Legendárne ŠPAGETY CARBONARA: Ktorá ingrediencia do nich vôbec nepatrí?
19. 2. 2025, 15:02 (aktualizované: 20. 2. 2025, 12:50)

Zdroj: Shutterstock
Legendárne talianske špagety Carbonara patria k najobľúbenejším jedlám z cestovín. No ak si chcete pripraviť uhliarske špagety ako profík, vyvarujte sa nasledovným chybám.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
Kde sa vzali špagety (spaghetti)?
Hoci si ich dnes spájame najmä s talianskou kuchyňou, korene týchto cestovín siahajú až do starovekej Číny. Podľa jednej teórie ich do Talianska priviezol cestovateľ Marco Polo v 13. storočí po návrate z Číny, kde sa už dlho vyrábali podobné rezance.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Špagety sú obľúbenou cestovinou všade vo svete.
Iná teória však tvrdí, že cestoviny existovali v Stredomorí už dávno pred tým. Existujú dôkazy, že starovekí Etruskovia a Rimania poznali a vyrábali niečo podobné dnešným cestovinám – používali pšeničnú múku a vodu na prípravu jednoduchých rezancov.
Špagety v podobe ako ich poznáme dnes, sa začali vyrábať na juhu Talianska, najmä v oblasti Neapola, v 17. – 18. storočí. Postupne sa stali základom talianskej kuchyne a dnes sú populárne po celom svete.
Najznámejšie jedlá zo špagiet
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Špargľové špagety carbonara nájdete aj v našich receptoch.
Anketa
Radi varíte špagety?
- Spaghetti Carbonara – Krémová omáčka z vajec, parmezánu, guianciale alebo pancetty a čierneho korenia. Určite do nich nedávajte smotanu!
- Spaghetti Bolognese – Mleté hovädzie mäso s paradajkovou omáčkou, cibuľou, cesnakom a bylinkami.
- Spaghetti Aglio e Olio – Jednoduché, ale chutné s cesnakom, olivovým olejon a čili papričkami.
- Spaghetti alla Puttanesca – Intenzívna chuť z paradajok, olív, kapár a ančovičiek.
- Spaghetti Cacio e Pepe – Minimalistická kombinácia syra pecorino romano a čierneho korenia.
- Spaghetti alle Vongole – Talianska klasika s mušľami, cesnakom, bielym vínom a petržlenom.
- Spaghetti al Pomodoro – Svieža paradajková omáčka s bazalkou a olivovým olejom.