Letná TORTA s príchuťou drinku APEROL: Recept s alkoholom iba pre 18+
21. 7. 2024, 11:03 (aktualizované: 24. 7. 2024, 10:03)

Zdroj: Dobré jedlo/Ivana Brtvová
Milujete miešaný nápoj aperol spritz? Tak torta s jeho príchuťou je presne pre vás!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CuM1By5RtWt/
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Recept na túto originálnu tortu pre vás pripravila Katka Gaburová, ktorú nájdete na instagrame ako @katty_cakes_candybar. Premeniť letný drink na tortu je skutočne majstrovský kúsok a Katka sa s touto sladkou výzvou popasovala naozaj bravúrne! Vyskúšajte si letnú rozmarnú tortu upiecť aj vy a užívajte si s ňou letné chvíle pohody.
LETNÁ ROZMARNÁ TORTA
Zdroj: Dobré jedlo/Ivana Brtvová
Pozvánka na lákavé pohostenie.
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT + 4 HODINY CHLADENIE
Potrebujete:
Na korpus:
- 4 vajcia
- 170 g krupicového cukru
- 10 lyžíc Prosecca
- pomarančovú kôru (podľa chuti)
- 170 g hladkej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
- tuk na vymastenie a múka na vysypanie formy
Na poliatie korpusu:
- pomarančovú šťavu (podľa chuti)
- Aperol (podľa chuti)
- Prosecco (podľa chuti)
Zdroj: Dobré jedlo/Ivana Brtvová
Dokonalé chute aperolovej torty.
Na krém:
- 400 g bielej čokolády
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1,5 kg mascarpone
Ešte budete potrebovať:
- pomarančový džem
- oranžové potravinárske farbivo
Zdroj: Dobré jedlo/Ivana Brtvová
Pozvánka na lákavé pohostenie.
POSTUP:
- Vajíčka rozdeľte na žĺtky a bielky. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Žĺtky a cukor vyšľahajte do peny, prilejte do nej šumivé víno a primiešajte jemne nastrúhanú pomarančovú kôru. Do zmesi zamiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
- Dno tortovej formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie a boky vymastite a vysypte múkou. Do formy nalejte cesto a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Urobte test špajdľou.
- Zmes na polievanie korpusu urobte z pomarančovej šťavy, aperolu a prosecca. Vymiešajte si ju podľa vlastnej chuti.
- Smotanu na šľahanie zohrejte (nevarte) a do misky nalámte čokoládu. Horúcou smotanou prelejte čokoládu a miešaním urobte hladkú zmes. Po vychladnutí do nej zamiešajte mascarpone.
- Upečený, vychladnutý korpus vodorovne prerežte na 3 časti. Prvý korpus polejte pomarančovo-aperolovou zmesou, potrite pomarančovým džemom a naneste asi tretinu krému. To zopakujte aj pri druhom pláte. Zvyšný krém nafarbite oranžovým potravinárskym farbivom a po zatuhnutí torty - ideálne je, ak ju dáte aspoň na 4 hodiny do chladničky, potrite celú tortu. Dozdobte podľa vlastnej fantázie.