      80 g kryštálového cukru
      2 lyžice mletej škorice
       
      1 jablko
       
      POSTUP
      1. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a vanilkový cukor. V druhej miske vyšľahajte maslo s cukrom, po jednom zašľahajte vajcia, prilejte mlieko a opäť vymiešajte. Spojte s múčnou zmesou, cesto má mať tuhšiu konzistenciu. 
      2. V miske zmiešajte muku, cukor, škoricu a roztopené maslo na plnku.
      3. Plech na pečenie mafinov vyložte papierovými košíčkami. Košíčky plňte cestom do dvoch tretín a posypte škoricovou plnkou.4. Jablko ošúpte, nakrájajte na tenšie mesiačiky a do každého košíčka po jednom zatlačte. Pečte na 180 °C asi 25 - 30 minút.
       

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        RECEPT na fantasticky mäkučké rožteky plnené jablkami
        Zdroj: Instagram@foodwithfeeling