Reklama

Júlová Sladká výzva od Katky je o TORTIČKE plnej MARHÚĽ, marcipánu a škorice

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Júlová súťaž SLADKÁ VÝZVA: Marhuľová TORTA vám môže priniesť krásnu výhru!
    Reklama
    Dobroslava Brunovská

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Vyzývateľka Katka Gaburová je milovníčka netradičných chutí. Ešte iba tortu vymýšľa a už na jazyku cíti jej chuť. Špeciálne pre vás pripravila marhuľovú tortičku. Určite ju upečte – zažijete sladké „nebíčko“ a prekvapenie, ako skvele ladia marhule so škoricou a s marcipánom.

    Upečte marhuľovú tortu z júlového čísla časopisu Dobré jedlo podľa vyzývateľky Katky @katty_cakes_candybar. Ozdobte ju, naaranžujte a odfoťte. Víťazku odmeníme misou Mason Cash od Potten & Pannen – Staněk v hodnote 41,60 €. Fotografie posielajte do 3. júla na mailovú adresu sladkavyzva@newsandmedia.sk

    Marhuľová torta so škoricou a marcipánom

    8 až 10 porcií, príprava 70 minút + chladenie, pečenie 35 minút

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 4 vajcia
    • štipku soli
    • 150 g krupicového cukru
    • 20 g vanilkového cukru
    • 1 lyžicu mletej škorice
    • 10 lyžíc horúcej vody
    • 170 g hladkej múky
    • 10 g kypriaceho prášku
    • tuk a hladká múka na vymastenie formy

    Na krém:

    • 400 g bielej čokolády
    • 250 g smotany na šľahanie (min. 33 %)
    • 500 g mascarpone
    • 500 g jemného tvarohu
    • 1 lyžičku mletej vanilky
    • práškový cukor podľa chuti

    Do plnky:

    • 250 g marcipánu

    Zdroj: Dobré jedlo/Ivana Brtvová

    Marhuľová torta s marcipánom zo Sladkej výzvy.

    POSTUP

    1. Pripravte korpus: Žĺtky oddeľte od bielkov a tie v mise vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh. V druhej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou do peny. Pridajte vodu a prešľahajte.
    2. Do vyšľahaných žĺtkov dávajte po častiach preosiatu múku s kypriacim práškom. Do zmesi opatrne primiešajte vyšľahané bielky. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 20 cm. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 35 minút. Či je korpus upečený, si pre istotu overte testom s drevenou špajľou.
    3. Marhule odkôstkujte, nakrájajte na malé kocky a dajte do kastróla. Podľa chuti pridajte cukor a na miernom ohni ich povarte, kým úplne nezmäknú. Miešajte.
    4. Asi tretinu rozvarených marhúľ odoberte a rozmixujte na hladké pyré. To použijete na potretie korpusu a tiež na vrch torty ako dekoráciu.
    5. Pripravte krém: Čokoládu nalámte na menšie kúsky, dajte ju do misy a zalejte horúcou smotanou na šľahanie. Roztopenú čokoládu začnite miešať a pomaly k nej pridávajte mascarpone, tvaroh a vanilku. Ak by sa vám krém zdal málo sladký, môžete ho osladiť práškovým cukrom.
    6. Vychladnutý korpus rozrežte na 3 rovnaké časti a tortu začnite plniť. Prvý korpus zvlhčite marhuľovým pyré, naneste časť krému a dajte naň rozvarené marhule. Posypte nastrúhaným marcipánom. Uložte druhý korpus a postupujte rovnako. Na vrch položte tretí korpus a tortu dajte do chladničky na pár hodín vychladiť, najlepšie na noc.
    7. Po vychladení potrite tortu zvyšným krémom. Urobte vyšší okraj a navrch dajte zvyšné pyré. Dekorujte podľa vlastnej fantázie.

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.