Reklama

Legendárne ŠPAGETY CARBONARA: Ktorá ingrediencia do nich vôbec nepatrí?

Špagety carbonara.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Legendárne talianske špagety Carbonara patria k najobľúbenejším jedlám z cestovín. No ak si chcete pripraviť uhliarske špagety ako profík, vyvarujte sa nasledovným chybám.

Kde sa vzali špagety (spaghetti)?

Hoci si ich dnes spájame najmä s talianskou kuchyňou, korene týchto cestovín siahajú až do starovekej Číny. Podľa jednej teórie ich do Talianska priviezol cestovateľ Marco Polo v 13. storočí po návrate z Číny, kde sa už dlho vyrábali podobné rezance.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Špagety sú obľúbenou cestovinou všade vo svete.

Iná teória však tvrdí, že cestoviny existovali v Stredomorí už dávno pred tým. Existujú dôkazy, že starovekí Etruskovia a Rimania poznali a vyrábali niečo podobné dnešným cestovinám – používali pšeničnú múku a vodu na prípravu jednoduchých rezancov.

Špagety v podobe ako ich poznáme dnes, sa začali vyrábať na juhu Talianska, najmä v oblasti Neapola, v 17. – 18. storočí. Postupne sa stali základom talianskej kuchyne a dnes sú populárne po celom svete.

Najznámejšie jedlá zo špagiet

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Špargľové špagety carbonara nájdete aj v našich receptoch.

Anketa

Radi varíte špagety?

  • Spaghetti Carbonara – Krémová omáčka z vajec, parmezánu, guianciale alebo pancetty a čierneho korenia. Určite do nich nedávajte smotanu!
  • Spaghetti Bolognese – Mleté hovädzie mäso s paradajkovou omáčkou, cibuľou, cesnakom a bylinkami.
  • Spaghetti Aglio e Olio – Jednoduché, ale chutné s cesnakom, olivovým olejon a čili papričkami.
  • Spaghetti alla Puttanesca – Intenzívna chuť z paradajok, olív, kapár a ančovičiek.
  • Spaghetti Cacio e Pepe – Minimalistická kombinácia syra pecorino romano a čierneho korenia.
  • Spaghetti alle Vongole – Talianska klasika s mušľami, cesnakom, bielym vínom a petržlenom.
  • Spaghetti al Pomodoro – Svieža paradajková omáčka s bazalkou a olivovým olejom.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!