Júlová Sladká výzva od Katky je o TORTIČKE plnej MARHÚĽ, marcipánu a škorice
20. 6. 2024, 9:06 (aktualizované: 20. 6. 2024, 12:00)
Vyzývateľka Katka Gaburová je milovníčka netradičných chutí. Ešte iba tortu vymýšľa a už na jazyku cíti jej chuť. Špeciálne pre vás pripravila marhuľovú tortičku. Určite ju upečte – zažijete sladké „nebíčko“ a prekvapenie, ako skvele ladia marhule so škoricou a s marcipánom.
Zdroj: Dobré jedlo/Ivana Brtvová
Zdroj: Dobré jedlo/Petra Esterling
Zdroj: Dobré jedlo/Barbora Bajaníková
Galéria k článku
Upečte marhuľovú tortu z júlového čísla časopisu Dobré jedlo podľa vyzývateľky Katky @katty_cakes_candybar. Ozdobte ju, naaranžujte a odfoťte. Víťazku odmeníme misou Mason Cash od Potten & Pannen – Staněk v hodnote 41,60 €. Fotografie posielajte do 3. júla na mailovú adresu sladkavyzva@newsandmedia.sk
Marhuľová torta so škoricou a marcipánom
8 až 10 porcií, príprava 70 minút + chladenie, pečenie 35 minút
Potrebujete:
Na korpus:
- 4 vajcia
- štipku soli
- 150 g krupicového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 1 lyžicu mletej škorice
- 10 lyžíc horúcej vody
- 170 g hladkej múky
- 10 g kypriaceho prášku
- tuk a hladká múka na vymastenie formy
Na krém:
- 400 g bielej čokolády
- 250 g smotany na šľahanie (min. 33 %)
- 500 g mascarpone
- 500 g jemného tvarohu
- 1 lyžičku mletej vanilky
- práškový cukor podľa chuti
Do plnky:
- 250 g marcipánu
Zdroj: Dobré jedlo/Ivana Brtvová
Marhuľová torta s marcipánom zo Sladkej výzvy.
POSTUP
- Pripravte korpus: Žĺtky oddeľte od bielkov a tie v mise vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh. V druhej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom a škoricou do peny. Pridajte vodu a prešľahajte.
- Do vyšľahaných žĺtkov dávajte po častiach preosiatu múku s kypriacim práškom. Do zmesi opatrne primiešajte vyšľahané bielky. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 20 cm. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 35 minút. Či je korpus upečený, si pre istotu overte testom s drevenou špajľou.
- Marhule odkôstkujte, nakrájajte na malé kocky a dajte do kastróla. Podľa chuti pridajte cukor a na miernom ohni ich povarte, kým úplne nezmäknú. Miešajte.
- Asi tretinu rozvarených marhúľ odoberte a rozmixujte na hladké pyré. To použijete na potretie korpusu a tiež na vrch torty ako dekoráciu.
- Pripravte krém: Čokoládu nalámte na menšie kúsky, dajte ju do misy a zalejte horúcou smotanou na šľahanie. Roztopenú čokoládu začnite miešať a pomaly k nej pridávajte mascarpone, tvaroh a vanilku. Ak by sa vám krém zdal málo sladký, môžete ho osladiť práškovým cukrom.
- Vychladnutý korpus rozrežte na 3 rovnaké časti a tortu začnite plniť. Prvý korpus zvlhčite marhuľovým pyré, naneste časť krému a dajte naň rozvarené marhule. Posypte nastrúhaným marcipánom. Uložte druhý korpus a postupujte rovnako. Na vrch položte tretí korpus a tortu dajte do chladničky na pár hodín vychladiť, najlepšie na noc.
- Po vychladení potrite tortu zvyšným krémom. Urobte vyšší okraj a navrch dajte zvyšné pyré. Dekorujte podľa vlastnej fantázie.